Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Minęły jakieś 24 godziny, tak +/-, od zadania drożdży. Nic się nie dzieje. Chyba jednak BYŁO tam za zimno ...

Przeniosłem fermentor do kuchni, pod kaloryfer, po drodze lekko nim ruszając. Będzie teraz po wyżej 20°C. ;p

 

Jeżeli US-05, nie podejmą dzisiaj pracy, bo zapewniłem im, po części, złe warunki, to kiedy mógłbym dodać ewentualnie inne drożdże? Mam w zapasie Safale S-04 11,5g oraz te Kuivahiiva dołączone do bittera i cydru.

 

Nie rób takich złych rzeczy. Temperatura powinna być dla drożdży stała. Lago może trwać do 72 godzin. Piszesz wcześniej, że w tym przedsionku masz 17 stopni. To dobra temperatura dla górniaków. Zostaw tam i nie otwieraj wiadra. Powinny ruszyć, chyba, że uwadniałeś we wrzątku.

JEŻELI nie ruszą, JEŻELI to zadaj S-04 po około 3 dobach od zadania poprzednich drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oby. ;p

Tylko czy nie będzie im ZA gorąco ... Są domownicy którzy OSTRO ładują do pieca.

Chyba czegoś nie łapie. W jakiej temperaturze trzymasz to piwo? Powinno stać w przedziale od 15 do 17 stopni celciusza. I w takich warunkach powinno stać przez około 3 tygodnie. Oczywiście pod warunkiem ruszą drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jkx6 -> Przeniosłem fermentor z piwem z tego przedsionka do kuchni. Zgaduję, że było tam za zimno by drożdże wystartowały.

Zaczął się sezon grzewczy, a więc w kuchni jest/będzie gorąco. ZWŁASZCZA gdy za rozpalanie w piecu zabierze się ktoś bez wyczucia ...

No właśnie, JEŚLI. :/

 

Bartek Śliwiński -> Tak, wiem, ale może być ciężko tym sterować, gdy w domu mieszka 6 osób, jak również dziecko i pies, a ktoś naładuje do pieca węgla i drewna bez pojęcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jkx6 -> Przeniosłem fermentor z piwem z tego przedsionka do kuchni. Zgaduję, że było tam za zimno by drożdże wystartowały.

 

A moim zdaniem nie tyle było za zimno co brakło Ci cierpliwości. Skoro mi te noname'y z brewkita wystartowały w 16 stopniach (po ponad 24h) to Tobie US-05 też by spokojnie ruszyły. Za szybko reagujesz, odrobina cierpliwości. No i przede wszystkim ustal na 100% jaką masz tam temperaturę, bo wszędzie strzelasz ile może być.

Edytowane przez luki161
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

luki161 -> Jak robiłem Porter Bałtycki z Gozdawy, użyłem dwóch paczek GLW35. Też raczej noname'y. Cukru i BLG było zdecydowanie mniej, a wystartowały po jakiś 12-16 godzinach. Fakt, były cieplej niż teraz, ale ... Nic z nimi wtedy nie robiłem. Wydaje mi się też, że raczej kiepsko napowietrzyłem brzeczkę. 

Teraz, lepsze drożdże, przelewanie z wiadra do wiadra z pewnej wysokości, bez kranika. Tylko suchy ekstrakt. I ... nic.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem wprost w jakiej temperaturze powinno stać tu piwo podczas fermentacji. Zrobisz z nim jak zechcesz. Tylko licz się z tym, że jak będzie za ciepło to drożdże naprodukują Ci wysokich alkoholi oraz innych niepożądanych związków, co za tym idzie piwo może być alkohole, niesmaczne, śmierdzieć rozpuszczalnikiem itd. Powodzenia

 

EDIT.

 

Poczytaj co to jest lag. Na wiki oraz forum jest to opisane bardzo dobrze. Bo to że jedne drożdże zastartowały w 16h, a inne nie o niczym nie świadczy.

Edytowane przez jkx6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawno tu nie zaglądałem, więc pora uzupełnić notatki ...

 

Warka 3 - Cydr jabłkowo - gruszkowy z dodatkami 12.12.16

 

- Finlandia Cider Jabłko- gruszka 1,7 kg,

- glukoza 1kg,

- cynamon 15g x2,

- goździki 10g x3,

- rodzynki 150g x2.

 

Drożdże Cider Yeast Sweeder 11g.

