Jump to content
marek.b

Pierwsze piwo z ekstraktów niechmielonych | IPA | HGB | Temp fermentacji

Recommended Posts

Hej!

 

Z dwoma kolegami zaczynamy powoli przygodę z robieniem piwka. W związku z tym jesteśmy pełni wątpliwości i chcielibyśmy poprosić o porady.

 

Chcemy uwarzyć z ekstraktów niechmielonych coś przypominające IPA. Celujemy w 15Blg. Logicznym nam się wydawało, żeby sięgnąć po taki ekstrakt:

 

3 x 1,7kg Pale Ale Bruntal

 

Drożdże jakimi dysponujemy to Safale 04 i 05. Skłaniamy się do użycia tutaj tych pierwszych.

 

Do tego zrobić taki zapas chmieli:

 

Citra

Centinnal

Columbus

Equinox

 

Dobrze kombinujemy?

 

Temp w piwnicy mam na poziomie 17 stopni, czy będzie to stanowić problem? Przy próbie z brewkitem udało mi się utrzymywać ~19 stopni poprzez wkładanie butelki z b.gorącą wodą pod koc, którym był owinięty fermentor.

 

Kolejna nasza zagwozdka polega na tym, że na razie mamy tylko dostęp do garnka 10l. O ile przy brewkicie to kwestia jedynie rozpuszczenia, to przy ekstraktach niechmielonych trzeba gotować z chmielem. Czy przy takiej ilości ekstraktu zabawa w chmielenie w takim małym garnku to strzał w stopę? Nie wiem czy dobrze liczę, ale wyjdzie 35Blg w garze. nie przeszkadza to przy chmieleniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Z dwoma kolegami

Czyli jest was trzech.

Garnek emaliowany 30 l można kupić za ok.100-150 złych. Sprawdźcie np. tu. Zrzućcie się może na sprzęt najpierw a nie kombinujcie. Mhm?

 

 

 

Drożdże jakimi dysponujemy to Safale 04 i 05.

Zróbcie na US-05. Do chmielenia jakie chcecie zrobić będą w sam raz.

 

 

 

Temp w piwnicy mam na poziomie 17 stopni, czy będzie to stanowić problem? Przy próbie z brewkitem udało mi się utrzymywać ~19 stopni poprzez wkładanie butelki z b.gorącą wodą pod koc, którym był owinięty fermentor.

17 jest dobrze, 14 byłoby lepiej. Po co podgrzewaliście fermentor? W jakim celu?

 

 

 

Kolejna nasza zagwozdka...

Kupcie garnek. Pomijając, że nie widzę 3 * 1,7 kg syropu w garnku 10 l w dodatkowo wrzącego to chmielenia tak gęstej brzeczki to jak mówicie, strzał w stopę - utylizacja chmielu spada. Nie mam wykresów pod ręką, ale jeden z prekursorów piwowarstwa rzemieślniczego w PL napisał na forum tak zdroworozsądkowo: Większy ekstrakt oznacza mniej wody w brzeczce, a co za tym idzie gorsza ekstrakcja alfa kwasów z chmielu.

 

Dobra temperatura w piwnicy i do boju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja myślę, że możecie spokojnie warzyć. Ja dysponuję tylko garnkami 5litrowymi i też się da coś wyrzeźbić. Na Waszym miejscu zagotowałbym w mniejszym garnku 2 puchy i odstawił do chłodzenia, a do 10litrowego dał trzecią puchę i popłuczynki z tych dwóch. Taką brzeczkę już można chmielić po uważaniu. Wiadomo, że z tego nie wyjdzie jakieś megapiwko, ale z pewnością lepsze od 90% sklepowego asortymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Po co podgrzewaliście fermentor? W jakim celu?
 

 

Robiliśmy brewkit Mangrove Jacks Export Stout i wyczytaliśmy zalecaną temp 20-23oC. Jak spadło do 18 to wtedy wpakowaliśmy butelkę pod koc.

 

 

 

Czyli jest was trzech. Garnek emaliowany 30 l można kupić za ok.100-150 złych. Sprawdźcie np. tu. Zrzućcie się może na sprzęt najpierw a nie kombinujcie. Mhm?
 

