Jump to content
Sign in to follow this  
Rosolis

Czy miód może się zepsuć?

Recommended Posts

Mam kilka słoików starego (6-cio, 7-mio letniego) miodu. Czy miód się starzeje (w rozumieniu przydatności do spożycia)? W jednym ze słoików zestalonego miodu, zauważyłem na wierzchu lekką, nieco miękką "piankę". Czy można go spożytkować do przefermentowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem, tak potocznie, miód sie nie psuje. Koleżanki nieco bardziej ogarnięte w temacie, taką piankę ze znacznie krócej leżącego (kwartał) miodu normalnie jadły, wiec tym bardziej do fermentacji bym sie nie bał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli to naturalny i był przechowywany w odpowiednich warunkach to minimalna jego trwałość według przepisów prawa to 36 m-cy. maksymalnej nie da się określić ;)

sprawdź aromat, smak, jeśli dalej przypominają miód to będzie dobry

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Z tego co wiem, tak potocznie, miód sie nie psuje.

Też tak kiedyś myślałem, ale po rozmowie z doświadczonym pszczelarzem już wiem, że to zależy od rodzaju i sposobu przechowywania. I tak, może się zepsuć, nawet po kilku tygodniach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziadek mojej żony zatruł się 17 letnim miodem. Fakt że był otwarty pewnie od 15 lat i był w nim grzyb...

Share this post


Link to post
Share on other sites

miód może zepsuć się na różne sposoby, najczęstszą przyczyną jest ładowanie do słoika oblizanej łyżki :P

jeśli ma smak i aromat normalny to nie ma czym się martwić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miód się nie starzeje a co najwyżej scukrzy. Miód pszczeli wyciągnęli kiedyś z piramid, miał kilka tysięcy lat i podobno był całkiem dobry. Pianka tworzy się przy zlewaniu i czasem utrzymuje dość długo. Spróbuj smaku, jak nie jest ewidentnie kwaśny, to na 100% jest w pełni zdatny do spożycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Miód się nie starzeje a co najwyżej scukrzy.

Miód się nie scukrza, on się się jedynie może skrystalizować. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Miód się nie starzeje a co najwyżej scukrzy.

Miód się nie scukrza, on się się jedynie może skrystalizować. :D

 

ok, krystalizuje, potocznie się mówi, że się scukrza, ale sam w sobie się nie psuje, chyba że jast czymś zakażony albo pozyskany z niedomkniętych plastrów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

można dodać przy okazji że jak się krystalizuje to dobrze, sztuczne "miody" albo chrzczone nie krystalizują się

ale prawdziwy też nie musi, a jak już mu się tak stanie można wsadzić słoik do ciepłej wody albo na kaloryfer i będzie płynny, byle nie za gorąco (chyba max 60C z tego co pamiętam) bo właściwości straci

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisałem chyba :) nie kłócę się, a jak wiesz ile tak dokładnie to pewnie też wiesz czemu

jak możesz to napisz, bo wychodzi z tego że dawanie do herbaty nawet mocno ciepłej mija się z celem

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo wychodzi z tego że dawanie do herbaty nawet mocno ciepłej mija się z celem

 

to prawda. Dochodzi do destrukcji enzymów i powstawania toksyn (HMF). Miod upłynnia sie do 42 stopni, a dodany do herbaty więcej niż letniej traci swoje prozdrowotne wlasciwosci i staje sie po prostu cukrem do słodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

powstawania toksyn

to wychodzi że jest nie tylko cukrem ale i czymś szkodliwym. Możesz rozwinąć temat tych toksyn?

