Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 17 - Porter Bałtycki 15.02.20

Wersja I

- WES Ciemny około 2,2 kg

 

Chmielenie:

- 60 minut 80g Saaz 2018,

- 20 minut 20g Saaz 2018.

 

Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 16.

 

7 litrów portera bałtyckiego.

 

15.02.20 21* Brix

21.03.20   7* Blg (cicha; do fermentora trafiło 15g bobu tonki moczonej w JB Bourbon)

22.04.20   7* Blg (przelanie na leżak do dębowej beczki)

24.10.20               (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l i 0,75l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

 

 

Wersja II

- Bruntal Ciemny około 2,2 kg

 

Chmielenie:

- 60 minut 80g Saaz 2018,

- 20 minut 20g Saaz 2018.

 

Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 16.

 

7 litrów portera bałtyckiego.

 

15.02.20  25* Brix

21.03.20 8,5* Blg (cicha; do fermentora trafiły dwie laski wanilii Bourbon z Madagaskaru moczonej w JB Bourbon)

22.04.20    7* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

 

Wersja III

- Bruntal Ciemny około 1,1 kg,

- WES Ciemny około 1,1 kg.

 

Chmielenie:

- 60 minut 80g Saaz 2018,

- 20 minut 20g Saaz 2018.

 

Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 16.

 

7 litrów portera bałtyckiego.

 

15.02.20  25* Brix

21.03.20 8,5* Blg (cicha; do fermentora trafiło 400g podpieczonych wiórków kokosowych, nie mrożonych ani nie zalewanych alkoholem)

22.04.20    8* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka po za kolejnością 8 - Wino z jabłek 16.05.20

 

- Sok tłoczony z jabłek 5l x1,5,

- miód wielokwiatowy 1kg

 

Drożdże Coobra Portero 10g x2 + pożywka dla drożdży winnych.

 

8,5 litrów wina z jabłek.

 

16.05.20   20* Brix

29.05.20     0* Blg/13* Brix (Zmierzyłem Blg PRZED dodaniem 1 kg miodu wielokwiatowego [0*], oraz PO [13*], dołożyłem pożywki dla drożdży)

09.06.20     8* Brix (dołożyłem 1 kg miodu wielokwiatowego)

06.07.20     4* Blg/ 8* Brix (I zlanie znad osadów, dolanie około 1l soku z jabłek NFC)

14.08.20     5* Blg (II zlanie znad osadów, dołożyłem 400g miodu, dodałem około 2g "piro" na 10l wina)

16.10.20                 (dołożyłem 10g ziół do wermutu na zimno)

24.10.20    5* Blg (III zlanie znad osadów; przelanie 7l do dębowej beczki na leżakowanie; ~ 3l w damie)

20.04.21  10* Blg (?!) (zakorkowałem obie wersje wina w butelkach 0,75l; nie wiem skąd TAKI wzrost cukru w winach, zasiarkowałem)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 18 - Cydr jabłkowy 03.09.20

 

- Sok tłoczony z jabłek 3l x2.

 

Drożdże Coobra Cider 10g  + pożywka dla drożdży winnych 10g.

 

6 litrów cydru z jabłek.

 

03.09.20 12* Brix

19.09.20   5* Brix (cicha; rozlanie na dwa fermentory po około 3l)

29.09.20                (dodanie 3g chmielu Citra 2018/2019 do jednego z fermentorów; dodanie około 3g ziół do wermutu do drugiego z fermentorów)

02.10.20                (butelkowanie za pomocą glukozy w butelki 0,5 oraz 0,3l; po 32g ksylitolu na fermentor)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W zeszłym tygodniu dotarła do mnie paczka z marxam.pl. Z kapslownicą oraz słodem. Grifo HD.

