Jump to content
dzogan

wędzone oraz IPA

Recommended Posts

Witam. Jestem bardzo początkującym piwowarmem, mianowicie na wiosnę popełniłem dwie warki. Powoli nadchodzi czas, by po przerwie letniej, rozpoczynać nowy sezon. Aby rozwijać poszerzać swoje umiejętności postanowiłem w miarę sam spróbować stworzyć receptury. Zwracam się z prośbą o ocenę niżej zamieszczonych receptur. 

 

Ala rauchbock na górnikach

 

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 2,5kg (40%)

Karmel 150 Strzegom 0,25kg (4%)

Karmel 300 Strzegom 0,25kg (4%)

Melanoidynowy Weyermann 0,25kg (4%)

Wędzony bukiem Strzegom 1,5kg (24%)

Wędzony olchą Strzegom 1,5kg (24%)

 

Zacieranie

70-69 C 50 minut

72 C 10 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Komet (8,3 ak) 60’ 20 gram; 30’ 10 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale k-97 ewentualnie s04

 

Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 16,5 blg

Ok. 31 IBU

 

Uwagi: O drożdżach k-97 bardzo mało jest informacji w Internecie. Z tego co wyczytałem, to w przeciwieństwie do opisu nie nadają się do Belgów, lecz dają czysty profil ( w niskich zakresach temp.) i klarowne piwo.

 

 

IPA (english)

 

Zasyp:

Pale Ale Weyermann 5kg (95,25%)

Crystal Fawcett 0,25kg (4,75%)

 

Zacieranie:

67-66 C 60 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram

East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 15 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale s-04 ewentualnie us05

 

Parametry

22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 14 blg

Ok. 52 IBU

 

Uwagi: Czy nie za mało chmielu na aromat w 0’?

Edited by dzogan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ja bym zmniejszył w bocku karmel o połowę ale to zależy już czego oczekujesz, a drożdży użył najbardziej neutralnych, czyli np US-05.

Co do EIPA, to jak to IPA mimo, że angielska chmielu na aromat nie żałuj i wg mnie koniecznie coś na zimno, minimum te 30-40g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ja bym zmniejszył w bocku karmel o połowę ale to zależy już czego oczekujesz, a drożdży użył najbardziej neutralnych, czyli np US-05.

Co do EIPA, to jak to IPA mimo, że angielska chmielu na aromat nie żałuj i wg mnie koniecznie coś na zimno, minimum te 30-40g.

Dzięki za tak szybka odpowiedź. Z "bocka" usuwam karmel 150 strzegom. Co do drożdży, to po prostu do tej pory używałem tylko us- 05 i dlatego chciałem poeksperymentować. Jeśli uważasz, że nie ma co ryzykować to do "bocka" pójdą us-05.

 

Jeśli chodzi o chmielenie, wolałem pominąć zlewanie na "cichą" i chmielenie, ale nie ma zmiłuj. :) Może być tak?

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram

East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 20 gram; dry hopping 20 gram

Edited by dzogan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

 

Kantor dobrze prawi. Usóń ten karmelowy a melanoidyna Ci zrobi robotę. 

 

Jeśli chodzi o IPA, to zdecydowanie więcej chmielu. Nie bój się Admirala, bo to na prawdę dobry chmiel. Daje fajną ziołową goryczkę i aromat przedni - korzenny, ziołowy, ziemisty, lekko kwiatowy. Z tego zasypu będziesz miał 14-15 blg/ 20 litrów to też moim zdaniem zwiększ goryczkę. 

 

Ogólnie bardzo fajne receptury jak na początkującego. :) Za bardzo przyczepić się nie można :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 20 gram; dry hopping 20 gram

Takie minimum   ;)   ja bym zdublował jeszcze ilość na 0' i na zimno.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki kantor i Pindin. Byka zaraz usuwam. :facepalm:

Co do chmielenia IPY, to ponieważ zużyję już 2x 50 gram chmielu postanowiłem dodać trzecią odmianę- Minstrel. Safeale k-97 nie odpuszczam, zrobię na nich jakieś inne piwo w tym sezonie. Ostatecznie receptury wyglądają tak:

 

Ala rauchbock na górnikach

 

Zasyp:

Pilzneński Strzegom 2,5kg (41,67%)

Karmel 300 Strzegom 0,25kg (4,17%)

Melanoidynowy Weyermann 0,25kg (4,17%)

Wędzony bukiem Strzegom 1,5kg (25%)

Wędzony olchą Strzegom 1,5kg (25%)

 

Zacieranie

70-69 C 50 minut

72 C 10 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Komet (8,3 ak) 60’ 20 gram; 30’ 10 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale us-05

 

Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 16,25 blg

Ok. 31 IBU

 

IPA (english)

 

Zasyp:

Pale Ale Weyermann 5kg (95,25%)

Crystal Fawcett 0,25kg (4,75%)

 

Zacieranie:

67-66 C 60 minut

76 C mash out

 

Chmielenie:

Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram

East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 15 gram; dry hopping 20 gram

Minstrel (4,6 ak) 0’ 25 gram; dry hopping 25 gram

 

Fermentacja

Temp otoczenia 15 C

Drożdże safeale s-04

Parametry

22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach

OG 14 blg

Ok. 52 IBU

 

Zamawiać?

 

@ Pindin proces tworzenia receptur był żmudny. Najpierw czytałem dokładnie opisy stylów. Potem studiowałem odpowiednie przepisy zamieszczone w necie i czytałem co dany słód wniesie. Chmielenie robiłem totalnie na wyczucie przy pomocy arkusza PPPP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie ok.

Miej tylko świadomość że koźlak na górniakach będzie trochę inny od zwykłego, oprócz estrowości, inne będzie też odczucie w ustach, piwo to będzie przypominało jakiegoś lekkiego wędzonego barleywine, co nie znaczy że będzie gorsze   ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, więc dzisiaj złożę zamówienie. Do końca nie wiem, jakie to piwo będzie, jeszcze dużo praktyki mi trzeba, ale jeśli uda mi się i wyjdzie takie jak mówisz, to będę bardzo zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...