 

24 litry cydru

 

12.12.16 7* Blg

20.12.16 0* Blg (cicha, dodatkowo 20g płatków wiśniowych macerowanych w zalewie spirytusowo-wodnej 50/50)

29.12.16 0* Blg (butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l + po 1 tabletce Stewii do longneck'a i po 2 do "bączków")

 

Warka po za kolejnością 1 - Miód pitny dwójniako-trójniak ? 22.02.17

 

- Miód pszczeli wielokwiatowy nektarowy lipowy 1,4 kg,

- miód pszczeli spadziowy 500g,

- miód pszczeli wielokwiatowy nektarowy lipowy 900g,

- kwasek cytrynowy 40g.

 

Drożdże do miodów pitnych Johannisberg m 35 5g + Pożywka dla drożdży winnych.

 

7 litrów miodu pitnego

 

22.02.17 28* Blg

06.03.17 19* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha, przelanie do 7l dębowej beczułki + laska cynamonu i kilka goździków)

16.03.17 16* Blg (II zlanie znad osadów)

31.03.17 16* Blg (III zlanie znad osadów, butelkowanie w 0,75l i jednego "bączka")

 

Warka 4 - Porter bałtycki z suską sechlońską 16.03.17

 

- BA Brew-Kit PLUS 1 kg,

- palony jęczmień Wayerman 0,5 kg,

- suska sechlońska 250g,

- malt extrakt pale ale 1,7 kg x2,

- malt extrakt light 1,7 kg,

- WES Ciemne 1,7 kg.

 

Drożdże Saflager S-23 11,5 g x2.

 

21 litrów porteru bałtyckiego.

 

16.03.17 24* Blg

31.03.17 11* Blg (cicha, rozlanie na dwie części: fermentor 14l + około 180g suski sechlońskiej oraz 20g płatków dębowych macerowanych w zalewie spirytusowo-wodnej 50/50, beczułka 7l + około 70g suski sechlońskiej)

18.04.17   9* Blg (fermentor i beczka; butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l i 0,33l; w beczce leżakuje dalej 7l piwa)

18.10.17   9* Blg (butelkowanie 4l wyleżakowanego piwa w 0,75l, 0,5l i 0,33l; wymrażanie 2l)

19.10.17  -           (butelkowanie 0,6l wymrożonego piwa w 0,33l)

 

Warka po za kolejnością 2 - Wino z wiśni 26.07.17

 

Wiśnie (7 kg)/moszcz około 3l,

- cukier 1kg x2,

- glukoza 1kg,

- septowin 2g.

 

Drożdże Malaga 7g x2 + pożywka dla drożdży winnych 7g.

 

10 litrów wina z wiśni.

 

26.07.17 28* Blg

07.08.17 13* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha, mrożone wiśnie 450g x2)

23.08.17   5* Blg/6* Blg (II zlanie znad osadów, mrożone wiśnie 450g + 1 kg cukru)

07.09.17   6* Blg (III zlanie znad osadów)

02.11.17      - Blg (IV zlanie znad osadów, częściowo zakorkowane w butelkach 0,75l; 1,5l przeznaczone na wymrożenie; 7l przelane do dębowej beczułki)

09.02.18 15* Blg [?!] (korkowane w butelkach 0,75l wina które było w beczce)

 

Warka 5 - Fruit Ale 07.10.17

 

- WES Jasny 1,7 kg,

- malt exstrakt light 1,7 kg,

- laktoza 0,500 kg x1,5,

- ekstrakt jasny sypki 0,5 kg,

- wiśnie 450g.

 

Drożdże Safale S-04 11,5 g.

 

20 litrów friut ale.

 

07.10.17  16* Blg

18.10.17 8,5* Blg (cicha, rozlanie na trzy części: fermentor 10l + około 750g mrożonych wiśni, fermentor 3l + około 100g mrożonych wiśni oraz 6ml kwasu mlekowego, beczka 7l + 320ml soku z wiśni 10,5* Blg)

02.11.17   7* Blg (w warce podzielonej na trzy części Blg jest takie same; zabutelkowane w 0,33l i 0,5l z użyciem glukozy)

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 6 - Lager 14.11.17

 

- Bruntal Jasny 1,7 kg

 

Chmielenie:

- 60 minut 15g Saaz 2016,

- 20 minut 15g Saaz 2016.

