astamoth 2 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Październik 2016 Załóżmy, że chcę uzyskać 20l brzeczki o gęstości 24BLG. Zakładając, że użyłem odpowiedniej ilości słodu do zacierania mogę: a) przerwać wysładzanie przy 20l (gdy mam 24BLG) i potem podczas gotowania dolewać wody aby uzupełnić tę parującą i utrzymać ilość b) wysłodzić 25l o gęstości 19BLG i pozwolić się wygotować 5l wody Czy są jakieś argumenty za jednym albo drugim sposobem? Ostateczny efekt jest zbliżony - 20l o gęstości około 24BLG. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redlum 87 Zgłoś Napisano 3 Październik 2016 (edytowane) W drugim wypadku będziesz miał więcej blg. Bo w tych dodatkowych 5l wyslodzin będzie więcej cukru niż w wodzie Edytowane 3 Październik 2016 przez redlum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Henx 54 Zgłoś Napisano 5 Październik 2016 Uwzględnij straty na chmielenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Malinowy 109 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Październik 2016 Gotuj długo i z wysłodzinami a będziesz pił pysznego barley wine. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
udarr 116 Zgłoś Napisano 5 Październik 2016 Weź pod uwagę, że nie tak łatwo jest wyciągnąć z samego wysładzania brzeczkę 24blg, musiałbyś użyć dużo słodu i/lub nie wysładzać/zrobić bardzo gęste. Jeśli dobrze pamiętam mi z 15kg pale ale ( zacieranie1:3) wyszło 30l 19blg brzeczki przedniej i odparowanie wody do 27blg zajęło ok. 4h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
astamoth 2 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Październik 2016 O tym, że nie łatwo uzyskać 24BLG już się przekonałem. Z 9kg słodu wyszło 20,5 litra brzeczki o gęstości 21,5 BLG. Wygląda na to, że opcja druga jest jedyna sensowna. Wysłodzić więcej i odparować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach