Skocz do zawartości
Igorrodz

Pierwsza warka - sprzęt, receptura (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nazywam się Igor.

Od jakiegoś czasu interesuję się dobrym piwem, które chciałbym sam uwarzyć w domu gdyż większość tego, co można normalnie kupić to bezsmakowe a bardzo mocno nagazowane eurolagery.
Obejrzałem trochę filmików na YT,   spodobały mi się szczególnie te od Browar Kopyra oraz od Browar Gdynia.

 

Postanowiłem, że zakupię zestaw startowy od BA ale nie wiem, co do tego jeszcze dobrać - może chłodnicę oraz refraktometr i dodatkowy wężyk z zaczepem do zlewania i przelewania? Widziałem też taki filtrator z wężyka ale na początek wystarczy ten reduktor osadów z zestawu startowego BA?

Chciałbym od razu zacząć od czegoś porządniejszego niż warzenie z brewkitów a to tech chyba potrzebny jest dodatkowy sprzęt?

Jeden znajomy napisał mi przez komunikator, że na początek najłatwiejsze jest uwarzenie czegoś takiego -
(cytuję) "zacieranie jedno temperaturowe
100% zasypu słodem jęczmiennym PALE ALE
wg mnie najłatwiejsze"

i dalej:

"7kg na 25l
słodu
18l wody do zacierania
11 do wysładzania"
Niestety nie uzyskałem informacji, jakich użyć drożdży oraz w jakich temperaturach warzyć...
Nie chciałbym aby było zbyt goryczkowe a było lekkie i aromatyczne.

 

Co o tym sądzicie? Jakie macie dla mnie porady?

Tak, wiem - pewnie napiszecie, że było wielokrotnie lecz, mimo wszystko, chciałbym być indywidualnie potraktowany... ;)

Edytowane przez Igorrodz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mimo, że jestem początkującym podpowiem Ci nieco. Kup odpowiedni dla zacierania zestaw startowy (fermentory, kraniki, rurki, wężyki, termometr itd) koniecznie taki z filtratorem z oplotu. Do warzenia z zacieraniem potrzebujesz dodatkowo poza dedykowanym zestawem garnka emaliowanego/z blachy nierdzewnej o odpowiednim litrażu (np.30L). Do zestawu możesz sobie dokupić dodatkowe gotowe zestawy surowcowe. Na pierwsze warki nie polecałbym zabawy z chmieleniem na zimno, dodatkami owocowymi itd. Chłodnice zakupiłem od razu i uważam ze ułatwia ona prace. Kwestia jakim budżetem dysponujesz. Z refraktometrem trzeba uważać bo przekłamuje wynik po fermentacji. Na początku polecałbym jakieś łatwe piwko: Grodziskie, Irish Red Ale, Kölsch, Sout. Jak kupisz gotowy zestaw surowców to masz wszystko rozpisane w instrukcji. WAŻNE: Instrukcji używasz tylko do momentu zadawania drożdży! Potem apropo fermentacji odsyłam do piwnej Wikipedii.  

 

EDIT: Przed ważeniem MUSISZ zapewnić odpowiedne warunki do fermentacji.

 

Edytowane przez Matz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grodziskie?Ja bym proponował FAH z wiki. To moja pierwsza warka,i mimo wielu błędów,znajomi byli pod wrażeniem. Po miesiącu od butelkowania,kiedy powinienem zacząć degustacje,ostała sie jedna butelka:-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
w jakich temperaturach warzyć.

No warzy się w 100 stopniach Celsjusza (mniej więcej bo to też zależy)  

a jeżeli chodziło Ci o zacieranie to tu masz info: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

 

 

Widziałem też taki filtrator z wężyka ale na początek wystarczy ten reduktor osadów

 

Ten filtrator  nie służy do filtracji piwa a zacieru w tym Ci reduktor osadów nie pomoże Doczytaj co i jak i do czego służy  i na czym polega zacieranie  bo to podstawy 

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem, bo sam warzę zaledwie rok, ale na początek proponuje poświęci czas na postudiowanie tego forum. Wszystkich błędów się nie da uniknąć, i to nie tylko na początku,ale na pewno pozwoli Ci to uniknąć błędów najbardziej podstawowych i , nazwijmy to umownie , banalnych. Zapewniam że na tym forum (i ogólnie w internecie), jest odpowiedź na 99% Twoich pytań.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Ten pan ma racje" - jak by to ujela nieodzalowana Pani Irena Kwiatkowska.