 

Drożdże Saflager S-23 11,5 g.

 

8,5 litrów lagera.

 

14.11.17  15* Blg

30.11.17    5* Blg (cicha, warka podzielona na dwie części: fermentor 5l i fermentor 5l + mrożone owoce smoothie mix 250 g [ananas, mango, papaja])

09.12.17       - Blg (cicha, 11g Saaz do fermentora 5l bez owoców)

14.12.17    4* Blg (częściowe butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l)

20.12.17 3,5* Blg (dalsza część butelkowania z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 7 - Porter bałtycki z wiśnią 02.01.18

Wersja I

- Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg,

- Ekstrakt suchy Ciemny 500g 0,5,

- WES Ciemne 1,7 kg 0,5,

- WES Ekstrakt Słodowy 1,7 kg 0,5.

 

Drożdże Saflager W-34/70 11,5g x3.

 

10 litrów porteru bałtyckiego.

 

02.01.18  25* Blg

20.01.18 9,5* Blg (cicha, 1350g mrożonych wiśni)

09.02.18 7,5* Blg (częściowe butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l; w beczce po winie z wiśni leżakuje 7l piwa)

16.10.18    7* Blg (butelkowanie ~7l wyleżakowanego piwa w 0,75l, 0,5l i 0,33l)

 

Wersja II

 

- Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg,

- Ekstrakt suchy Ciemny 500g 0,5,

- WES Ciemne 1,7 kg 0,5,

- WES Ekstrakt Słodowy 1,7 kg 0,5.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x3.

 

12 litrów portera bałtyckiego.

 

02.01.18  25* Blg

20.01.18 9,5* Blg (cicha, rozlanie na trzy części: fermentor 5l bez dodatków, fermentor 5l + 450g mrożonych wiśni, fermentor 15l + 230g laktozy i 320ml soku z wiśni 10.5* Blg)

09.02.18 7,5* Blg ma część piwa bez dodatków; 10* Blg ma część z laktozą i sokiem; 7* Blg ma część z samymi wiśniami (butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka po za kolejnością 3 - Miód pitny trójniak z owocami 09.02.18

 

- Miód pszczeli wielokwiatowy nektarowy 1kg x6,

- kwasek cytrynowy 20g x3.

 

Drożdże Coobra Miód pitny 10g x3 + pożywka dla drożdży winnych.

 

12 litrów miodu pitnego trójniaka.

 

09.02.18 35* Blg

07.03.18 29* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha, rozlanie na trzy części: fermentor 5l + mrożone wiśnie 450g, fermentor 5l + mrożone owoce tropikalne 450g [melon, ananas, mango, papaja], fermentor 5l bez dodatków,do każdego pojemnika sypnąłem 3g pożywki dla drożdży)

26.03.18 27,5* Blg ma wersja bez dodatków; 15,5* Blg ma część z wiśniami; 10,5* Blg z owocami egzotycznymi ( II zlanie znad osadów, dodanie do "czystej" wersji 2g pożywki dla drożdży, dołożyłem ponownie mrożonych wiśni 450g i owoców tropikalnych 450g)

11.04.18  25* Blg (28* Brix -- 23.4 BLG wg., kalkulatora na brewness.com) ma wersja bez dodatków; 7,5* Blg (16,5* Brix --  3.6 BLG) ma część z wiśniami; 6* Blg (15* Brix -- 0.9 BLG) z owocami egzotycznymi (III zlanie znad osadów, dodanie do "czystej" wersji kolejny raz 2g pożywki dla drożdży, z pozostałych fermentorów wyjąłem owoce i nic już nie dokładałem)

08.05.18 13* Blg (22* Brix -- 13.1 BLG wg., kalkulatora na brewness.com) ma wersja bez dodatków;  1,5* Blg (13,5* Brix -- 0.0 BLG) ma część z wiśniami; 2* Blg (14* Brix -- 0.0 BLG) z owocami egzotycznymi (IV zlanie znad osadów)

26.06.18 10,5* Blg (20* Brix -- 9.6 BLG wg., kalkulatora na brewness.com) ma wersja bez dodatków;  1,5* Blg (13,5* Brix -- 0.0 BLG) ma część z wiśniami; 2* Blg (14* Brix -- 0.0 BLG) z owocami egzotycznymi (V zlanie znad osadów)

