WujekStaszek 13 Posted October 4, 2016 Piwo wstępnie przefermentowane drożdżami neutralnymi, dwa tygodnie temu dodałem bretty, 9 dni temu dodałem owoce, wczoraj pojawił się biały nalot. To pleśń czy drożdże, to mój pierwszy raz z dzikimi drożdżami i nie wiem czy mam z tym coś robić czy to normalny objaw? W zapachu wszystko gra, w smaku nie wiem, jeszcze nie próbowałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted October 4, 2016 Wg mnie to nie jest pleśń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted October 4, 2016 Wygląda jak płatki jakiegoś lakto lub innych bakterii. Zdecydowanie nie pleśń Mam takie same na porzeczce i pachnie bardzo dobrze. Więc zostawić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 4, 2016 (edited) Ja obstawiam początek biofilmu od dzikusów a nie bakterii, sytuacja bardziej do tego pasuje. Ale na pewno nie pleśń, zostaw w spokoju. Wszystkie pleśnie to obligatoryjne tlenowce, w szczelnie zamkniętym szkle Ci nic nie spleśnieje. Edited October 4, 2016 by Oskaliber Quote Share this post Link to post Share on other sites