Jump to content
Sign in to follow this  
Jurek3434

SMaSH Barleywine

Recommended Posts

Witam

Ostatnio natrafiłem w internecie na ciekawy artykuł, link na końcu posta. Ze znajomym postanowiliśmy więc uwarzyć barleywine na jednym słodzie i chmielu, słód mamy jest to halcyon, ale szukamy jakiś ciekawych chmieli które sprawdziły by się w tym stylu jak i były nietuzinkowe. Czy testowaliście jakieś chmiele które moglibyście polecić?

 

http://www.brewunited.com/index.php?blogid=109

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Witam

Ostatnio natrafiłem w internecie na ciekawy artykuł, link na końcu posta. Ze znajomym postanowiliśmy więc uwarzyć barleywine na jednym słodzie i chmielu, słód mamy jest to halcyon, ale szukamy jakiś ciekawych chmieli które sprawdziły by się w tym stylu jak i były nietuzinkowe. Czy testowaliście jakieś chmiele które moglibyście polecić?

 

http://www.brewunited.com/index.php?blogid=109

użyj CTZ - będziesz miał smashABW 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem smash bw na maris otter i targecie. Chyba mogę polecić taką kombinację. Sporo czytałem zanim się zabrałem do warzenia i podobno najlepiej korzystać w tym stylu z chmielu o średniej zawartości ak, czyli unikanie sypania szufli chmielu o niskim ak ale też unikanie bardzo dużego ak samego w sobie. To moje pierwsze bw ale po pół roku zaczyna się robić przyjemne, wcześniej alko trochę za mocno wyczuwalny w smaku (~13% abv) ale czuję, że na tegoroczne święta będzie już powoli spijane a na kolejne będzie petarda :)

 

edit: gdzieś w tym dziale możesz odnaleźć mój temat o tym bw, może znajdziesz tam coś co Ci chociaż trochę pomoże

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę zakładać osobnego tematu o BW, więc zapytam tu. 

Planuję zrobić ABW i zastanawiam się nad 3 opcjami zasypu 10kg maris otter, 10kg pilzneńskiego lub 9 kg pilzneńskiego i 1 kg monacha. 

Zamierzam długo gotować 4h lub może dłużej. 

Wiem, że na wielu amerykańskich stronach często podstawą zasypu jest 2-row, czyli pilzneński i do niego dodatki karmeli. 

Czy ktoś próbował robić BW na samym pilsie, czy to raczej słaby pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy ktoś próbował robić BW na samym pilsie, czy to raczej słaby pomysł?

 

Słaby, długo się walczy z alkoholowością w takim piwie, ja musiałem prawie rok trzymać w kegach zanim fajnie się to ułożyło.

Warto jednak w tym piwie używać karmelowych słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Czy ktoś próbował robić BW na samym pilsie, czy to raczej słaby pomysł?

 

Słaby, długo się walczy z alkoholowością w takim piwie, ja musiałem prawie rok trzymać w kegach zanim fajnie się to ułożyło.

Warto jednak w tym piwie używać karmelowych słodów.

Więc lepszym rozwiązaniem będzie 10 kg maris otter lub 9 kg maris otter i 1 kg jakiegoś karmelowego lub 9,5 maris ottera i 0,5 kg karmela?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...