11.07.18 (dodałem odrobinę miodu do miodu pitnego naturalnego oraz z owocami egzotycznymi. Teraz jest to odpowiednio: 21* Brix, po dołożeniu około 100g miodu wielokwiatowego oraz 17* Brix, po dodaniu około 170g tegoż miodu)

19.10.18 12* Blg ma wersja bez dodatków;  1,5* Blg ma część z wiśniami; 7* Blg (14* Brix -- 0.0 BLG) z owocami egzotycznymi (VI zlanie znad osadów)

01.12.18     -  Blg (brak zmierzonego ekstraktu, butelkowanie w 0,75l)

 

 

 

Nie wiem czemu, ale pomimo oznak fermentacji, przez miesiąc drożdże przerobiły tylko około 6* Blg z całego nastawu. Użyłem innych 'grzybków", aktywnych, a sam miód pitny jest robiony metodą "na zimno", nie było go też tak stosunkowo dużo, mimo to przy poprzednim nie szło to tak opornie  ...

Ciekaw jestem jak to dalej się zachowa. ?

Po trzech tygodniach od pierwszego zlania, Blg w każdym z fermentorów jest różne. Mimo, że wszystkie stały w tym samym pomieszczeniu, mniej więcej na tej samej wysokości, pierwszy przestał "bąbelkować" miód pitny bez dodatków. Najdłużej "chodził" ten z wiśniami. Po przeniesieniu do kuchni, na jakieś dwa dni, gdzie temperatura wynosiła około 20-23* C, obydwie wersje z owocami wznowiły pracę. "Czysty" nie ... Dołożyłem więc pożywki i fermentory wróciły do przedsionka gdzie mają 14-16* C.

Mija dwa miesiące od wstawienia miodu pitnego, i o ile z wersji z owocami jestem nawet zadowolony, to ta podstawowa mnie lekko irytuje. :/ Fakt, gęstość się zmniejsza, ale nie tak szybko jak bym chciał. Zastanawiam się czy by go nie zrestartować, ale obawiam się, że to zrujnuje miód w ogóle.

Dzisiaj, przy czwartym zlaniu miodu pitnego z nad osadu, stwierdzam, że  część nastawu z owocami jest mocna, potężnie grzeje w przełyk [i nie tylko ;) ], coś   tam czuć z dodatków, ładnie się klaruje i, niestety, nie jest słodkie. :( Na pewno się je jednak wypije. ^^ Gorzej jest z wersją "czystą". :/  Przez te 30 dni, drożdże ładnie sobie podjadły, z czego się cieszę, więc tym razem już im nic nie dokładałem. Widać też, że jeszcze pracuje ... Martwi mnie jednak lekko kwaskowy smak tego trójniaka. Obawiam się, że choć dokładanie pożywki pomogło, to jednak też i mu zaszkodziło ... Ciekawe czy  to się z czasem zmieni na lepszy ... Oby nie na gorsze. ;(

Piąte zlanie znad osadu nieco ponad półtora miesiąca później ... Wszystkie trzy wersje zrzucają "syf", choć najwięcej wersja bez dodatków. Smak się zmienił, wg mnie, na gorszy. ;( Każda mocno grzeje w gardło, ale alkoholu nie czuć. Najbardziej owocami pachnie wersja z wiśniami. Egzotyczna zaś, wg domowników, jest najgorsza. Zamierzam potrzymać miody jeszcze ze 2-3 miesiące, a potem zabutelkuje.

Stwierdzam też, że w przyszłym roku, jeżeli zrobię miód pitny, to już będzie to ostatni raz. Może złych surowców używam, może mam/miałem większe nadzieję na ten trunek, ale nie wychodzi mi to tak jak bym chciał ... :/

Edytowane przez ksiegarz5
zlanie znad osadów, cicha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W tym tygodniu dotarł do mnie refraktometr z AliExpress.

Kupiłem go tutaj na początku marca za nieco ponad 48 zł. Szybka wysyłka, żadnych problemów jeśli chodzi o Chińczyka, ale bez odpowiedzi na moje wiadomości. Paczka zapakowana w "żółtą" papierową kopertę, od środka wyłożoną folią bąbelkową. Całość w komplecie, choć futerał ciężko/dziwnie się otwiera ...

