Skocz do zawartości

wysładzanie pod Barleywine


astamoth

Rekomendowane odpowiedzi

Załóżmy, że chcę uzyskać 20l brzeczki o gęstości 24BLG.

 

Zakładając, że użyłem odpowiedniej ilości słodu do zacierania mogę:

a) przerwać wysładzanie przy 20l (gdy mam 24BLG) i potem podczas gotowania dolewać wody aby uzupełnić tę parującą i utrzymać ilość

b) wysłodzić 25l o gęstości 19BLG i pozwolić się wygotować 5l wody

 

Czy są jakieś argumenty za jednym albo drugim sposobem? Ostateczny efekt jest zbliżony - 20l o gęstości około 24BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weź pod uwagę, że nie tak łatwo jest wyciągnąć z samego wysładzania brzeczkę 24blg, musiałbyś użyć dużo słodu i/lub nie wysładzać/zrobić bardzo gęste. Jeśli dobrze pamiętam mi z 15kg pale ale ( zacieranie1:3) wyszło 30l 19blg brzeczki przedniej i odparowanie wody do 27blg zajęło ok. 4h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O tym, że nie łatwo uzyskać 24BLG już się przekonałem. Z 9kg słodu wyszło 20,5 litra brzeczki o gęstości 21,5 BLG.

Wygląda na to, że opcja druga jest jedyna sensowna. Wysłodzić więcej i odparować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.