Trochę się nią pobawiłem oraz zakapslowałem cydr z warki 18. Było tego tylko 6l, a dodatkowo jeszcze rozdzielone na dwa fermentory, więc nie był to jakiś wyczyn ... Nie było jednak źle. ^^ Zobaczymy jak się sprawdzi przy większych "nastawach". ;)

Trochę się dziwiłem, że tak "skokowo" działa, ale po mailu od sprzedawcy jestem nieco spokojniejszy. To "ślimak" i "ten typ tak ma". ? Gdyby mi to jednak zaczęło bardziej dokuczać, mam ją naoliwić. Zobaczymy ...

 

 

Warka 19 - Kriek - Lambic z wiśniami 05.10.20

 

- Bruntal Ekstrakt Jasny 1,7 kg x2,

- WES Ekstrakt pszeniczny 0,5 kg x2.

 

Drożdże Safbrew S-33 11,5g (TERAZ) oraz Wyeast - Belgian Lambic Blend (NA CICHĄ).

 

Chmielenie:

- 60 minut 5g Lubelski 2017.

 

20 litrów "krieka".

 

05.10.20 17,5* Brix

17.10.20      5* Blg (cicha w damie z szerokim wejściem, dodanie Wyeast 3278 BLB na drugą fermentację)

20.07.21   2,5* Blg (do damy dodałem 6,5 kg mrożonych, drylowanych wiśni oraz 25g francuskich dębowych płatków średnio opiekanych)

24.10.21     2* Blg (butelkowanie przy użyciu cukierków do nagazowania w butelki 0,750l, 0,5 oraz 0,3)

 

IMG_20201031_110836.jpg

IMG_20201031_110846.jpg

IMG_20201031_110857.jpg

IMG_20210408_104855.jpg

IMG_20210408_104910.jpg

IMG_20210408_104917.jpg

IMG_20210720_175128.jpg

IMG_20210720_180723.jpg

IMG_20210720_180727.jpg

IMG_20211024_140730[1].jpg

 

Warka po za kolejnością 9 - Wino z winogron 05.10.20

 

- Moszcz z ciemnych/czerwonych winogron 13l/winogrona ciemne/czerwone 16 kg,

- cukier 1 kg x2.

 

Drożdże Bergurion 10g x3 plus pożywka dla drożdży/activit 5g

 

15 litrów wina z winogron.

 

05.10.20  28* Brix

17.10.20    0* Blg/12* Brix (usunięcie owoców; dołożyłem 1 kg cukru z odrobiną wody)

24.10.20    5* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha)

24.11.20    3* Blg (II zlanie znad osadu; dołożenie 0,5 kg cukru)

26.04.21    -         (III zlanie znad osadu; 1l wina odlałem i z kupażowałem z winem z koncentratu z winogron)

28.08.21   7* Blg [?!]  (IV zlanie znad osadu)

23.10.21   7* Blg (v zlanie znad osadu; butelkowanie w butelki 0,750l)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 20 - Cydr 05.01.21

 

- Sok jabłkowy NFC 3l x1.

 

Drożdże Saflager W-34/70 11,5g plus 10g pożywki dla drożdży.

 

3 litry cydru.

 

05.01.21  10* Brix

06.02.21    2* Blg (cicha)

06.03.21                (butelkowanie za pomocą glukozy w butelki 0,5 oraz 0,3l; nie dosłodziłem ksylitolem tak ja planowałem, bo zapomniałem; nie zmierzyłem Blg)

 

Warka po za kolejnością 10 - Wino z suszu 05.01.21

 

- Susz na wino (Biowin Cztery pory roku) Żurawina 100g x3

- cukier 1 kg x2.

 

Drożdże Fermivin VR5 VITA ( Biowin Drożdże do win czerwonych) 7g x2 plus pożywka dla drożdży/activit 10g.

 

10 litrów wina z suszu.

