Skocz do zawartości
INTseed

Nowy sprzęt czy to już wszystko?

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpuść sobie klips fi 10, bo jest za mały. Sam zamawiam w tym sklepie, wężyk dają fi 14, więc go nie utrzymuje.

Miarka do cukru jest całkowicie zbędna.

Termometr proponuję z większą amplitudą temperatur, jak będziesz chciał warzyć dolniaka, to ten się do niczego nie nada.

Filtrator ten co jest w zestawie na początek będzie wystarczający.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ilu piwowarów tyle będziesz miał podejść i rad :). Na starcie trochę się zdziwiłem, bo nie widziałem termometru w zestawie. Na szczęście mimo, że nie jest wymieniony na liście to pojawia się jako grafika w opisie. Ze swojej strony zrezygnowałbym z miarki do cukru i syfonu, zamiast tego kupił wagę kuchenną (zważysz cukier do refermentacji i chmiele, również zasyp jak będziesz sam kupował słody w większych ilościach). Syfon możesz zastąpić np.: strzykawką wędliniarską (nawet łatwiej się czyści i dezynfekuje). Filtrator również możesz zastąpić samoróbką z oplotu (daje radę), lub jak chcesz pancerny to może lepiej ten: http://piwoszarnia.pl/filtrator-do-piwa-typu-spirala-maly-p-862.html- łatwiej i szybciej się będzie mył i jest tańszy, a za różnicę kupić trochę chemii: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/  przykładowo: NaOH + starsan/piro, również nadwęglan sodu może okazać się przydatny. Do gorącej brzeczki lepiej też używać silikonowego węża, do zimnego transportu igielitowy  wystarczy. Do rozlewu bardzo przydatny jest fermentror z kranikiem i może rurka z zaworkiem i łącznikiem (ja akurat używam, ale wielu piwowarów preferuje po prostu kranik)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daniel do dezynfekcji tam jest oxi pół kilo oraz deaprej.

 

Termometr proponuję z większą amplitudą temperatur, jak będziesz chciał warzyć dolniaka, to ten się do niczego nie nada.

 

Filtrator ten co jest w zestawie na początek będzie wystarczający.

Chodzi ci o termometr ten do klejenia, czy ten z kompletu?

 

Jeśli wybrać jakiś lepszy filtrator to jaki?

Tak patrzę na te fotki tego mojego który wybrałem i nie wiem czy do tego podłącza się bezpośrednio kranik.

Czy dobrze rozumiem że po filtracji go wykręcam i wkręcam sam kranik?

Syfon wybrałem do przelewania już piwa do butelek, jednak nie wiem czy lepiej tego nie zrobi kranik.

Jaka jest najprostsza metoda przelewu piwa do butelek bez kranika?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o termometr do naklejenia.

Tak kranik sobie samemu przykręcasz i odkręcasz. Syfon najlepiej działa razem z kranikiem, szczerze mówiąc nie wiem czy bez będzie działał. To jest bardzo prosta i dobra metoda rozlewu piwa.

Co do fermentora to przeszukaj ofertę, są też dostępne fermentory z kranikiem. Jeśli już złożyłeś zamówienie to zadzwoń do nich, na pewno nie będzie problemu ze zmianą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę nieprzydatny jest termometr z tolerancja +/-5C.

Kup w ikei za 25zl elektroniczny.

Filtrator ze sracz węża kosztuje 1/5 tego co ten w sklepie. Ten syfon...okej, ale ja używam zaworka grawitacyjnego. Fermentory kup sobie przezroczyste. Nie bedzie Cię kusić zeby zaglądać do środka góra.

Miarka do cukru do niczego tez Co sie nie przyda.

Do próby jodowej, jeśli juz musisz kup sobie w aptece zwykła jodynę.

Chłodnice kupisz na forum z rury karbowanej. Moge sie mylić, ale wydaje sie byc skuteczniejsza.

Pytaj dalej.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli wychodzi na to że ten zestaw jest całkowicie bez sensu. A myślałem że to będzie coś optymalnego dla mnie.

Termometr taki?

http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20103016/

 

Muszę więc mieć taki podstawowy zestaw:

Garnek 30l + pokrywka.

Refraktometr z aliexpresu.

Termometr.

Pojemnik filtracyjny z kranikiem oraz z wężykiem do filtracji, jakieś sitko do filtracji chmielu po gotowaniu ( skarpeta ta do chmielu może być ? )

Drugi kibel z kranikiem do fermentacji.

Oxi, kapslownica, kapsle.

Wężyk silikonowy z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu.

 

Wężyk odkręcam i mogę później pojemnik filtracyjny wykorzystać jak dam chmiele na cichą.

No i teraz nie wiem jak z tej cichej ( jeśli ją zrobię ) przefiltrować ten chmiel. Bo chyba nie będę od razu butelkował?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jodyne a plyn lugola!!!

a czemu nie jodyna ?

 

aaa i miarka do cukru nie jest taka zła, niektórzy używają twierdząc że syrop nie zawsze dobrze się "rozmieszowywuje" ;)

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli wychodzi na to że ten zestaw jest całkowicie bez sensu. A myślałem że to będzie coś optymalnego dla mnie.

Termometr taki?

http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/20103016/

 

Muszę więc mieć taki podstawowy zestaw:

Garnek 30l + pokrywka.

Refraktometr z aliexpresu.

Termometr.

Pojemnik filtracyjny z kranikiem oraz z wężykiem do filtracji, jakieś sitko do filtracji chmielu po gotowaniu ( skarpeta ta do chmielu może być ? )

Drugi kibel z kranikiem do fermentacji.

