Skocz do zawartości
Marval

India Pale Ale bez Pale Ale

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! 
Szykuję się do zrobienia piwa w stylu IPA, ale zależy mi bardzo na słomkowej barwie, im jaśniej tym lepiej. 
Dlatego pytam bardziej obeznanych w słodach: czy mogę zamiennie stosować słód pilzneński i Pale Ale? Pilzneński jest jaśniejszy i dlatego chciałbym użyć go w zasypie 70%. Resztę stanowiłby słód pszeniczny, żeby nie było zbyt nudno :) 

I teraz drugie pytanie: czy w takim razie nie wykorzystując słodów Pale Ale mogę swoje piwo klasyfikować w stylu IPA? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to ma byc IPA to nie, jeśli AIPA to może.

Aczkolwiek przy ok 15Blg słomkowej barwy i tak nie uzyskasz na słodzie pilzneńskim, może na ryżu i cukrze.

Edytowane przez dirk gently

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to ma byc IPA to nie, jeśli AIPA to może.

 

A o tym to nie wiedziałem :) Możesz coś więcej napisać w tym temacie?

 

edit. doprecyzuję, dlaczego IPA nie może być na pilzneńskim?

Edytowane przez opeciarz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo IPA oryginalnie jest stylem brytyjskim i na brytyjskim słodzie podstawowym jest warzona?

 

O ile dobrze pamiętam czytalem artykuły z US gdy w wypadku braku brytyjskiego PA stosowano mieszankę 2row/pils i monacha zeby zbliżyć sie do smaku/aromatu/koloru.

 

AIPA szczególnie wytrawniejsza, stawia na chmiel i odslodowe nuty nie są istotne, wiec pils/2row nadaje sie doskonale.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo to nie będzie autentyczne i smak też nie ten. Pale Ale daje nuty biszkoptowe które są charakterystyczne dla stylu IPA, a którego na słodzie pilzneńskim nie uzyskasz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo to nie będzie autentyczne i smak też nie ten. Pale Ale daje nuty biszkoptowe które są charakterystyczne dla stylu IPA, a którego na słodzie pilzneńskim nie uzyskasz.

Co do Blg to liczyłem na 13 ;) Więc tutaj już moja w tym głowa, żeby przy tym ekstrakcie zrobić kolor słomkowy :)

 

Czyli robić na pilzneńskim i jak sprecyzować styl? Zazwyczaj AIPA to piwa robione przy użyciu amerykańskich chmieli, a u mnie takich nie będzie. Mogą się czepiać co do nazwy przyszli konsumenci. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i widzisz.

Ty pytasz o English India Pale Ale czy o American India Pale Ale?

Jest bardzo duża różnica między tymi stylami. I tak jak mówi dzirk gently. Pale ale jest świetnym wyborem do IPA, bo jest bardziej ciasteczkowy, ciemniejszy i ma więcej charakteru, którego nie oczekujesz w AIPA.

Oczywiście to zależy od piwowara, ale mnóstwo ludzi dużo bardziej ceni pilzneński w AIPA, a pale ale w IPA.

Edytowane przez zygberto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie staram się sklasyfikować styl, który mi wyjdzie :) zamierzam zrobić piwo prawie identyczne do IPA, ale bez użycia słodu pale ale. Nie robię piwa pod styl, ani też na żaden konkurs, ale chcę się trzymać reguł, więc nie nazwę tego piwa błędnie. Dlatego szukam teraz stylu, który byłby adekwatny do mojej kolejnej warki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IPA to też sporo karmelu. Z pilzneńskiego i pszenicznego IPA nie zrobisz.

Jak robisz piwo bezstylowe to nie szukaj stylowego nazewnictwa :P

Edytowane przez zygberto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie staram się sklasyfikować styl, który mi wyjdzie :) zamierzam zrobić piwo prawie identyczne do IPA, ale bez użycia słodu pale ale. Nie robię piwa pod styl, ani też na żaden konkurs, ale chcę się trzymać reguł, więc nie nazwę tego piwa błędnie. Dlatego szukam teraz stylu, który byłby adekwatny do mojej kolejnej warki :)

Nazwij to Marval Pils Ale, będzie adekwatna nazwa do zawartości butelki.

Jak chcesz zrobić prawdziwe IPA to lepiej kup słód Pale Ale i się pogódź z tym że to piwo nie powinno być słomkowe tylko raczej ciemnozłote.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IPA to też sporo karmelu. Z pilzneńskiego i pszenicznego IPA nie zrobisz.

 

 

Z stwierdzeniem 'sporo karmeli' jakoś ciężko mi się zgodzić. Owszem English IPA ma ich więcej niż klasyczne AIPA, niemniej to jest nadal IPA więc chmiel powinien być na pierwszym planie. Mam wrażenie, że sporo osób źle interpretuje ten styl. Piłem ostatnio dwie komercyjne EIPA z polskich browarów i karmelu było tam tyle, że nie dało się tego przełknąć! Nawet w klasycznym ESB jest mniej karmelu! Ponadto historycznie EIPA było często warzone w 100% ze słodu extra pale ale czyli jaśniejszego niż klasyczny brytyjski pale ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, masz trochę racji.

