Jump to content
WujekStaszek

Drożdże czy pleśń?

Recommended Posts

Piwo wstępnie przefermentowane drożdżami neutralnymi, dwa tygodnie temu dodałem bretty, 9 dni temu dodałem owoce, wczoraj pojawił się biały nalot. To pleśń czy drożdże, to mój pierwszy raz z dzikimi drożdżami i nie wiem czy mam z tym coś robić czy to normalny objaw? W zapachu wszystko gra, w smaku nie wiem, jeszcze nie próbowałem. 

post-9948-0-11098800-1475563890_thumb.jpg

post-9948-0-30824300-1475563901_thumb.jpg

post-9948-0-33256500-1475563913_thumb.jpg

post-9948-0-78827100-1475563924_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda jak płatki jakiegoś lakto lub innych bakterii. Zdecydowanie nie pleśń ;) Mam takie same na porzeczce i pachnie bardzo dobrze. Więc zostawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja obstawiam początek biofilmu od dzikusów a nie bakterii, sytuacja bardziej do tego pasuje. Ale na pewno nie pleśń, zostaw w spokoju.

 

Wszystkie pleśnie to obligatoryjne tlenowce, w szczelnie zamkniętym szkle Ci nic nie spleśnieje.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...