Urządzenie zostało od razu sprawdzone na wodzie demineralizowanej, gdzie wskazywało równe 0*, oraz na soku z jeżyn domowej roboty, gdzie było już 24*. Nie testowałem go jeszcze na czymś z alkoholem, mimo, że będzie przekłamywał. ;p

Muszę za to poszukać strony, a przynajmniej informacji, o tym jak przeliczać dokładnie Brix'y na Blg ... 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka po za kolejnością 4 - Wino z soków 13.08.18

Wersja I

- Sok tropikalny* 1l x3,

- cukier 1kg x1,5.

 

Drożdże Coobra Tokaj 10g x2 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

3 litry wina z soku tropikalnego.

 

13.08.18 ~ 36* Blg

23.08.18     27* Blg

28.08.18     25* Blg (dolanie 1l soku tropikalnego; dodanie 5g pożywki dla drożdży; zwolnienie fermentacji)

19.09.18     14* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha)

20.10.18     14* Blg (II zlanie znad osadów)

28.11.18         -  Blg (III zlanie znad osadów; brak zmierzonego ekstraktu)

06.06.19                 Wylanie wina do kibla. Było męczące, a próby ratowania go nic nie dały. Zabutelkowałem 1l z ciekawości, a z części zrobiłem kupaż.

 

Wersja II

- Sok ananasowy 1l x3,

- cukier 1kg x1,5.

 

Drożdże Coobra Tokaj 10g x2 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

3 litry wina z soku ananasowego.

 

13.08.18 ~ 36* Blg

23.08.18     26* Blg

28.08.18     25* Blg (dolanie 1l soku ananasowego; dodanie 5g pożywki dla drożdży; zwolnienie fermentacji)

19.09.18     17* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha)

20.10.18     17* Blg (II zlanie znad osadów)

28.11.18         -  Blg (III zlanie znad osadów; brak zmierzonego ekstraktu)

09.01.19  15,5* Blg (IV zlanie znad osadów)

06.06.19                 Wylanie wina do kibla. Było męczące, a próby ratowania go nic nie dały. Zabutelkowałem 1l z ciekawości, a z części zrobiłem kupaż.

 

Wersja III

- Sok z różowych grejpfrutów 1l x3,

- cukier 1kg x1,5.

 

Drożdże Coobra Madras 10g x2 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

3 litry wina z soku grejpfrutowego.

 

13.08.18 35* Blg

23.08.18 14* Blg (dosłodzenie 0,5 kg cukru)

28.08.18 21* Blg (dolanie 1l soku grejpfrutowego; dodanie 5g pożywki dla drożdży; zwolnienie fermentacji)

19.09.18 20* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha)

20.10.18 20* Blg (II zlanie znad osadów)

28.11.18     -  Blg (III zlanie znad osadów; brak zmierzonego ekstraktu)

06.06.19                 Wylanie wina do kibla. Było męczące, a próby ratowania go nic nie dały. Zabutelkowałem 1l z ciekawości, a z części zrobiłem kupaż.

 

* Sok z jabłek, pomarańczy, ananasa oraz przecierów z mango i marakui.

 

 

Wina eksperymentalne uważam za nie udane. Błędem było użycie 100% soków oraz zbyt duża ilość cukru na początek. Mimo rat, część drożdży nie przerobiła wszystkiego, przez co finalny produkt był mocny, męczący i mało pijalny. Próby ratowania nic nie dały.

 

 

Warka po za kolejnością 5 - Wino z jabłek 14.08.18

 

- Około 10kg jabłek (Papierówki oraz Antonówki),

- rodzynki 300g,

- cukier 1kg x2.

 

Drożdże Coobra Tokaj 10g + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

Około 5 litrów wina z jabłek.

 

14.08.18    - Blg (Nie wiem jakie jest Blg, bo nie miałem jak zmierzyć, a nie udało mi się wytłoczyć soku, mimo użycia pektoenzymu. ;()

25.08.18 0* Blg (dosłodzenie 1,5 kg cukru; dodanie 5g pożywki dla drożdży)

27.08.18    - Blg (dodanie około 5 kg startych na tarce jabłek; dosłodzenie 1 kg cukru. Znowu nie udało mi się zmierzyć Blg, bo ... zapomniałem. Skleroza. ;p)

19.09.18 7* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha)

18.1018  8* Blg ? ( (II zlanie znad osadów)

28.11.18   -  Blg (III zlanie znad osadów; brak zmierzonego ekstraktu)

09.01.19 8* Blg (IV zlanie znad osadów; częściowe zabutelkowanie wina z jabłek; odlanie 4l i dodanie 1g ziół do wermutu)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 8 - Hybryda 1 - Braggot 28.08.18

Wersja I

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x2,

- miód gryczany 1 kg.

