Igorrodz 27 Posted October 3, 2016 (edited) Witam, nazywam się Igor. Od jakiegoś czasu interesuję się dobrym piwem, które chciałbym sam uwarzyć w domu gdyż większość tego, co można normalnie kupić to bezsmakowe a bardzo mocno nagazowane eurolagery.Obejrzałem trochę filmików na YT, spodobały mi się szczególnie te od Browar Kopyra oraz od Browar Gdynia. Postanowiłem, że zakupię zestaw startowy od BA ale nie wiem, co do tego jeszcze dobrać - może chłodnicę oraz refraktometr i dodatkowy wężyk z zaczepem do zlewania i przelewania? Widziałem też taki filtrator z wężyka ale na początek wystarczy ten reduktor osadów z zestawu startowego BA? Chciałbym od razu zacząć od czegoś porządniejszego niż warzenie z brewkitów a to tech chyba potrzebny jest dodatkowy sprzęt?Jeden znajomy napisał mi przez komunikator, że na początek najłatwiejsze jest uwarzenie czegoś takiego -(cytuję) "zacieranie jedno temperaturowe100% zasypu słodem jęczmiennym PALE ALEwg mnie najłatwiejsze" i dalej: "7kg na 25lsłodu18l wody do zacierania11 do wysładzania"Niestety nie uzyskałem informacji, jakich użyć drożdży oraz w jakich temperaturach warzyć...Nie chciałbym aby było zbyt goryczkowe a było lekkie i aromatyczne. Co o tym sądzicie? Jakie macie dla mnie porady? Tak, wiem - pewnie napiszecie, że było wielokrotnie lecz, mimo wszystko, chciałbym być indywidualnie potraktowany... Edited October 3, 2016 by Igorrodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted October 4, 2016 (edited) Mimo, że jestem początkującym podpowiem Ci nieco. Kup odpowiedni dla zacierania zestaw startowy (fermentory, kraniki, rurki, wężyki, termometr itd) koniecznie taki z filtratorem z oplotu. Do warzenia z zacieraniem potrzebujesz dodatkowo poza dedykowanym zestawem garnka emaliowanego/z blachy nierdzewnej o odpowiednim litrażu (np.30L). Do zestawu możesz sobie dokupić dodatkowe gotowe zestawy surowcowe. Na pierwsze warki nie polecałbym zabawy z chmieleniem na zimno, dodatkami owocowymi itd. Chłodnice zakupiłem od razu i uważam ze ułatwia ona prace. Kwestia jakim budżetem dysponujesz. Z refraktometrem trzeba uważać bo przekłamuje wynik po fermentacji. Na początku polecałbym jakieś łatwe piwko: Grodziskie, Irish Red Ale, Kölsch, Sout. Jak kupisz gotowy zestaw surowców to masz wszystko rozpisane w instrukcji. WAŻNE: Instrukcji używasz tylko do momentu zadawania drożdży! Potem apropo fermentacji odsyłam do piwnej Wikipedii. EDIT: Przed ważeniem MUSISZ zapewnić odpowiedne warunki do fermentacji. Edited October 4, 2016 by Matz 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted October 4, 2016 Grodziskie?Ja bym proponował FAH z wiki. To moja pierwsza warka,i mimo wielu błędów,znajomi byli pod wrażeniem. Po miesiącu od butelkowania,kiedy powinienem zacząć degustacje,ostała sie jedna butelka:-) 2 Radzio and Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 4, 2016 Przed ważeniem Przed ważeniem nie, po warzeniu 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted October 4, 2016 (edited) w jakich temperaturach warzyć. No warzy się w 100 stopniach Celsjusza (mniej więcej bo to też zależy) a jeżeli chodziło Ci o zacieranie to tu masz info: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Widziałem też taki filtrator z wężyka ale na początek wystarczy ten reduktor osadów Ten filtrator nie służy do filtracji piwa a zacieru w tym Ci reduktor osadów nie pomoże Doczytaj co i jak i do czego służy i na czym polega zacieranie bo to podstawy Edited October 4, 2016 by morfitru75 2 Radzio and Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Browarnik Sebol 8 Posted October 4, 2016 Z całym szacunkiem, bo sam warzę zaledwie rok, ale na początek proponuje poświęci czas na postudiowanie tego forum. Wszystkich błędów się nie da uniknąć, i to nie tylko na początku,ale na pewno pozwoli Ci to uniknąć błędów najbardziej podstawowych i , nazwijmy to umownie , banalnych. Zapewniam że na tym forum (i ogólnie w internecie), jest odpowiedź na 99% Twoich pytań. 