Jump to content
astamoth

wysładzanie pod Barleywine

Recommended Posts

Załóżmy, że chcę uzyskać 20l brzeczki o gęstości 24BLG.

 

Zakładając, że użyłem odpowiedniej ilości słodu do zacierania mogę:

a) przerwać wysładzanie przy 20l (gdy mam 24BLG) i potem podczas gotowania dolewać wody aby uzupełnić tę parującą i utrzymać ilość

b) wysłodzić 25l o gęstości 19BLG i pozwolić się wygotować 5l wody

 

Czy są jakieś argumenty za jednym albo drugim sposobem? Ostateczny efekt jest zbliżony - 20l o gęstości około 24BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź pod uwagę, że nie tak łatwo jest wyciągnąć z samego wysładzania brzeczkę 24blg, musiałbyś użyć dużo słodu i/lub nie wysładzać/zrobić bardzo gęste. Jeśli dobrze pamiętam mi z 15kg pale ale ( zacieranie1:3) wyszło 30l 19blg brzeczki przedniej i odparowanie wody do 27blg zajęło ok. 4h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tym, że nie łatwo uzyskać 24BLG już się przekonałem. Z 9kg słodu wyszło 20,5 litra brzeczki o gęstości 21,5 BLG.

Wygląda na to, że opcja druga jest jedyna sensowna. Wysłodzić więcej i odparować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...