 

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

11 litrów braggota.

 

28.08.18 28* Brix

19.09.18   4* Blg [14* Brix -- 4,4* BLG wg., kalkulatora na brewness.com] (cicha)

16.10.18   4* Blg (częściowe butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l; w dębowej beczce leżakuje 7l piwa)

04.04.19   4* Blg (butelkowanie ~7l wyleżakowanego piwa w 0,75l, 0,5l i 0,33l)

 

Wersja II

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- miód wielkokwiatowy 1 kg x3.

 

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 30 minut 10g Chinook 2016,

- 20 minut 10g Mosaic 2016,

- 15 minut 10g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x4 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

Około 10 litrów braggota.

 

28.08.18 ~31,5* Brix

19.09.18    10,5* Blg [20* Brix -- 12,1* BLG wg., kalkulatora na brewness.com] (cicha)

16.10.18       10* Blg ( (butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l)

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 9 - Polski Lager 03.11.18

 

- Bruntal Jasny 1,7 kg x3

  

Chmielenie:

- 60 minut 30g Marynka 2017,

- 20 minut 15g Lubelski 2017.

 

Drożdże BrewGo - 01 7g x6 SafLager S-189 11,5g x2 + pożywka dla drożdży 8g. 

 

24,5 litrów lagera.

 

03.11.18  14,5* Blg

01.12.18    4,5* Blg (cicha, warka podzielona na sześć części: 5l + mrożone wiśnie 450g x2; 5l + mrożone maliny 300g x2; 3l + 1l soku ananasowego 13* Blg, co podniosło ekstrakt w fermentorze do około 5,5* Blg, 3l + 1l soku tropikalnego* 11,5* Blg, co dało około 5,5* Blg w fermentorze; 3l + 1l soku z różowych grejpfrutów 10,5* Blg i podniosło to ekstrakt w fermentorze do około 5,5* Blg; około 5l )

03.01.19      3* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33l [0,5 "tabletki"]; część piwa z wiśniami ma 4* Blg; malina 5* Blg [?]; część z sokiem tropikalnym ma 3* Blg; z ananasem również 3* Blg, a  różowych grejpfrutów 3,5* Blg)

 

 

* Sok z jabłek, pomarańczy, ananasa oraz przecierów z mango i marakui.

 

Drożdże BrewGo - 01 nie wystartowały, przez co byłem zmuszony do użycia innych "grzybków" po trzech dniach od zadania w/w. Konkretnie to SafLager S-189. Nie wiem które ostatecznie pracowały, ale mam wrażenie, że pomimo podobnego ekstraktu ale większej ilości samego piwa oraz, oczywiście, chmieli, ten lager będzie gorszy ...

Wydłużona "cicha" wraz z jednoczesnym lagerowaniem nie wiele zmieniła w piwie. Nie wiem czy refermetacja coś tu da, ale pomimo takich samych "kroków" oraz fermentacji w zbliżonej temperaturze to piwo JEST gorsze. Tak jak myślałem. :( Skłaniam się ku tezie, że winą są tu drożdże. BrewGo CHYBA jednak wystartowały, a późniejsze dodanie S-189 dały złudzenie aktywacji w/w. :/ Nawet dodatki w postaci owoców i soków nie wiele pomogło, choć malinę w tej wersji pięknie czuć w aromacie. W smaku natomiast ... ;(

Jednakże ...

Za miesiąc będę robił PB na S-189 i JEŻELI będzie taki sam efekt jak przy tym piwie, więcej do tych drożdży nie wrócę. W takim wypadku zostanę przy W-34/70 albo S-23.

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 10 - Porter bałtycki 26.01.19

 

- Bruntal Malt extrakt Dark 1,7 kg x4

- Ekstrakt suchy Ciemny 500g

 

Chmielenie:

- 60 minut około 65g Saaz 2016,

- 30 minut 20g Marynka 2017.

 

Drożdże SafLager S-189 11,5g x3 + pożywka dla drożdży 5g. 

 

23 litry porteru bałtyckiego.