 

05.01.21  17* Brix

22.01.21    0* Blg (dosłodziłem około 1kg cukru)

06.02.21    2* Blg (cicha; 100g suszu na wino żurawinowe dodatkowo na cichą poszło; nie dodawałem cukru ani pożywki; pierwsze zlanie znad osadu)

20.02.21                (II zlanie znad osadu; około 200g suszonej żurawiny na cichą; nie dosładzałem i nie mierzyłem Blg)

06.03.21    6* Blg (?!) (III zlanie znad osadu; usunięcie żurawiny; nie dosładzałem, ale zabezpieczyłem wino 1,5g "piro"; być może za miesiąc będę już le butelkował, bo
                                        już est sklarowane i nie wiele zrzuca osadu)

20.04.21 5,5* Blg (IV zlanie znad osadu)

28.08.21 5,5* Blg  (V zlanie znad osadu)

23.10.21 5,5* Blg (VI zlanie znad osadu; butelkowanie w butelki 0,750l)

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 21 - Cydr 22.01.21

 

- Sok jabłkowy NFC 3l x1.

 

Drożdże Safbrew S-33 11,5g plus 10g pożywki dla drożdży.

 

3 litry cydru.

 

22.01.21   12* Brix

06.02.21  0,5* Blg (cicha)

20.02.21                (butelkowanie za pomocą glukozy w butelki 0,5 oraz 0,3l; łyżka ksylitolu na dosłodzenie, nie mierzyłem Blg; tydzień CC w garażu przy około 2* C)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 22 - Porter bałtycki z częściowym zacieraniem 06.02.21

 

- WES Ekstrakt Jasny 1,7 kg x2,

- WES Ekstrakt pszeniczny 1,7 kg,

- WES Ekstrakt pale ale 1,7 kg,

- Weyermann Caramunich Typ III 

0,25 kg,

- Strzegom Karmel 600 0,25 kg,

- Weyermann - Chocolate Wheat 0,25 kg,

- Special W 0,25 kg,

- Strzegom Barwiący 0,10 kg,

- Fawcett - Pale Chocolate 0,10 kg,

- Chocolate Fawcett 0,10 kg.

 

 

Drożdże Saflager W-34/70 z warki 20 plus pożywka dla drożdży 10g.

 

Chmielenie:

- 60 minut 80g Saaz 2019,

- 20 minut 20g Saaz 2019.

 

20 litrów portera bałtyckiego.

 

06.02.21 25,5* Brix

06.03.21    11* Blg (cicha, warkę podzieliłem na 4 części; do fermentorów trafiło odpowiednio: do 8l 100g ziarna kakaowca macerowanego w alkoholu, na 4l 10g
                                   płatków dębowych francuskich średnio opiekanych macerowanych w alkoholu, na 4l 10g płatków wiśniowych średnio opiekanych macerowanych
                                   w alkoholu, na 4l 10g płatków dębowych amerykańskich średnio opiekanych macerowanych w alkoholu)

20.04.21   10* Blg/9* Blg/9* Blg/8* Blg (przelanie na leżak do dębowej beczki z "głównego" fermentora; butelkowanie pozostałych części z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l i 0,75l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

23.10.21 ~8* Blg (butelkowanie piwa przelanego na leżak do beczki z użyciem dropsów w butelki 0,3l, 0,5l oraz w pojedynczą 0,750l i 3l) 

 

 

Nie spodobał mię wstępnie kolor/barwa PB więc dokupiłem odrobinę słodu (Chocolate Fawcett, Fawcett - Pale Chocolate  i Strzegom Barwiący), zrobiłem napar odbierając około 1l z fermentora i dołożyłem/dolałem do reszty. Liczę, że dodatkowe "ziarno" zmieni charakter/wygląd piwa ... Dodatkowo zmacerowałem 100g ziaren kakaowca z Dominikany w alkoholu. Zobaczymy co to da na cichej. ?

 

 

Kolejność: amerykańskie dębowe płatki średnio opiekane, francuskie dębowe płatki średnio opiekane oraz wiśniowe płatki średnio opiekane.

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka po za kolejnością 11 - Wino z soku z winogron 18.03.21

 

- Purena Sok z winogron z koncentratu 1l x3,

- cukier 0,5 kg.

 

Drożdże Coobra Brendox 10g x3 plus pożywka dla drożdży/activit 10g.

 

10 litrów wina z winogron.

