Skocz do zawartości
ufirek1

Browar Zawojski

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 1

 

 

Ekstrak slodowy Lager Coppers + glukoza

 

Drożdże:

Z zestawu

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 23°C

 

13 blg zeszło do 1

 

31.01.2016 zadano drożdże

4.02.2016 zlane

 

Jak na pierwsze piwo sądzę że było dobre, jak potem okazało się za wysoka temperatura fermentacji ale jak na moje pierwsze uważałem za bardzo dobre :-)

Edytowane przez ufirek1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 2

 

Ekstrak slodowy Canadian Copper + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże: Z zestawu

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 22°C

 

11 blg zeszło do 1

 

09.02.2016 zadano drożdże

16.02.2016 zlano na cichą + 30g Marynki

08.03.2016 zlane

 

Jako kolejne piwo, trochę chciałem urozmaicić i dodałem chmiel na cichą, uważam że było to dobre piwo ale z zbiegiem czasu okazało się że temperatura była za wysoka jak na fermentacje.

Edytowane przez ufirek1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 3

 

Ekstrak slodowy Mexican Copper + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże: Z zestawu

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 21°C

 

12 blg zeszło do 5

 

28.02.2016 zadano drożdże

6.03.2016 zlano na cichą

20.03.2016 zlane

 

 

Na początku piwo wydawało się być dobre, ale zbiegiem czasu coraz więcej piany aż po około 4 miesiącach okazało się że jest infekcja, piwo nie pijalne, po otwarciu fontanna.

Edytowane przez ufirek1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 4

 

Ekstrak slodowy Oktoberfest Lager Copper + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże: Z zestawu

 

Drożdże zadane w 18°C, fermentacja w 19°C

 

12 blg zeszło do 2

 

20.03.2016 zadano drożdże

03.04.2016 zlane

 

Piwo uważam że do dnia dzisiejszego jest do wypicia, troszkę za dużo piany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 5

 

Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7 kg x 2

 

Chmiele:

Marynka 30g

Sebilla 20g

 

Niestety nie pamiętam ani też nigdzie nie mam zapisanych w których minutach dodane.

 

 

Drożdże: US-05

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 19°C

 

13 blg zeszło do 2

 

13.04.2016 zadano drożdże

27.04.2016 zlane

 

Pierwsze piwo z ekstraktu do których sam dodawałem chmiel, początkowo wydawało się być piwem dobrym ale niestety, wdało się chyba zakażenie ponieważ butelki odstane nie nadawały się do wypicia z powodu wychodzenia piwa z butelki oraz smaku kwasu.

Edytowane przez ufirek1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 6

 

Ekstrakt słodowy WES jasny 1,7 kg x 2

 

Chmiele:

Citra 15g - 60min

Amarillo 20g - 5min

 

Na zimno 50g Amarillo

 

 

Drożdże: US-05

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 19°C

 

14 blg zeszło do 4

 

26.05.2016 zadano drożdże

06.05.20016 zlano na cichą i dodano chmiel

09.06.2016 zlane

 

Pierwsze piwo które do dnia dzisiejszego smakuje mi i innym znajmomym bardzo, jest podsmak chmielu, aromat cytrusowy, pyszne piwko ale mankamentem była za duża ilość glukozy podanej do butelek ponieważ czasem zdarzało się że wychodziło powoli po otwarciu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×