 

26.01.19  25* Blg 

04.03.19  12* Blg (cicha, warka podzielona na pięć części: 10l w fermentorze 15l; 4l z dodatkiem około 100g daktyli przekrojonych na ćwiartki w 15l fermentorze; 3l z około 10g płatków dębowych francuskich średnio opiekanych macerowanych w winie z wiśni domowej roboty jakiś rok; 3l z około 10g płatków dębowych francuskich średnio opiekanych macerowanych w maladze jakiś rok i 3l z około 5g płatków dębowych francuskich średnio opiekanych macerowanych w winie z wiśni domowej roboty oraz maladze)

04.04.19  6* Blg/5,5* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz glukozy; w dębowej beczce leżakuje 7l piwa)

07.11.19  3* Blg (butelkowanie ~7l wyleżakowanego piwa w 0,75l, 0,5l i 0,33l z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g)

 

 

 

 

Po początkowych problemach z opóźnionym startem fermentacji, drożdże SafLager S-189, ruszyły około 4 lutego br. Po przelaniu na cichą, wg kalkulatora na brewness.com, wspomniane "grzybki" przerobiły około 54,2%. Co na obecną chwilę daje 8,6% alkoholu ... Niestety, na chwilę obecną nie jestem zadowolony z efektów. Owszem, czuć goryczkę oraz, nazwijmy to, "porterowość", ale nie tego oczekiwałem. :/

Nie jestem do końca pewien CZYM to jest spowodowane. Czy odpowiadają za do drożdże czy użycie ekstraktów Bruntal ... W warce nr 7, gdzie użyłem Bruntalów oraz WESów, z udziałem W-34/70, PB przed przelaniem na cichą, był o wiele bardziej smaczniejszy. W przyszłości będę chciał porównać ekstrakty Bruntal i WES na w/w drożdżach ... 

 

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka po za kolejnością 6 - Miód pitny trójniak 08.04.19

 

- Miód pszczeli wielokwiatowy nektarowy 1,4kg x3

 

Drożdże Coobra Miód pitny 10g x3 + pożywka dla drożdży winnych.

 

9 litrów miodu pitnego trójniaka.

 

08.04.18  27* Blg

07.05.19 6,5* Blg (pierwsze zlanie znad osadu, cicha, rozlanie na trzy części: dama 3l, dama 3l + 1l soku z różowych grejpfrutów, dama 3l + 1l koncentratu soku z różowych grejpfrutów; do każdego sypnąłem dodatkowo po kilka gram pożywki Activit)

06.06.19 5,5* Blg ma wersja czysta, 6* Blg z sokiem, a z koncentratem 17* (?!) Blg ( II zlanie znad osadów)

31.08.19       - Blg (III zlanie znad osadów)

11.01.20       - Blg (IV zlanie znad osadów; nie mierzyłem ekstraktu; za 2-3 miesiące będę chciał zabutelkować miód ...)

18.04.20       - Blg (korkowane w butelkach 0,75l wina)

 

 

 

Pierwszy miód pitny bez kwasku cytrynowego i, co dziwne, BARDZO szybko się klaruje. Już w tej chwili, dwa miesiące po rozpoczęciu fermentacji, jest tak czysty jakbym dodał coś do klarowania! Ten z koncentratem też już jest bliski, ale z sokiem ... Prawdopodobnie będę musiał użyć chemii. :(

W 2020 nie będę robił miodu ... Szkoda, bo mam kilka pomysłów. Może za 2-3 lata? Albo gdy dorobię się piwniczki, bo nie mam gdzie trzymać alkoholu.

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka 11 - Hybryda 2 - Graf 31.08.19

 

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6,

- sok tłoczony z jabłek 3l 2,5.

 

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 5 minut 5g Chinook 2016,

- 5 minut 5g Mosaic 2016,

- 5 minut 5g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x2,5 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

10 litrów grafa.

 

31.08.19 23* Brix

28.09.19   6* Blg (cicha)

07.11.19   6* Blg (częściowe butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"]; w dębowej beczce
                               leżakuje 7l piwa)

22.04.20   6* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l i 0,75l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

 

Warka 12 - Barley wine 31.08.19

 

- Poldingroup Ekstrakt Żytni Ekstra 1,2 kg 0,6,

- WES Pszeniczny 1,7 kg 0,850,

- Poldingroup Ekstrakt Jęczmienny 1,2 kg 0,6.