 

 

nie jest to źródło marzeń ale chyba wystarczy jako punkt zaczepienia do ewentualnych dalszych poszukiwań

https://pl.wikibooks.org/wiki/Pszczelarstwo/Mi%C3%B3d#HMF_.285-hydroxymethylfurfural.29

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hydroksymetylofurfural

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wzrost poziomu HMF wraz z podgrzewaniem miodu jest pewny, nie do końca jest zbadana jego toksyczność na ludziach, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest kancerogenny (wzrost ryzyka raka jelita).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pianka w słoiku może powstać z dwóch powodów. Pierwszym i nie groźnym jest wydostawanie się pęcherzyków powietrza, uwięzionych w miodzie przy nalewaniu do słoika. Drugim jest rozpoczęcie się fermentacji miodu w słoiku, powstałej przez za dużą zawartość wody w miodzie. Pszczelarz za szybko odebrał miód przez co pszczoły nie zdążyły go należycie odparować.

Fermentujący w słoiku miód najłatwiej rozpoznać przez wypukłą pokrywkę, spyknięcie przy otwieraniu i kwaśny zapach.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak z innej beczki, czasami zdarza mis się kupić miód tak normalnie w sklepie np. do jakiś wypieków typu piernik czy coś bo dobrego i pewnego miodu trochę mi szkoda i w sklepie zawsze jakoś czytam etykiety i roz....la mnie jak jest "miód z krajów UE i spoza " czyli tak naprawdę gówno wiemy bo może być z całego świata albo i spoza nawet :) miód z czarnobyla z delikatną domieszką marsjańskiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie prawo, a wiadomo że producenci nie będą pisali nic ponad to co muszą ;) W praktyce oznacza to w 80% chińszczyznę, a w najlepszym wypadku domieszkę miodów z Bułgarii, Rumunii, Ukrainy itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

tak z innej beczki, czasami zdarza mis się kupić miód tak normalnie w sklepie np. do jakiś wypieków typu piernik czy coś bo dobrego i pewnego miodu trochę mi szkoda i w sklepie zawsze jakoś czytam etykiety i roz....la mnie jak jest "miód z krajów UE i spoza " czyli tak naprawdę gówno wiemy bo może być z całego świata albo i spoza nawet miód z czarnobyla z delikatną domieszką marsjańskiego

 

Jak wszystko dookoła ;)

 

Co do tematu, miód przegotuj i nie widzę, ryzyka. Brak przegotowania może skutkować zakażeniem piwa, np. dodając miód do już fermentującego piwa, dzikie drożdże podobnież czyhają tyko na dogodniejsze warunki do fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chińczycy robią miód? Przecież tam jest spory problem z pszczołami. Znajomy co mniej więcej wie o tej branży mówił mi że jak z poza UE to przeważnie jest z Ukrainy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chińczycy robią miód? Przecież tam jest spory problem z pszczołami. Znajomy co mniej więcej wie o tej branży mówił mi że jak z poza UE to przeważnie jest z Ukrainy.

 

Ja słyszałem z kolei, że owszem mieli problem z pszczołami (choroby pszczół i parszywy finalny skład miodu), ale to nie zmienia faktu, że są dużym jego producentem. A dla większości społeczeństwa chińskiego miód jest rarytasem, na który nie są w stanie sobie pozwolić finansowo, więc nadwyżki pchają do UE. Teorie spiskowe mówią nawet o tym, że Chińczycy posmarowali urzędnikom UE, aby dyrektywa nie nakazywała podawania dokładnego pochodzenia miodu (miałoby to z ich strony uzasadniony sens).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja słyszałem że jakby całą wodę na ziemi umieścić w rurce o stednicy 2mm to jej długość musiałaby wynosić tyle że japierdole.

 

 

Spiskowe teorie i plotki w hyde parku prosz umieszczajcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Przecież tam jest spory problem z pszczołami.

Tak, w paru górskich powiatach w prowincji Syczuan... po drugiej stronie himalajów jest podobnie. Mimo że Chiny to wielki kraj to jakoś te parę obrazków z jednego rejonu tak utyka w pamięci, że potem są spiskowe teorie, że jak oni mogą eksportować miód, skoro jabłonie zapylają ręcznie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...