 

18.03.21  22* Brix

02.04.21    0* Blg (cicha, I zlanie znad osadu, dodanie 0,5l soku z winogron oraz około 0,5 kg cukru plus z 200g rodzynek)

20.04.21    0* Blg (II zlanie znad osadu, usunięcie rodzynek)

26.04.21    -         (kupaż z 1l wina z winogron)

28.08.21    0* Blg  (III zlanie znad osadu, dodanie około 0,5 kg cukru)

23.10.21    0* Blg (IV zlanie znad osadu; butelkowanie w butelki 0,750l około 3l wina, reszta przelana na leżak do dębowej beczki)

29.10.22 6,5* Blg (butelkowanie wina z beczki)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Na chwilę obecną Browar Urle zawiesza działalność. Nie mam gdzie trzymać piwa, a ostatnia zima, choć częściowo łagodna, "wykończyła" moje zapasy pb. Domowych jak i kupnych ...
Może wrócę do warzenia za kilka lat, zobaczymy jeszcze, ale na pewno będę zaglądał na forum. ^^ Jestem dobrej myśli. :D

Powodzenia. ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ponieważ moja siostra się wyprowadziła, zyskałem nie używaną przez nikogo kuchnię. A jeżeli dodać do tego kotłownię, która została "teraz" przerobiona na coś w kształcie spiżarni, suszarni oraz pomieszczenia z "piecem" gazowym, "dostałem" możliwość przechowywania piwa na regale piwnicznym. ^^ Tak więc ...

2022 to nowy "projekt". Wraz z zakupem Coobry CB3 PRO v.5 na Gwiazdkę zeszłego roku, od bieżącego rozpoczynam ulepszoną wersję Browaru Urle, 2.0 . ;)

Dokupiłem do tego warnik 16l oraz tani śrutownik z allegro. Niestety, mam z nim problem ... Zaopatrzyłem się też u @lewatywa8 w dodatkowy filtr na dno kosza zaciernego i hop stopper.

Plus metalową łygę i hop spider z "ali", które przyszły mi dopiero co.

 

 

 

Warka 23 - Pilsner Urquell z zacieraniem 15.01.22

 

- słód Pilzneński Viking Malt - 4,5kg,

- słód Wiedeński Viking Malt - 0,5kg,

- słód Monachijski Jasny Viking Malt - 0,2kg,

-słód Karmelowy 30 Viking Malt - 0,2kg.

 

Zacieranie:

 

40* C   

 

1 min      2500

52* C

20 min    1500

61* C 35 min    1500
69* C 35 min    1500
78* C 10 min    1500

 

11* Blg po zacieraniu.

 

 

Chmielenie:

- 60 minut 30g Premiant 2020,

- 20 minut 20g Premiant 2020.

 

14* Blg po wyłączeniu grzania, podczas chłodzenia i tuż po chmieleniu.

 

 

Starter drożdżowy FM31 Bawarska dolina plus pożywka dla drożdży 10g.

18 litrów al'a Pilsner Urquell.

 

 

15.01.22  14* Blg

26.02.22    5* Blg (cicha)

02.04.22 5,5* Blg (butelkowanie z użyciem dropsów w butelki 0,3l, 0,5l oraz jeden party-keg 5l)

 

 

Trzy razy grzałem zacier. Za pierwszym razem, choć szło dobrze, hop stopper zapchał się mąką, a dodatkowo, mimo informacji w zestawie z słodami, instrukcji Coobry oraz wyliczeń brewness, nalałem za mało wody. Dolewanie nie pomogło. Musiałem wszystko wyłączyć, wywalić zmielone ziarno, uzupełnić wodą i, na przemiennie, dokładając mokry słód oraz mieszając, doprowadziłem do poprzedniego stanu ... Po czym miałem telefon od kurierów, rodzina mnie zagadała, a dno się przypaliło mąką. :/ W między czasie okazało się, że zasilacz od mieszadła magnetycznego które kupiłem na "ali" już jakiś czas temu, padł i musiałem kombinować ... Udało mi się znaleźć jakiś stary zasilacz w garażu, bo ładowarka z grubą końcówką od 3510i nie pasowała. ? 