Oxi, kapslownica, kapsle.

Wężyk silikonowy z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu.

 

Wężyk odkręcam i mogę później pojemnik filtracyjny wykorzystać jak dam chmiele na cichą.

No i teraz nie wiem jak z tej cichej ( jeśli ją zrobię ) przefiltrować ten chmiel. Bo chyba nie będę od razu butelkował?

Dokładnie taki termometr.

Ja np w ogóle nie fermentuje w wiadrach z kranikami. Niby po co?

Po cichej zakładam na wężyk pończochę czy inna rajstope i chmiel zostaje w niej. Dopiero wtedy zlewam do wiadra z kranikiem na syrop cukrowy.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Taki, warto jedynie zabezpieczyć połączenie bagnetu z kablem (taśma hydrauliczna, na to rurka silikonowa i brzegi dodatkowo silikonem). Jak przypadkowo zamoczysz kabel, to może Ci czujnik w bagnecie zawilgocić  i będziesz miał błędne wskazania. Dodatkowo na przyszłość bateria zapasowa.

 

 

Refraktometr z aliexpresu.

 

Refraktometr to super sprawa, ale na start spławik wystarczy. Potem można zawsze dokupić. Powtórzę jeszcze raz - waga kuchenna, to coś co warto mieć.

 

 

Pojemnik filtracyjny z kranikiem oraz z wężykiem do filtracji, jakieś sitko do filtracji chmielu po gotowaniu ( skarpeta ta do chmielu może być ? )

 

 

Ja używam takiego przy dekantacji do fermentora: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-zawiazywany-150-mikronow/501. Do rozlewu możesz użyć zaworka grawitacyjnego z przejściówką z kranika od razu na ten zaworek. Do kranika reduktor osadów również się przydaje.

 

 

No i teraz nie wiem jak z tej cichej ( jeśli ją zrobię ) przefiltrować ten chmiel. Bo chyba nie będę od razu butelkował?

Jeżeli już zdecydujesz się na cichą i masz chmieliny to robisz przykładowo tak. Dezynfekcja fermentora z kranikiem (bez reduktora). Robisz syrop glukozowy do refermentacji i wlewasz do przygotowanego fermentora. Piwo dekantujesz fermentora z syropem (możesz użyć ponownie zdezynfekowanej siatki jak Ci nie opadł). Dezynfekujesz kranik z zewnątrz i zaworek. Ważne, aby zlewać piwo do fermentora z syropem, tak by piwo się z tym syropem mieszało ale w sposób delikatny (nie natleniać młodego piwa)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro to zakupy na pierwszą warkę (tak rozumiem temat), to niech robi próbę jodową. Jak powszechnie wiadomo - początkujący piwowarzy bywają bardzo niecierpliwi i potrafią szybko dojść do wniosku "dobra, wystarczy tyle czekania" ;) Co do wskaźnika: jodyna to 3% spirytusowy roztwór jodu z jodkiem potasu, a płyn Lugola - 1% WODNY roztwór tegoż - nie wydaje mi się żeby ta różnica miała większe znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cierpliwość mam, jedynie po butelkowaniu nie ;)

Do ikei mam daleko po termometr.

Może coś stąd kupić?

https://www.aliexpress.com/af/Food-thermometer.html?ltype=wholesale&d=y&origin=n&isViewCP=y&catId=0&initiative_id=SB_20161010122827&SearchText=Food+thermometer&blanktest=0

Czy jest duża różnica między garnkiem z emali a ze stali w eksploatacji?

Nie wiem czy dopłacać do stali.

Czy wężyk do filtracji może być 1/2 gwint a do tego redukcja z 3/4 na 1/2? Grubość oplotu chyba jest ta sama?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miarka do cukru jest całkowicie zbędna.

 

Miarka do cukru do niczego tez Co sie nie przyda.

 

Coście się czepili tej miarki do cukru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy jest duża różnica między garnkiem z emali a ze stali w eksploatacji?

Nie wiem czy dopłacać do stali.

Czy wężyk do filtracji może być 1/2 gwint a do tego redukcja z 3/4 na 1/2? Grubość oplotu chyba jest ta sama?

 

Moim zdaniem: zależy od jakości. Nierdzewka generalnie jest bezpieczniejsza jeśli chodzi o wypadki losowe (upadek z wysokości, coś ciężkiego na nią spadnie). Może się wgnieść, ale powinna dalej być bezpieczna i śmiało można warzyć dalej. Problematyczne mogą być te z cienkim dnem (czasem bardzo cienkim). W emalii jest ten problem, że jak odpryśnie wewnątrz garnka (no... czasem zależy czy sięgnęło do metalu), to możesz zrobić z niej donicę, bo nie polecam gotować z odsłoniętym metalem (nie tylko odpryski są groźne, głębokie zarysowania również).

 

Jako Olkuszanin nie mogę nie wspomnieć o rodzimych wyrobach z emalii :D Polecam też http://emaliazolkusza.pl/kiedyś mieli 30 litrowe garnki z elopolu (nieco gorsze jakościowo od Emalia S.A., ale nadal dobre).

 

Co do wężyka: http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_(Jejski)czyli: jasne - będzie działać ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako Olkuszanin nie mogę nie wspomnieć o rodzimych wyrobach z emalii :D Polecam też http://emaliazolkusza.pl/kiedyś mieli 30 litrowe garnki z elopolu (nieco gorsze jakościowo od Emalia S.A., ale nadal dobre).

 

Można gdzieś jeszcze w ogóle kupić garnki 30-40l z Olkusza? Po bankructwie Emalia Olkusz S.A. cholernie ciężko cokolwiek znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×