Uprościłem swoją myśl. Nie chodziło mi o sam karmel tylko o solidną podbudowę słodową tworzoną między innymi przez słód pale i słody crystal.

Jamil Zainasheff poleca ok. 8% słodów crystal o różnej barwie i ok. 5% słodu biscuit. Razem daje to bardzo złożony smak i bogaty charakter, o którym chciałem powiedzieć przez niedokładny skrót myślowy ;)

 

Mój błąd, nie bij ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMHO, jezeli warzysz piwo dla siebie to mozesz zamienic Pale Ale na Pilznenski. Mozesz sobie je nazwac jak chcesz nawet IPA :P Ja robilem na pilznenskim NZIPA gdyz wlasnie chcialem uzyskac jak najjasniejszy kolor i zadnych posmakow karmelowych aby uzyskac tylko smaki i aromaty od chmielu nie polaczone z karmelem.
Jezeli robisz na konkurs albo chcesz byc w stylu bo takie masz widzimisie to odpal pspd (www.pspd.org.pl/) i trzymaj sie podanych tam zalecen.
A dla 100% purystow pozostaje tylko sciaganie wody w baniakach albo cysternach z Burton ;)
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, że sporo osób źle interpretuje ten styl. Piłem ostatnio dwie komercyjne EIPA z polskich browarów i karmelu było tam tyle, że nie dało się tego przełknąć! Nawet w klasycznym ESB jest mniej karmelu!

W Polsce to nawet AIPA są w większości przekarmelowione, więc co dopiero mówić o EIPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Generalnie staram się sklasyfikować styl, który mi wyjdzie :) zamierzam zrobić piwo prawie identyczne do IPA, ale bez użycia słodu pale ale. Nie robię piwa pod styl, ani też na żaden konkurs, ale chcę się trzymać reguł, więc nie nazwę tego piwa błędnie. Dlatego szukam teraz stylu, który byłby adekwatny do mojej kolejnej warki :)

Nazwij to Marval Pils Ale, będzie adekwatna nazwa do zawartości butelki.

Jak chcesz zrobić prawdziwe IPA to lepiej kup słód Pale Ale i się pogódź z tym że to piwo nie powinno być słomkowe tylko raczej ciemnozłote.

 

Po raz kolejny mówię, że nie robię w tej chwili piwa pod styl, a chcę znaleźć styl, więc jak będę chciał uwarzyć IPA, to wiem co muszę dodać :)

Ale dzięki za pomysł z Pils Ale! 

 

 

 

Pilzneński 85% i wiedeński 15% wyjdzie jasno, klarownie, na jasną AIPA będzie OK.

O super, dzięki! :) pomyślę o tym.

 

 

 

IMHO, jezeli warzysz piwo dla siebie to mozesz zamienic Pale Ale na Pilznenski. Mozesz sobie je nazwac jak chcesz nawet IPA :P Ja robilem na pilznenskim NZIPA gdyz wlasnie chcialem uzyskac jak najjasniejszy kolor i zadnych posmakow karmelowych aby uzyskac tylko smaki i aromaty od chmielu nie polaczone z karmelem.

Jezeli robisz na konkurs albo chcesz byc w stylu bo takie masz widzimisie to odpal pspd (www.pspd.org.pl/) i trzymaj sie podanych tam zalecen.

A dla 100% purystow pozostaje tylko sciaganie wody w baniakach albo cysternach z Burton ;)

 

Wiem, że mogę nazwać jak chcę, ale mimo wszystko trzymam się schematu i dzięki temu, że napisałem ten temat, to już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ :) Tak jak mówiłem, nie chcę na konkurs, a dla siebie :) Ale ciekawie! NZIPA będę chciał kiedyś zrobić :)

 

 

Dzięki wszystkim za aktywność, znalazłem odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ :)

AIPA 13Blg bez amerykańskich chmieli? No nie za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ :)

AIPA 13Blg bez amerykańskich chmieli? No nie za bardzo.

 

Ironizująca wypowiedź, ponieważ tak mi doradziłeś :) Choć gdybym zmienił same chmiele na amerykę i dorzucił 0,8Blg to była by AIPA zgodnie ze stylem :) Ale teraz już całkiem serio to co nieco dowiedziałem się o IPA i AIPA dzięki Tobie, więc następnym razem będę ostrożniejszy :) 

 

 

 

To może zrób FAH www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

Oooo coś w tym może być :) Ale chyba jednak użyję tego pale ale i nie uzyskam słomkowego, a zwyczajnie żółty przy dobrych wiatrach :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

już wiem, że to, co zrobię nie jest IPĄ a AIPĄ :)

AIPA 13Blg bez amerykańskich chmieli? No nie za bardzo.

 

Ironizująca wypowiedź, ponieważ tak mi doradziłeś :)

 

Ty żartujesz, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×