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted October 4, 2016 "Ten pan ma racje" - jak by to ujela nieodzalowana Pani Irena Kwiatkowska. Ja bym ci dodatkowo polecil obejrzec jeszcze raz dokladnie filmiki np. Kopyra, wiele rzeczy jest tam wylozonych lopatologicznie, lacznie z tematem "sraczwezyka". Dodatkowo czytac, czytac, czytac. Sam jestem poczatkujacy, ale do pierwszej warki zabieralem sie przez kilka miesiecy chlonac filmy i fora. Teoria to nie wszystko, ale jej znajomosc jest piekielnie wazna. A nastawiajac pierwsze piwo zobaczysz, jak to sie (w wiekszosci) pieknie sprawdza w praktyce. A na poczatek PA jest dobrym pomyslem, robi sie je latwo i przyjemnie. Powodzenia! 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkx6 67 1 Items Posted October 4, 2016 http://lmgtfy.com/?q=pierwsza+warka+site%3Awww.piwo.org Ja to tylko tu zostawię, może się przyda 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
VeryBerry 13 1 Items Posted October 4, 2016 (edited) Poniżej w bardzo dużyk skrócie jak uwarzyć piwo z procesem zacierania zacieranie (wg zaleceń - jednotemperaturowe) (potrzebny sprzęt: Garnek, filtrator - najtańszy z oplotu, wężyk silikonowy, jakieś wiadro lub miska, sprzęt "grzejący"- taboret, kuchenka gazowa itp. termometr, reftraktometr lub areometr)) Podgrzewasz wodę do 66-67stC do wody wsypujesz słód (temperatura od słodu trochę spadnie) Podgrzewasz aby temperatura zacieru wynosiła 66-67stC Podtrzymujesz temperaturę przez 60min (ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi jodyny - tak to jest jak się piszę w pośpiechu w pracy gdy za plecami szef;) ) Przelewasz do filtratora (fermentator z kranikiem z zamontowanym filtratorem z oplotu) czekacz 15min i zlewasz brzeczkę (pierwszy 1-2l wylewasz spowrotem do zacieru) dolewasz wody (wysładzanie) i znów ściągasz brzeczkę Chmielenie (po ściągnieciu prawidłowej ilości brzeczki) (potrzebny garnek, kubeczki na chmiel, waga) zagotowujesz brzeczkę i dodajesz chmiel czasy gotowania 60min goryczka 25min smak 5 min aromat Chłodzenie (od tego momentu wszystko musi być sterylne)(potrzebna chłodnica lub wanna, garnek fermentator) Po zagotowaniu musisz schłodzić brzeczkę do temperatury około 20stC. Jeśli nie masz chłodnicy wrzucasz gar do wanny zimnej wody i czekasz Po ochłodzeniu ściągasz brzeczkę do fermentatora znad osadu i napowietrzasz brzeczkę zadajesz drożdżami i czekasz Wszystkie procesy które opisałem możesz znaleźć bez wysiłku na forum gdzie dokładnie są opisane. Edited October 5, 2016 by VeryBerry 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sredstvom 78 Posted October 4, 2016 (ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi) :-) 2 Łyskacz and Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted October 4, 2016 Przed ważeniem Przed ważeniem nie, po warzeniu Była 3 w nocy 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted October 4, 2016 (ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi) Gdzieś czytałem, widziałem, że za pomocą płynu Lugola - ale mogę się mylić... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted October 4, 2016 Tak poza tym - gdzie można kupić filtrator z oplotu pasujący do zestawu startowego BA?Bo z BA mam zamiar kupić ów zestaw - chyba że polecacie inny sklep / zestaw... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 4, 2016 gdzie można kupić filtrator z oplotu pasujący do zestawu startowego BA? proszęhttp://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/warzelnia/filtrator-z-oplotu.html powinien pasować, ale czy pasuje to nie wiem bo to tylko kwestia co najwyżej przejściówki. 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted October 4, 2016 gdzie można kupić filtrator z oplotu pasujący do zestawu startowego BA? Za 19,90 zrobisz sobie sam metrowy 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
VeryBerry 13 1 Items Posted October 4, 2016 (ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi) Gdzieś czytałem, widziałem, że za pomocą płynu Lugola - ale mogę się mylić... Oj tam oj tam - jakby nikt nie robił próby jodowej za pomocą skrobi;) a na poważnie to płyn lugola jest aktualnie ciężki do zdobycia i robi się go pod zamówienie w pracowniach farmaceutycznych. Łatwiej taniej i przyjemniej kupić po prostu jodynę 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted October 4, 2016 Oj tam oj tam lub aerometr no to tak "na deser" 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted October 5, 2016 Jeśli o ten zestaw chodzi http://www.browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-zestaw-startowy-b,3,2,929to