 

Nie mamy jeszcze jak chłodzić, a boimy się DMSu przez powolne stygnięcie. Teraz myśleliśmy, że schłodzimy uzupełnieniem zimną wodą po prostu. No, ale widzę, że chyba trzeba po ten większy gar sięgnąć. Patrząc na liczby w linku jest wyraźna różnica w efektywności. Czytałem o tym, ale nie wiedziałem, że aż tak spora. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Nie mamy jeszcze jak chłodzić, a boimy się DMSu przez powolne stygnięcie.

Na ile DMS jest realnym zagrożeniem w piwie z ekstraktów, czyli słodu już zatartego, przefiltrowanego i odparowanego (zakładam, że przynajmniej w części gotowaniem) tego nie wiem. Podejrzewam jednak, że nie jest duże. Ale chłodnica się przyda. Na oko koszt jak garnek około 100-150 złych. Polecam z karbowanki, jest znacznie szybsza niż gładka. Czyli w tym miesiącu panowie zrzucacie się na garnek, w przyszłym na chłodnicę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mamy jeszcze jak chłodzić, a boimy się DMSu przez powolne stygnięcie.

W piwach z ekstraktów DMS nie występuje, w dodatku ekstrakty są ze słodu Pale Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyjcie 2x1,7kg jasny bruntal + 1,7kg bursztynowego czyli pale ale (ewentualnie 2 bursztynowe i 1 jasny). Robiłem taki ostatnio i wyszedł idealnie! (3x bursztyn wyjdzie za ciemny i za karmelowy). Również mam gar 10l. Robię tak, że na goryczkę gotuję chmiel z jednym ekstraktem 1,7kg. Po 45 minutach gotowania dodaję pozostałe ekstrakty i chmiel na aromat (przy 3 puszkach początkowo dajcie 7-8l wody żeby potem wam weszły dodatkowo jeszcze 2 puchy). Potem zlewam do fermentora odfiltrowując chmieliny (wciąż mam z tym problemy... gaza, pończocha nie dają rady...) dolewając 2x5l zimnej (z zamrażalki) wody źródlanej z Biedronki. Potem jeszcze jakiś czas chłodzę w wannie przed zadaniem drożdży. Aha, też bym raczej dodał us-05 ale 04 też by w sumie pasowały. 17C będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

dolewając 2x5l zimnej (z zamrażalki) wody źródlanej z Biedronki. Potem jeszcze jakiś czas chłodzę w wannie przed zadaniem drożdży.
 

Odwróć kolejność. Łatwiej wychłodzić w wannie ze 100 st. do 20-30 st., niz z 20-30 do kilkunastu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, dzięki za rady i poświęcenie czasu.!

 

Nie ma dużych problemów z czyszczeniem karbowanki?

 

Mam jeszcze pytanie do @Jancewicz. Mówisz, że masz problem z odfiltrowaniem chmielu, a używasz siateczek czy po prostu granulat wsypujesz i dopiero przy przelewaniu zabierasz się za filtrację?

 

edit:

 

W sumie jeszcze zapytam o export stout z brewkitu, bo jakaś ułomność mnie złapała i nie umiem sam znaleźć odpowiedzi. Po 11 dobach, jak Blg ustabilizowało się na poziomie 3o, zlaliśmy dziada na cichą. Ile powinien tak posiedzieć przed butelkowaniem? Ciężko mi było ocenić jak dużo drożdży jest zawieszonych, bo ten stout jest czorny jak piekło, ale wydawało mi się, że całkiem sporo.

Edited by marek.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

dolewając 2x5l zimnej (z zamrażalki) wody źródlanej z Biedronki. Potem jeszcze jakiś czas chłodzę w wannie przed zadaniem drożdży.
 

Odwróć kolejność. Łatwiej wychłodzić w wannie ze 100 st. do 20-30 st., niz z 20-30 do kilkunastu

 

 

Robię to celowo aby szybciej schłodzić brzeczkę ze 100C do poniżej 80C aby szybciej zatrzymać izomeryzację alfa-kwasów... Dolewając zimnej wody od razu robi mi się jakieś 60C

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Robię to celowo aby szybciej schłodzić brzeczkę ze 100C do poniżej 80C aby szybciej zatrzymać izomeryzację alfa-kwasów... Dolewając zimnej wody od razu robi mi się jakieś 60C

Kwestia temperatury wody w kranie (albo w studni, jeśli ktoś dysponuje) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...