Skocz do zawartości
Versaar

Klarowanie piwa w wiadrze z hop stopperem

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. W wiadrze fermentuje mi aktualnie APA. W najbliższym czasie planowałem ją przelać do drugiego fermentora w celu wyklarowania oraz chmielenia na zimno. Ostatnio zaopatrzyłem się w hop stopper i naszła mnie taka myśl: a może tak wkręcić hop stopper do wiadra z kranem i przelać następnie do niego piwo? Hop stopper wykonany jest z rurek miedzianych oraz nierdzewnej siatki 200micron do tego dochodzi jeszcze nakrętka z mosiądzu. 

Czy są jakieś przeciwwskazania aby piwko klarowało się w fermentorze z zainstalowanym hop stopperem do kranu? Nie wniesie to jakichś metalicznych posmaków? Próbował ktoś czegoś takiego i odradza/nie wnosi sprzeciwu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście bym nie ryzykował. U mnie wygląda to tak, że przed butelkowaniem robię syrop z wody i glukozy do refermentacji. Jest to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze niż dosypywanie cukru do każdej butelki z osobna. Wlewam to do drugiego wiadra z którego będę butelkował i tam montował bym dopiero hop stoper (w moim wypadku filtrator z oplotu o ile chmieliłem na zimno) jeśli coś przy przelewaniu by zostało to sraczwężyk sobie poradzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tej "cichej" planuje ok 2 tygodni. O miedź się nie boję, bo jak pisał bart3q, pozwoli na usunięcie siarkowodoru z piwa, ale już o mosiądz bardziej się obawiam. No ale mogę sobie gdybać tylko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×