Jump to content
Versaar

Klarowanie piwa w wiadrze z hop stopperem

Recommended Posts

Czołem. W wiadrze fermentuje mi aktualnie APA. W najbliższym czasie planowałem ją przelać do drugiego fermentora w celu wyklarowania oraz chmielenia na zimno. Ostatnio zaopatrzyłem się w hop stopper i naszła mnie taka myśl: a może tak wkręcić hop stopper do wiadra z kranem i przelać następnie do niego piwo? Hop stopper wykonany jest z rurek miedzianych oraz nierdzewnej siatki 200micron do tego dochodzi jeszcze nakrętka z mosiądzu. 

Czy są jakieś przeciwwskazania aby piwko klarowało się w fermentorze z zainstalowanym hop stopperem do kranu? Nie wniesie to jakichś metalicznych posmaków? Próbował ktoś czegoś takiego i odradza/nie wnosi sprzeciwu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście bym nie ryzykował. U mnie wygląda to tak, że przed butelkowaniem robię syrop z wody i glukozy do refermentacji. Jest to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze niż dosypywanie cukru do każdej butelki z osobna. Wlewam to do drugiego wiadra z którego będę butelkował i tam montował bym dopiero hop stoper (w moim wypadku filtrator z oplotu o ile chmieliłem na zimno) jeśli coś przy przelewaniu by zostało to sraczwężyk sobie poradzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tej "cichej" planuje ok 2 tygodni. O miedź się nie boję, bo jak pisał bart3q, pozwoli na usunięcie siarkowodoru z piwa, ale już o mosiądz bardziej się obawiam. No ale mogę sobie gdybać tylko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...