Skocz do zawartości
ufirek1

Browar Zawojski

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 1

 

 

Ekstrak slodowy Lager Coppers,

 

Drożdże:

Z zestawu

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 23°C

 

13 blg zeszło do 1

 

31.01.2016 zadano drożdże

4.02.2016 zlane

 

Jak na pierwsze piwo sądzę że było dobre, jak potem okazało się za wysoka temperatura fermentacji ale jak na moje pierwsze uważałem za bardzo dobre :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 2

 

Ekstrak slodowy Canadian Copper + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże: Z zestawu

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 22°C

 

11 blg zeszło do 1

 

09.02.2016 zadano drożdże

16.02.2016 zlano na cichą + 30g Marynki

08.03.2016 zlane

 

Jako kolejne piwo, trochę chciałem urozmaicić i dodałem chmiel na cichą, uważam że było to dobre piwo ale z zbiegiem czasu okazało się że temperatura była za wysoka jak na fermentacje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 3

 

Ekstrak slodowy Mexican Coppers + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże:

Z zestawu

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 20°C

 

12 blg zeszło do 5

 

28.02.2016 zadano drożdże

06.03.2016 zlane na cichą

20.03.2016 zlane

 

Piwo początkowo dobre, ale niestety w którymś etapie albo przegazowało albo zakażenie bo po otwarciu bitelek mam szampana :-P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ekstrak slodowy Lager Coppers,

 

co to za lager fermentowany w 23 stopniach ? Z mojej wiedzy to nawet na Ale temperatura zdecydowanie za wysoka

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo początkowo dobre, ale niestety w którymś etapie albo przegazowało albo zakażenie bo po otwarciu bitelek mam szampana :-P

Masz szampana bo zabutelkowałeś niedofermentowane piwo. Oducz się zlewania na cichą po tygodniu fermentacji. Zamiast tego trzeba było podnieść temperaturę aby drożdże dojadły pozostałe cukry fermentowalne. Radziłbym piwo szybko spić i odgazować jeśli jest taka potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To w którym dziale mam dawać receptury?

To było początki dlatego takie złe mi wychodziło dlatego teraz jestem juz po 9 warkach i nauczyłem się na błędach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To w którym dziale mam dawać receptury?

To było początki dlatego takie złe mi wychodziło dlatego teraz jestem juz po 9 warkach i nauczyłem się na błędach

 

To nie są twoje receptury tylko odtwarzasz przepisy, dział gdzie wpisujesz swoje zapiski to http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Ekstrak slodowy Lager Coppers,

 

co to za lager fermentowany w 23 stopniach ? Z mojej wiedzy to nawet na Ale temperatura zdecydowanie za wysoka

 

 

Do brewkitów (tych opisanych jako lager też) dodawane są drożdże górnej fermentacji, jakie dokładnie nie wiadomo, nie są opisane. Zrobiłem dla teścia 6 czy 7 takich warek, fermentację prowadziłem w rożnych temperaturach od 18 do 24 stopni i w żadnym piwie nie poczułem nut rozpuszczalnika czy jakiś fuzli więc to jakieś mocno neutralne drożdże z dużą tolerancją błędu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×