Po DŁUUGIIIEJJJ walce z szorowaniem (szczotka ryżowa, ocet, kostka do zmywarki, Cif, Ludwik, "magiczną gąbką z ali" oraz zwykłą gąbką) udało mi się przywrócić Coobre do poprzedniego stanu ... Wywaliłem hop stopper, zostawiłem dodatkową siatkę, przelałem CAŁĄ zabarwioną słodem wodę do kociołka, choć mógłbym chmielić, bo miała około 8* Blg. ? Podgrzałem,  znowu przełożyłem mokry/wilgotny słód i do 2 w nocy zacierałem już bez przeszkód ... Podniosłem kosz, zawróciłem kilka litrów brzeczki i zostawiłem na resztę nocy do obcieknięcia. Walnąłem się spać, a od 10 rano, już po śniadaniu i dwóch dużych energetykach, "walczyłem" z zagrzaniem zacieru, dodaniem chmielu, chłodzeniem, przelewaniem a potem myciem całości i zadaniem drożdży ...

Gęstwa z w/w piwa posłuży mi przy kolejnym piwie, PB, tuż za miesiąc ... Już się boję co to będzie. ;)? Mam 4 tygodnie na ogarnięcie śrutownika, podszkolenia się z obsługi programatora Coobry oraz ogarnięcie kuchni. ^^

Zabutelkowałem PIERWSZĄ warkę po przejściu na kociołek ... Przez około 4 tygodnie trzymałem fermentor w zakupionej lodówce, choć przez 2-3 dni, gdy nie było mrozów, a śnieg nie padał na początku marca, był też na CC na dworze. Trochę piwo "przemarzło", więc dla pewności, przy rozlewaniu, dodałem dwie łyżki gęstwy z pb z następnej warki. Zobaczymy czy się nagazuje. Pierwszy raz użyłem też innych dropsów, z Browamatora/Czech, zobaczymy jak się sprawdzą, bo te z Coopersa były o.k. ? Kupiłem też 5l party-keg. Nie wiem czy nie za dużo nalałem i w/w cukierki go nagazują, ale ... Do lata będzie czas. ;)

 

IMG20220402141107.thumb.jpg.58fc727ba72da693ba215e4c4335748a.jpg

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 24 - Porter bałtycki z zacieraniem 26.02.22

 

- słód Pilzneński Strzegom - 3kg,

- słód Monachijski II Strzegom - 2,5kg,

- słód Wiedeński Strzegom - 0,8kg,

- słód Karmelowy 30 Strzegom - 0,2kg,

- słód Karmelowy 150 Strzegom - 0,2kg,

- słód Barwiący Strzegom - 0,1kg,

- słód Czekoladowy 1200 Strzegom - 0,1kg,

- WES Ekstrakt Słodowy Jasny 1,7kg,

(- cukier, glukoza, cukier trzcinowy, ekstrakt do starterów WES ~ 1,5kg)

 

Zacieranie:

 

40* C   

 

1 min      2500

52* C

20 min    1500

61* C 35 min    1500
69* C 35 min    1500
78* C 10 min    1500

 

13* Blg po zacieraniu, PRZED dodaniem ekstraktu, jakieś 10l piwa. 21* po dodaniu.

 

Chmielenie:

- 60 minut 40g Marynka 2020,

- 20 minut 10g Marynka 2020.

 

23* Blg po wyłączeniu grzania, podczas chłodzenia i tuż po chmieleniu.

 

Drożdże FM31 Bawarska dolina, gęstwa z warki 23, plus pożywka dla drożdży 10g.

20 litrów portera bałtyckiego.

 

26.02.22   23* Blg

02.04.22   10* Blg (cicha; 250g suski sechlońskiej oraz 50g kostki z beczek dębowych po amerykańskim bourbonie)

07.05.22   10* Blg (butelkowanie z użyciem dropsów w butelki 0,3l oraz 0,5l)

 

Dzisiejsze warzenie przebiegło w zasadzie bez problemów, ALE ... Na sam koniec, tuż przed chłodzeniem, przekładałem hop spidera przez chłodnicę i ... "utopił" mi się, wraz z chmielem, w w świeżo co ugotowanej brzeczce. ;( Na biegu kombinowałem z łowieniem, ale odpuściłem. W 100°C "wodzie" maczać łap nie chciałem. ?