 

Chmielenie:

- 60 minut 25g Willamette 2014,

- 5 minut 5g Chinook 2016,

- 5 minut 5g Mosaic 2016,

- 5 minut 5g Cascade 2016.

 

Drożdże Safale S-04 11,5g x2,5 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

6 litrów barley wine'a.

 

31.08.19 23,5* Brix

28.09.19      8* Blg (cicha)

07.11.19      7* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

 

Warka po za kolejnością 7 - Wino z jabłek 31.08.19

 

- Sok tłoczony z jabłek 3l x3,

- cukier 1kg 1,5.

 

Drożdże Coobra Tokaj 10g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

8 litrów wina z jabłek.

 

31.08.19   24* Brix

14.09.19 -2,5* Blg (dosłodzenie 1kg cukru)

28.09.19  0,5* Blg (pierwsze zlanie znad osadu; cicha; odlanie 4l wina i dołożenie 1kg mrożonych wiśni)

12.10.19   12* / 5,5* Blg "jabłko" / "wiśnia" ( II zlanie znad osadów; dziwny pomiar Blg, nie wiem skąd ta różnica ... :/)

11.01.20       -       (III zlanie znad osadów; nie mierzyłem ekstraktu)

16.05.20       - Blg (korkowane w butelkach 0,75l wina)

 

Warka 13 - Cydr jabłkowy 31.08.19

 

- Sok tłoczony z jabłek 3l x3.

 

Drożdże Coobra Cider 10g x3 + pożywka dla drożdży winnych 5g.

 

8 litrów cydru z jabłek.

 

31.08.19 12* Brix

14.09.19   0* Blg (cicha; odlanie 4l cydru i dołożenie 1kg mrożonych wiśni)

28.09.19   0* Blg (butelkowanie z użyciem glukozy w 0,5l oraz 0,33l; do połowy każdego z dwóch rodzajów cydru dołożyłem po około 100g ksylitolu)

 

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

W tym tygodniu dotarł do mnie pas grzewczy z AliExpress.

Kupiłem go tutaj na 11.11 za nieco ponad 34 zł. Szybka wysyłka, żadnych problemów jeśli chodzi o Chińczyka, odpowiadał na moje wiadomości. Paczka owinięta czarną folią, a sam pas dodatkowo był w woreczku strunowym.

Samo "urządzenie" od razu sprawdziłem. Nagrzewa się powoli, nic się nie topi. Zero problemów.

No, może guma trochę śmierdzi ... ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 14 - Desitka 30.11.19

 

- WES Ekstrakt Jasny 1,7 kg

 

Chmielenie:

- 60 minut 20g Saaz 2018

 

Drożdże Saflager W-34/70 11,5g.

 

10 litrów desitki + 3 litry "apy"

 

30.11.19 10* Brix

11.01.20   2* Blg (cicha)

15.02.20   2* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

 

 

Warka 15 - "Al'a APA" 30.11.19

 

- WES Ekstrakt Jasny 1,7 kg,

-WES Ekstrakt Jasny 140g x2.

 

Chmielenie:

- 60 minut 20g Saaz 2018

 

Drożdże FM35 Voss kveik 30 ml

 

3 litry apy + 10 litrów desitki

 

30.11.19  15* Brix

15.12.19    4* Blg (cicha)

21.12.19 3,5* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 16 - Koźlak 11.01.20

 

- WES Ekstrakt Jasny 0,5 kg,

- WES Bursztynowy 1,7 kg.

 

Chmielenie:

- 60 minut 30g Saaz 2018,

- 10 minut 10g Saaz 2018.

 

Drożdże Saflager W-34/70, gęstwa z warki 14.

 

10 litrów koźlaka.

 

11.01.20  18* Brix

15.02.20 4,5* Blg (cicha)

21.03.20 4,5* Blg (butelkowanie z użyciem cukierków do refermentacji Coopers 250g w 0,5l [1 "tabletka"] oraz 0,33 [0,5 "tabletki"])

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzy tygodnie temu dotarła do mnie paczka z mini mieszadłem magnetycznym. Kupiłem go tutaj, za 68 zł, niestety już po aukcji 11.11, ale sama paczka szła bardzo szybko.

Urządzenie było zabezpieczone gąbką oraz sztywnym kartonem. Sprzedawca był miły i odpisywał bez problemów.

Czy się mi przyda? Nie wiem, zobaczymy ...

Edytowane przez ksiegarz5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.