Ja bym ci dodatkowo polecil obejrzec jeszcze raz dokladnie filmiki np. Kopyra, wiele rzeczy jest tam wylozonych lopatologicznie, lacznie z tematem "sraczwezyka". Dodatkowo czytac, czytac, czytac. Sam jestem poczatkujacy, ale do pierwszej warki zabieralem sie przez kilka miesiecy chlonac filmy i fora. Teoria to nie wszystko, ale jej znajomosc jest piekielnie wazna. A nastawiajac pierwsze piwo zobaczysz, jak to sie (w wiekszosci) pieknie sprawdza w praktyce.

A na poczatek PA jest dobrym pomyslem, robi sie je latwo i przyjemnie. 

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Poniżej w bardzo dużyk skrócie jak uwarzyć piwo z procesem zacierania

 

zacieranie (wg zaleceń - jednotemperaturowe) (potrzebny sprzęt: Garnek, filtrator - najtańszy z oplotu, wężyk silikonowy, jakieś wiadro lub miska, sprzęt "grzejący"- taboret, kuchenka gazowa itp. termometr, reftraktometr lub areometr))

Podgrzewasz wodę do 66-67stC

do wody wsypujesz słód (temperatura od słodu trochę spadnie)

Podgrzewasz aby temperatura zacieru wynosiła 66-67stC

Podtrzymujesz temperaturę przez 60min (ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi jodyny - tak to jest jak się piszę w pośpiechu w pracy gdy za plecami szef;) )

Przelewasz do filtratora (fermentator z kranikiem z zamontowanym filtratorem z oplotu)

czekacz 15min i zlewasz brzeczkę (pierwszy 1-2l wylewasz spowrotem do zacieru)

dolewasz wody (wysładzanie)  i znów ściągasz brzeczkę

 

Chmielenie (po ściągnieciu prawidłowej ilości brzeczki) (potrzebny garnek, kubeczki na chmiel, waga)

zagotowujesz brzeczkę i dodajesz chmiel

czasy gotowania 

60min goryczka

25min smak

5 min aromat

 

Chłodzenie (od tego momentu wszystko musi być sterylne)(potrzebna chłodnica lub wanna, garnek fermentator)

Po zagotowaniu musisz schłodzić brzeczkę do temperatury około 20stC. Jeśli nie masz chłodnicy wrzucasz gar do wanny zimnej wody i czekasz

 

Po ochłodzeniu ściągasz brzeczkę do fermentatora znad osadu i napowietrzasz brzeczkę

 

zadajesz drożdżami i czekasz :)

 

 

Wszystkie procesy które opisałem możesz znaleźć bez wysiłku na forum gdzie dokładnie są opisane. 

Edytowane przez VeryBerry

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

(ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi)

Gdzieś czytałem, widziałem, że za pomocą płynu Lugola - ale mogę się mylić... ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak poza tym - gdzie można kupić filtrator z oplotu pasujący do zestawu startowego BA?
Bo z BA mam zamiar kupić ów zestaw - chyba że polecacie inny sklep / zestaw...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie można kupić filtrator z oplotu pasujący do zestawu startowego BA?

proszę
http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/warzelnia/filtrator-z-oplotu.html

powinien pasować, ale czy pasuje to nie wiem bo to tylko kwestia co najwyżej przejściówki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

(ewentualnie możesz wykonać próbę jodową za pomocą skrobi)

Gdzieś czytałem, widziałem, że za pomocą płynu Lugola - ale mogę się mylić... ;)

 

Oj tam oj tam - jakby nikt nie robił próby jodowej za pomocą skrobi;) 

 

a na poważnie to płyn lugola jest aktualnie ciężki do zdobycia i robi się go pod zamówienie w pracowniach farmaceutycznych. Łatwiej taniej i przyjemniej kupić po prostu jodynę:) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli o ten zestaw chodzi http://www.browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-zestaw-startowy-b,3,2,929to całkiem spoko jest na początek.