całkiem spoko jest na początek. Ta ilość kapsli wystarczy Ci na jedną warkę, OXI też lepiej kupić w dużym opakowaniu. Poza garnkiem, o którym już ktoś pisał, potrzebujesz termometr do zacierania, ja używam taki http://www.browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359, wisi sobie na druciku zaczepiony o okap. Refraktometr - niezastąpiona rzecz przy wysładzaniu, oszczędza bardzo dużo czasu, kupiłem po chyba 5 warce. http://www.browamator.pl/klips-do-wezy-i-syfonow,3,2472,2519- najlepiej wydane 3,9 zł http://www.browamator.pl/desprej-500ml-srodek-dezynfekcyjny-z-rozpylaczem,3,148,866- również bardzo przydatna rzecz. chyba że polecacie inny sklep Osobiście robię zakupy w http://www.centrumpiwowarstwa.pl/lub http://twojbrowar.pl/pl/ W Browamatorze już przestałem kupować... Pamiętaj, żeby zamówić sobie słodu już ześrutowane (bo raczej nie planujesz od razu zakupu śrutownika? ), a najlepiej to skorzystaj z jakiegoś gotowego zestawu surowców. Aha, pamiętaj, żeby podczas wysładzania nie odkręcać kranika na full, lepiej niech ciurka powoli 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted October 5, 2016 A ja co do OXI to polecam zwykły nadwęglan gdyż jest kilka razy tańszy a to zasadniczo to samo jest. 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted October 6, 2016 (edited) No to tak - - Woda podgrzewam do 67°C 20l - wsypuję 4 5 kg słodu - znowu podgrzewam do 67°C - trzymam 60-70 min na 67°C - przelewam do wiadra z kranikiem - jak farfocle opadną 15-20min wkładam wysterylizo2any płaski talerz - przelewam kranikiem rurką ze 2 litry i wracam a dodaję wody do 30 litrów - zlewam znowu do garnka - gotuję brzeczkę do 100°C przez 60 minut - na ostatnie 25 min gotowania daję chmielu w granulacie (ile?) - na ostatnie 5 min dodaję drugiego chmielu (ile?) - wsadzam garnek do wanny z zimną wodą aż spadnie do 20°C - jak spadniedo 20°C przelewam do wiadra z kranem bełtam napowietrzam - dodaję (uwaga! trudne słowo) zhydratyzowanych (koniec trudnego słowa) drożdży (ile?) - szczelnie zamykam fermentor, wsadzam w dekiel rurkę fermentacyjną - czekam 14 dni aż drożdże zrobią swoje (w jakiej temp?) - dodaję cukru (4gr na każde 500ml) z 1l wody (jaka temp?) - przez kranik zlewam do umytych i wysterylizowanych w oxi butelek, kapsluję i czekam minimum 14 dni modląc się aby nie było granatów. Dobrze? Edited October 6, 2016 by Igorrodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted October 6, 2016 (edited) - czekam 14 dni aż drożdże zrobią swoje (w jakiej temp?) Czemu układasz życie drożdżakom ? 14 dni to możesz samej burzliwej zrobić (jeśli jednak chcesz im planować życie) a potem jeszcze z 7 cichej może być bez przelewania na cichą 21 dni Lepiej przetrzymać piwo z gęstwą niż za wcześnie przelać. Fermentację ja na fm52 (odpowiednik suchych to US-05) zaczynam od 14 stopni Tobie radzę nieco wyżej 16 temp otoczenia a drożdży powinieneś dodać calom paczkę chyba że robisz jakieś mini warki ale wtedy reszta i tak raczej do wywalenia Edited October 6, 2016 by morfitru75 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted October 6, 2016 (edited) Czyli co? Jak dodam tych zhydratyzowanych (uff!) drożdży to 21 dni trzymać pod zamkniętym deklem? Temp nieznana bo to mieszkanie bez pownicy ale wiem że im zimniej tym mniej estrów (czymkolwiek by były), tak? Edited October 6, 2016 by Igorrodz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted October 6, 2016 (edited) Nie trzeba sterylizować talerzyka do wysładzania, potem przecież wszystko gotujesz. Proponuję też wrzucić trochę chmielu na 60 minut, na goryczkę.EDIT: Zrehydratyzowanych ^^ Edited October 6, 2016 by Skajo 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Igorrodz 27 Posted October 6, 2016 Zrehydratyzowanych ^^ Nooo, uwodnionych Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted October 6, 2016 (edited) Czyli co? Jak dodam tych zhydratyzowanych (uff!) drożdży to 21 dni trzymać pod zamkniętym deklem? tak dokładnie i nie zaglądać drożdże nie lubią podglądaczy Alternatywą dla "podglądaczy" są przeźroczyste wiadra . Jakie drożdże bo chyba nie doczytałem albo nie widziałem ? I jakie piwo jaki zestaw ? Edited October 6, 2016 by morfitru75 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites