Skocz do zawartości
nouc

Po tygodniu burzliwej zeszło do 6 z 13 BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Wczoraj wieczorem minie tydzień od zadania drożdży FM52 do Amber ale, nastaw 13 BLG.

Piwo fermentowało cały czas w temperaturze 19 stopni

Przed chwilą pobrałem próbkę, 6 BLG a na powierzchni unosie się równa cienka warstwa piany a na niej widać drożdże.

Zakażenia nie widzę, w smaku też nie czuć, aby było coś nie tak. Jest ewidentnie słodkie, ale to może wina zacierania 20 min w 62 stopniach i 40 min w 72 stopniach.

 

Zastanawiam się czy przelewać na cichą i odczekać aż do fermentuje (o ile dofermentuje).

 

Może coś doradzicie co z tym fantem zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nic nie robić bo prosisz się o kłopoty  :)

Więc mówisz, aby czekać dalej i niech na burzliwej dofermentowuje? Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa. Wcześnie nie robiłem pomiarów niestety i ciężko mi powiedzieć czy te drożdże jeszcze pracują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa.

 Co schemat fermentacji 7+7 się nie sprawdza ?

A tak na poważnie 7 dni to wcale nie jest długo  FM52 u mnie po 2 tygodniach potrafiły mieć czapę drożdżową na wierzchu Ponoć te fm52 to są us05 ale czy rzeczywiście tego nie wiem.

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie fermentuje mi APA na FM52 i jedna rzecz która widzę w porównaniu do innych piw na S-04, US-05 czy Danstar Nottingham jest to że fermentacja burzliwa jest mało burzliwa. Po tygodniu piana jak była tak jest a temperatura brzeczki jest wyższa od otoczenia o 1-1,5 stopnia. Blg nie wierzyłem jeszcze ale co tu mierzyć jak widać ze jeszcze pracuje. Daj mu jeszcze czas.
 

Edytowane przez mkrawc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę długo wg mnie trwa ta burzliwa

 

 

Chyba tylko wg Ciebie.

Wg większości na forum i nie tylko, to krótko. Bardzo krótko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A odnośnie przelewania na cichą to odpuść to sobie.

Przez najbliższy tydzień nie zaglądaj tam nawet.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe, bo dopiero dwa posty wyżej ktoś napisał ze to wcale nie problem.

Nie ma sensu zadawac pytań na forum jesli nie masz zamiaru czytac odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to pewien problem lub zagwostka zwykle po tygodniu mialem 3-4blg i bulgotanie a teraz od dwóch dni zero ruchu w rurce tak wiem to nie wyznacznik ale od 3dni blg stoi na 5. Wydaje mi sie ze slabo odfermentowalo z 14blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie, podepnę się pod temat, u mnie fermentacja burzliwa trwała 16 dni.... zeszło z 17 do 3 blg, wczoraj przelałem na cichą. Plan mam następujacy, poczekać jeszce dzień dwa i włożyć ofermentory do lodówki i jednocześnie nachmielić na zimno. Czy mogę butelkowanie planować na niedzielę? Czy za wcześnie?

Drożdże US-05 piwo single Hoop na nelsonie. chyba bardziej będzie to ipa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5 dni chmielenia na zimno jest ok; jeśli blg od jakiegoś czasu nie spada to butelkuj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×