ufirek1 0 Posted October 6, 2016 (edited) Warka 1 Ekstrak slodowy Lager Coppers + glukoza Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 23°C 13 blg zeszło do 1 31.01.2016 zadano drożdże 4.02.2016 zlane Jak na pierwsze piwo sądzę że było dobre, jak potem okazało się za wysoka temperatura fermentacji ale jak na moje pierwsze uważałem za bardzo dobre :-) Edited October 6, 2016 by ufirek1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ufirek1 0 Posted October 6, 2016 (edited) Warka 2 Ekstrak slodowy Canadian Copper + ekstrakt słodowy suchy Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 22°C 11 blg zeszło do 1 09.02.2016 zadano drożdże 16.02.2016 zlano na cichą + 30g Marynki 08.03.2016 zlane Jako kolejne piwo, trochę chciałem urozmaicić i dodałem chmiel na cichą, uważam że było to dobre piwo ale z zbiegiem czasu okazało się że temperatura była za wysoka jak na fermentacje. Edited October 6, 2016 by ufirek1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ufirek1 0 Posted October 23, 2016 (edited) Warka 3 Ekstrak slodowy Mexican Copper + ekstrakt słodowy suchy Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 21°C 12 blg zeszło do 5 28.02.2016 zadano drożdże 6.03.2016 zlano na cichą 20.03.2016 zlane Na początku piwo wydawało się być dobre, ale zbiegiem czasu coraz więcej piany aż po około 4 miesiącach okazało się że jest infekcja, piwo nie pijalne, po otwarciu fontanna. Edited October 23, 2016 by ufirek1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ufirek1 0 Posted October 23, 2016 Warka 4 Ekstrak slodowy Oktoberfest Lager Copper + ekstrakt słodowy suchy Drożdże: Z zestawu Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 19°C 12 blg zeszło do 2 20.03.2016 zadano drożdże 03.04.2016 zlane Piwo uważam że do dnia dzisiejszego jest do wypicia, troszkę za dużo piany Quote Share this post Link to post Share on other sites
ufirek1 0 Posted November 3, 2016 (edited) Warka 5 Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7 kg x 2 Chmiele: Marynka 30g Sebilla 20g Niestety nie pamiętam ani też nigdzie nie mam zapisanych w których minutach dodane. Drożdże: US-05 Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19°C 13 blg zeszło do 2 13.04.2016 zadano drożdże 27.04.2016 zlane Pierwsze piwo z ekstraktu do których sam dodawałem chmiel, początkowo wydawało się być piwem dobrym ale niestety, wdało się chyba zakażenie ponieważ butelki odstane nie nadawały się do wypicia z powodu wychodzenia piwa z butelki oraz smaku kwasu. Edited November 3, 2016 by ufirek1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ufirek1 0 Posted November 3, 2016 Warka 6 Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7 kg x 2 Chmiele: Citra 15g - 60min Amarillo 20g - 5min Na zimno 50g Amarillo Drożdże: US-05 Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 19°C 14 blg zeszło do 4 26.05.2016 zadano drożdże 06.05.20016 zlano na cichą i dodano chmiel 09.06.2016 zlane Pierwsze piwo które do dnia dzisiejszego smakuje mi i innym znajmomym bardzo, jest podsmak chmielu, aromat cytrusowy, pyszne piwko ale mankamentem była za duża ilość glukozy podanej do butelek ponieważ czasem zdarzało się że wychodziło powoli po otwarciu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted November 5, 2016 Plusem przegazowania ,jest to,że piwo trzeba szybko wypić Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bartek Śliwiński 42 Posted November 5, 2016 Fajnie, ze masz chęci ale musisz jeszcze sporo poczytać. Zwłaszcza o temp fermentacji i jej przebiegu;) Powodzenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
ufirek1 0 Posted November 17, 2016 Człowiek uczy się na błędach więc powoli eliminuje poszczególne problemy Quote Share this post Link to post Share on other sites