Jump to content
ufirek1

Browar Zawojski

Recommended Posts

Warka 1

 

 

Ekstrak slodowy Lager Coppers,

 

Drożdże:

Z zestawu

 

Drożdże zadane w 20°C, fermentacja w 23°C

 

13 blg zeszło do 1

 

31.01.2016 zadano drożdże

4.02.2016 zlane

 

Jak na pierwsze piwo sądzę że było dobre, jak potem okazało się za wysoka temperatura fermentacji ale jak na moje pierwsze uważałem za bardzo dobre :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 2

 

Ekstrak slodowy Canadian Copper + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże: Z zestawu

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 22°C

 

11 blg zeszło do 1

 

09.02.2016 zadano drożdże

16.02.2016 zlano na cichą + 30g Marynki

08.03.2016 zlane

 

Jako kolejne piwo, trochę chciałem urozmaicić i dodałem chmiel na cichą, uważam że było to dobre piwo ale z zbiegiem czasu okazało się że temperatura była za wysoka jak na fermentacje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 3

 

Ekstrak slodowy Mexican Coppers + ekstrakt słodowy suchy

 

Drożdże:

Z zestawu

 

Drożdże zadane w 19°C, fermentacja w 20°C

 

12 blg zeszło do 5

 

28.02.2016 zadano drożdże

06.03.2016 zlane na cichą

20.03.2016 zlane

 

Piwo początkowo dobre, ale niestety w którymś etapie albo przegazowało albo zakażenie bo po otwarciu bitelek mam szampana :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ekstrak slodowy Lager Coppers,

 

co to za lager fermentowany w 23 stopniach ? Z mojej wiedzy to nawet na Ale temperatura zdecydowanie za wysoka

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo początkowo dobre, ale niestety w którymś etapie albo przegazowało albo zakażenie bo po otwarciu bitelek mam szampana :-P

Masz szampana bo zabutelkowałeś niedofermentowane piwo. Oducz się zlewania na cichą po tygodniu fermentacji. Zamiast tego trzeba było podnieść temperaturę aby drożdże dojadły pozostałe cukry fermentowalne. Radziłbym piwo szybko spić i odgazować jeśli jest taka potrzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To w którym dziale mam dawać receptury?

To było początki dlatego takie złe mi wychodziło dlatego teraz jestem juz po 9 warkach i nauczyłem się na błędach

 

To nie są twoje receptury tylko odtwarzasz przepisy, dział gdzie wpisujesz swoje zapiski to http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ekstrak slodowy Lager Coppers,

 

co to za lager fermentowany w 23 stopniach ? Z mojej wiedzy to nawet na Ale temperatura zdecydowanie za wysoka

 

 

Do brewkitów (tych opisanych jako lager też) dodawane są drożdże górnej fermentacji, jakie dokładnie nie wiadomo, nie są opisane. Zrobiłem dla teścia 6 czy 7 takich warek, fermentację prowadziłem w rożnych temperaturach od 18 do 24 stopni i w żadnym piwie nie poczułem nut rozpuszczalnika czy jakiś fuzli więc to jakieś mocno neutralne drożdże z dużą tolerancją błędu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...