Versaar 77 Posted October 10, 2016 Czołem. W wiadrze fermentuje mi aktualnie APA. W najbliższym czasie planowałem ją przelać do drugiego fermentora w celu wyklarowania oraz chmielenia na zimno. Ostatnio zaopatrzyłem się w hop stopper i naszła mnie taka myśl: a może tak wkręcić hop stopper do wiadra z kranem i przelać następnie do niego piwo? Hop stopper wykonany jest z rurek miedzianych oraz nierdzewnej siatki 200micron do tego dochodzi jeszcze nakrętka z mosiądzu. Czy są jakieś przeciwwskazania aby piwko klarowało się w fermentorze z zainstalowanym hop stopperem do kranu? Nie wniesie to jakichś metalicznych posmaków? Próbował ktoś czegoś takiego i odradza/nie wnosi sprzeciwu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Imperator 1 Posted October 10, 2016 Ja osobiście bym nie ryzykował. U mnie wygląda to tak, że przed butelkowaniem robię syrop z wody i glukozy do refermentacji. Jest to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze niż dosypywanie cukru do każdej butelki z osobna. Wlewam to do drugiego wiadra z którego będę butelkował i tam montował bym dopiero hop stoper (w moim wypadku filtrator z oplotu o ile chmieliłem na zimno) jeśli coś przy przelewaniu by zostało to sraczwężyk sobie poradzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
flbc.piaseczno 5 Posted October 10, 2016 Mosiądz może zareagować i miedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted October 10, 2016 Miedź zareaguje? Pierwsze słyszę. No chyba że z siarkowodorem, ale to tylko w dobrą stronę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Versaar 77 Posted October 10, 2016 Tej "cichej" planuje ok 2 tygodni. O miedź się nie boję, bo jak pisał bart3q, pozwoli na usunięcie siarkowodoru z piwa, ale już o mosiądz bardziej się obawiam. No ale mogę sobie gdybać tylko. Quote Share this post Link to post Share on other sites