nouc 0 Posted October 3, 2016 Witam. Wczoraj wieczorem minie tydzień od zadania drożdży FM52 do Amber ale, nastaw 13 BLG. Piwo fermentowało cały czas w temperaturze 19 stopni Przed chwilą pobrałem próbkę, 6 BLG a na powierzchni unosie się równa cienka warstwa piany a na niej widać drożdże. Zakażenia nie widzę, w smaku też nie czuć, aby było coś nie tak. Jest ewidentnie słodkie, ale to może wina zacierania 20 min w 62 stopniach i 40 min w 72 stopniach. Zastanawiam się czy przelewać na cichą i odczekać aż do fermentuje (o ile dofermentuje). Może coś doradzicie co z tym fantem zrobić? Quote Share this post Link to post Share on other sites
arek-lin 10 Posted October 3, 2016 Nic nie robić bo prosisz się o kłopoty Quote Share this post Link to post Share on other sites
nouc 0 Posted October 3, 2016 Nic nie robić bo prosisz się o kłopoty Więc mówisz, aby czekać dalej i niech na burzliwej dofermentowuje? Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa. Wcześnie nie robiłem pomiarów niestety i ciężko mi powiedzieć czy te drożdże jeszcze pracują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted October 3, 2016 Nie przelewać i poczekać jeszcze spokojnie z tydzień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nouc 0 Posted October 3, 2016 Więc niech tak się stanie. Będę obserwował BLG. Dzięki za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szakal75 43 1 Items Posted October 3, 2016 (edited) Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa. Co schemat fermentacji 7+7 się nie sprawdza ? A tak na poważnie 7 dni to wcale nie jest długo FM52 u mnie po 2 tygodniach potrafiły mieć czapę drożdżową na wierzchu Ponoć te fm52 to są us05 ale czy rzeczywiście tego nie wiem. Edited October 3, 2016 by morfitru75 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mkrawc 38 Posted October 3, 2016 (edited) Właśnie fermentuje mi APA na FM52 i jedna rzecz która widzę w porównaniu do innych piw na S-04, US-05 czy Danstar Nottingham jest to że fermentacja burzliwa jest mało burzliwa. Po tygodniu piana jak była tak jest a temperatura brzeczki jest wyższa od otoczenia o 1-1,5 stopnia. Blg nie wierzyłem jeszcze ale co tu mierzyć jak widać ze jeszcze pracuje. Daj mu jeszcze czas. Edited October 3, 2016 by mkrawc Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted October 3, 2016 Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa Chyba tylko wg Ciebie. Wg większości na forum i nie tylko, to krótko. Bardzo krótko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted October 3, 2016 A odnośnie przelewania na cichą to odpuść to sobie. Przez najbliższy tydzień nie zaglądaj tam nawet. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukasrz 2 Posted October 4, 2016 Mamy podobny problem, mi po tygodniu spokojnej burzliwej zeszło z 14 do 5 i praktycznie stoi patrząc na rurke.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted October 4, 2016 Ciekawe, bo dopiero dwa posty wyżej ktoś napisał ze to wcale nie problem. Nie ma sensu zadawac pytań na forum jesli nie masz zamiaru czytac odpowiedzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukasrz 2 Posted October 4, 2016 Jak dla mnie to pewien problem lub zagwostka zwykle po tygodniu mialem 3-4blg i bulgotanie a teraz od dwóch dni zero ruchu w rurce tak wiem to nie wyznacznik ale od 3dni blg stoi na 5. Wydaje mi sie ze slabo odfermentowalo z 14blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted October 5, 2016 jakie piwo, jakie zacieranie, jakie drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mickey 0 1 Items Posted October 5, 2016 Panowie, podepnę się pod temat, u mnie fermentacja burzliwa trwała 16 dni.... zeszło z 17 do 3 blg, wczoraj przelałem na cichą. Plan mam następujacy, poczekać jeszce dzień dwa i włożyć ofermentory do lodówki i jednocześnie nachmielić na zimno. Czy mogę butelkowanie planować na niedzielę? Czy za wcześnie? Drożdże US-05 piwo single Hoop na nelsonie. chyba bardziej będzie to ipa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jancewicz 228 1 Items Posted October 5, 2016 5 dni chmielenia na zimno jest ok; jeśli blg od jakiegoś czasu nie spada to butelkuj 1 mickey reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mickey 0 1 Items Posted October 5, 2016 Dzięki wielkie Quote Share this post Link to post Share on other sites