Skocz do zawartości
Friske

Pierwsze Gose

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy post, w najbliższych dniach zamierzam uwarzyć Gose i stąd pytanie :czy zakwaszanie przeprowadzać za pomocą słodu  zakwaszającego( jak jest w większości  czytanych przezemnie receptur) czy też bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus) a może zakwaszać słodem i bakteriami jednocześnie? Pozdrawiam

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zakwaszałem słodem, ale głównie dlatego, że to było moje trzecie piwo i uznałem, że to za wcześnie na zabawy z lactobacillusem. Tak wyglądała receptura:

 

Warka 20l

 

2kg pszeniczny

1,4kg pilzneński

0,7kg zakwaszający (dodany na 45min po 60min zacierania)

 

60min 30g hallertauer tradition 

15min 5g mech irlandzki

10 min 30g kolendra (ziarno zmiażdżone w moździerzu)

10min 15g sól himalajska

 

Drożdże US-05

 

Tydzień przed rozlewem dałem do cichej jeszcze 5g kolendry, ale myślę, że nie miało to wielkiego sensu. Nagazowanie 3vol.

 

Planowałem przy rozlewie zakwaszać w razie potrzeby kwasem mlekowym, ale próbując z fermentora miałem wrażenie, że piwo ma idealną kwaśność. W gotowym piwie jednak trochę mi jej brakowało. Ogólnie bardzo dobre wyszło, ale jak miałbym powtarzać to zwiększyłbym przy gotowaniu i sól i kolendrę, może do 50g. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ważąc Gose robicie fermentację cichą czy po zakwaszaniu i burzliwej odrazu do butelek?

Myślę, że na wagę "Gose" nie ma pływu fermentacja i zakwaszanie :smilies:

a fermentację cichą robią drożdże bez względu na to czy chcemy, czy nie?

 

Przy okazji, pytać się, też trzeba umieć :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Ważąc Gose robicie fermentację cichą czy po zakwaszaniu i burzliwej  odrazu do butelek? 

Od razu do butelek. 

 

No chyba, że przelewanie na owoce. 

Edytowane przez Oskaliber

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko bakterie lub kwas. Słód zakwaszający nigdy nie da ci porządanej kwaśności. Musiałbyś go użyć powyżej 50%, a już powyżej 30% występuje upośledzenie pracy drożdży. Głównym zadaniem tego słody jest zmiana pH zacieru, aby uzyskać lepszą wydajność i filtrację. A do tego wystarczy dosłownie 2-3%. Jest powód dla którego sklepy nie sprzedają go na kilogramy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie to się nie wymądrzaj 

chłopie, nie frustruj się tylko słuchaj mądrzejszego i ucz! warzyć przez ERZET, BO WARZYĆ TO ZNACZY GOTOWAĆ!! (no i od razu)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podłacze się do pytania o gose. Czy po fermentacji I rozlewie gose wiadro, kraniki I reszta moze zoostac przeznaczona tylko do kwasow? Czy da się sprzet jakos odkazic po kwasie mlekowym?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podłacze się do pytania o gose. Czy po fermentacji I rozlewie gose wiadro, kraniki I reszta moze zoostac przeznaczona tylko do kwasow? Czy da się sprzet jakos odkazic po kwasie mlekowym?

Możesz przeznaczyć tylko do kwasów, ale spokojnie da się odkazić, nie trzeba spisywać "na kwachy"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podłacze się do pytania o gose. Czy po fermentacji I rozlewie gose wiadro, kraniki I reszta moze zoostac przeznaczona tylko do kwasow? Czy da się sprzet jakos odkazic po kwasie mlekowym?

Kwas mlekowy nie wpłynie na kolejne piwa, a i po bakteriach można wszystko wyczyścić - dobre mycie, piro, ewentualnie zalanie wiadra gorącą wodą z dodatkiem nadwęglanu zazwyczaj daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×