Ta ilość kapsli wystarczy Ci na jedną warkę, OXI też lepiej kupić w dużym opakowaniu. Poza garnkiem, o którym już ktoś pisał, potrzebujesz termometr do zacierania, ja używam taki http://www.browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359, wisi sobie na druciku zaczepiony o okap. Refraktometr - niezastąpiona rzecz przy wysładzaniu, oszczędza bardzo dużo czasu, kupiłem po chyba 5 warce.

http://www.browamator.pl/klips-do-wezy-i-syfonow,3,2472,2519- najlepiej wydane 3,9 zł :)

http://www.browamator.pl/desprej-500ml-srodek-dezynfekcyjny-z-rozpylaczem,3,148,866- również bardzo przydatna rzecz.

 

 

 

chyba że polecacie inny sklep

Osobiście robię zakupy w http://www.centrumpiwowarstwa.pl/lub http://twojbrowar.pl/pl/ W Browamatorze już przestałem kupować...

 

Pamiętaj, żeby zamówić sobie słodu już ześrutowane (bo raczej nie planujesz od razu zakupu śrutownika? ), a najlepiej to skorzystaj z jakiegoś gotowego zestawu surowców.

 

Aha, pamiętaj, żeby podczas wysładzania nie odkręcać kranika na full, lepiej niech ciurka powoli :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to tak -

- Woda podgrzewam do 67°C 20l

- wsypuję 4 5 kg słodu

- znowu podgrzewam do 67°C

- trzymam 60-70 min na 67°C

- przelewam do wiadra z kranikiem

- jak farfocle opadną 15-20min wkładam wysterylizo2any płaski talerz

- przelewam kranikiem rurką ze 2 litry i wracam a dodaję wody do 30 litrów

- zlewam znowu do garnka

- gotuję brzeczkę do 100°C przez 60 minut

- na ostatnie 25 min gotowania daję chmielu w granulacie (ile?)

- na ostatnie 5 min dodaję drugiego chmielu (ile?)

- wsadzam garnek do wanny z zimną wodą aż spadnie do 20°C

- jak spadniedo 20°C przelewam do wiadra z kranem bełtam napowietrzam

- dodaję (uwaga! trudne słowo) zhydratyzowanych (koniec trudnego słowa) drożdży (ile?)

- szczelnie zamykam fermentor, wsadzam w dekiel rurkę fermentacyjną

- czekam 14 dni aż drożdże zrobią swoje (w jakiej temp?)

- dodaję cukru (4gr na każde 500ml) z 1l wody (jaka temp?)

- przez kranik zlewam do umytych i wysterylizowanych w oxi butelek, kapsluję i czekam minimum 14 dni modląc się aby nie było granatów.

Dobrze?

Edytowane przez Igorrodz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
- czekam 14 dni aż drożdże zrobią swoje (w jakiej temp?)

 

Czemu układasz życie drożdżakom ? 14 dni to możesz  samej burzliwej zrobić (jeśli jednak chcesz im planować życie) a potem jeszcze z 7 cichej może być bez przelewania na cichą 21 dni Lepiej przetrzymać piwo z gęstwą niż za wcześnie przelać. Fermentację ja na  fm52 (odpowiednik suchych to US-05)  zaczynam od 14 stopni Tobie radzę nieco wyżej 16 temp otoczenia a drożdży powinieneś dodać calom  paczkę chyba że robisz jakieś mini warki ale wtedy reszta i tak raczej do wywalenia 

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli co? Jak dodam tych zhydratyzowanych (uff!) drożdży to 21 dni trzymać pod zamkniętym deklem?

 

Temp nieznana bo to mieszkanie bez pownicy ale wiem że im zimniej tym mniej estrów (czymkolwiek by były), tak?

Edytowane przez Igorrodz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie trzeba sterylizować talerzyka do wysładzania, potem przecież wszystko gotujesz. Proponuję też wrzucić trochę chmielu na 60 minut, na goryczkę.

EDIT: Zrehydratyzowanych ^^

Edytowane przez Skajo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Czyli co? Jak dodam tych zhydratyzowanych (uff!) drożdży to 21 dni trzymać pod zamkniętym deklem?

 

tak dokładnie i nie zaglądać drożdże nie lubią podglądaczy :) Alternatywą dla "podglądaczy" są przeźroczyste wiadra . Jakie drożdże bo chyba nie doczytałem albo nie widziałem ? I jakie piwo jaki zestaw ? 

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×