Okazało się też, że po mino użycia łuski ryżowej, filtracja szła średnio. Z "wykapanego dobra" uzyskałem ponad 5l, a na domiar złego, gęstość była nie taka jak zakładałem i musiałem się ratować cukrem/glukozą/ekstraktem. Dolałem też trochę wody z 5l baniaków, a po czasie myślę, że był to błąd. Dałem 3,5l na kg słodu, czyli 24,5l, i nieco ponad 3l do wysładzania. Powinienem więc mieć w Coobrze 31,5l "towaru". Po wyciągnięciu kosza z ziarnem ujrzałem 10l brzeczki!
No i, na koniec, znowu zobaczyłem przypalone dno. Śrutowałem sam, przesiewałem, a "mlecznej" wody nie widziałem, więc założyłem, że jest o.k., a tym czasem jest inaczej. :( Na szczęście Tytan do grilli i kominków, zgodnie z radą kogoś z forum, daje radę. ^^

 

IMG20220402141125.thumb.jpg.bd156e5c70c6b54ae7951c782194e6d9.jpg

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Miałem mały przestój jeśli chodzi o piwa, ale cały czas coś fermentowałem. ^^ Jak nie wino, to miód pitny. Nastawiałem też nalewki ... Ale o tym już tutaj nie wspominałem, bo stwierdziłem, że to nie ma sensu. ?

 

Warka 25 - Braggot/Grape Ale z zacieraniem 08.10.22

 

- słód Pilzneński - 1,5kg,

- słód Monachijski - 1,5kg,

- słód Carared - 1kg,

- płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg,

 

Zacieranie:

 

40* C   

 

1 min      2500

52* C

20 min    1500

61* C 35 min    1500
69* C 35 min    1500
78* C 10 min    1500

 

17* Brix po zacieraniu.

 

Chmielenie:

- 60 minut 100g Saaz 2020 4%,

- 20 minut 30g Perle 2021 5,5%.

 

10,5* Brix po wyłączeniu grzania, podczas chłodzenia i tuż po chmieleniu. Wyszło około 20l piwa, choć po wysładzaniu miałem go o jakieś 2-3 litry więcej. Duża strata z gotowania/chmielenia ... Nie wiem czy tak powinno być. :( Całość rozdzieliłem na dwa fermentory.

 

                                                                                                 Wersja I

 

Drożdże FM31 Bawarska dolina, starter 1l, plus pożywka dla drożdży 10g.

Około 10 litrów piwa.

 

08.10.22   10,5* Brix

09.11.22  ~3,5* Blg (cicha; rozlanie na dwa fermentory; dodanie na cichą 1,4 kg miodu do jednego oraz 1,4 kg ciemnych winogron do drugiego [owoce mają 14*
                                Brix])

 

                                                                                                 Wersja II

 

Drożdże Safale S-33 x2, plus pożywka dla drożdży 10g.

Około 10 litrów piwa.

 

08.10.22   10,5* Brix

23.10.22        4* Blg (cicha; rozlanie na dwa fermentory; dodanie na cichą 1,4 kg miodu do jednego oraz 1,4 kg ciemnych winogron do drugiego)

26.11.22     ~1* Blg (butelkowanie wersji z miodem za pomocą dropsów do butelek 0,3l i 0,5l; wersja z winogronami "złapała" dzikusy"; przelewam na długą cichą w
                               damkę 5l)

 

 

Do zacierania dodałem płatki, około 200 gram oraz, na lepszą filtrację, podobną ilość łuski ryżowej. Mam około 3 kg miodu oraz 3 zamrożonych winogron ciemnych z RODOS. Zamierzam dać je na cichą ...

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.