Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wraz z Szwagrem ważymy piwo w Kocierzu Moszczanickim, koło Żywca.Warzymy od maja 2016.

Po 13 zrobionych piwach stwierdziłem, że czas zacząć prowadzić notatki elektronicznie... bo będzie to wygodniejsze. Jeżeli ktoś czytając będzie miał uwagi lub rady to niech się nie krępuje i pisze śmiało :)

Receptury są dostępne również na: http://www.brewness.com

 

Sprzęt jakim dysponujemy:

Garnek: 37l

Chłodnica zanurzeniowa własnej roboty

Filtr z oplotu

Spławik do mierzenia Blg

Kapslownica stołowa HD (Greta została zepsuta)

3 wiadra 30l bez kraniaka

2 wiadra 30l z kranikiem (jedno filtracja, drugie do rozlewu)

1 wiadro 33l przezroczyste

3 lodówki ze styropianu

 

Tak więc zaczynamy:

 

Warka 1

Finlandia Lager 1,5 kg - Puszka z zestawu startowego “Browamator”

Generalnie piwo dostało infekcji w większości butelek ;(, najprawdopodobniej źle wymyte.

 

Warka 2

Barleywine - Puszka z sklepu “Browamator”

 

Warka 2

Jakaś- Puszka z sklepu “Browamator”

 

Warka 4

Stout - zestaw “Browamator”

Pierwsza warka z zacieraniem (dużo błędów przy pierwszym razie)

 

Warka 5

NZIPA - zestaw “Browamator”

http://www.brewness.com/pl/batch/1782/view

 

Warka 6

HEFEWEIZEN - zestaw “Browamator”

http://www.brewness.com/pl/batch/1876/view

 

Warka 7

WITBIER - zestaw “Browamator”

http://www.brewness.com/pl/batch/1957/view

 

Warka 8

STOUT OWSIANY - zestaw “Browamator”

http://www.brewness.com/pl/batch/2000/view

 

Warka 9

BITTER - receptura własna

http://www.brewness.com/pl/batch/2016/view

 

Warka 10

IPA -  receptura własna

http://www.brewness.com/pl/batch/2145/view

 

Warka 11

IPA 2- receptura własna

http://www.brewness.com/pl/batch/2239/view

 

Warka 12

PPA- receptura własna

http://www.brewness.com/pl/batch/2286/view

 

Warka 13

Porter Imperialny- receptura oparta o recepturę:WiHuRa  warka #79

http://www.brewness.com/pl/recipe/imperialny-porter/view

 

Warka 14

Pszeniczne

http://www.brewness.com/pl/recipe/pszeniczne-jasne-v2/view

 

 

 

 

 

 

 

 

Warka 13

 

Porter Imperialny

 

Warzenie: 11.09.2016 | Estymacja z brewness: 25,3°Blg | warka 20l | IBU 85 | SRM 44 | Zakładana wyd.: 71%

 

Drożdże:

US - 05 - gęstwa po IPA (250ml)

 

Zasyp:

Słód pilzneński - Weyermann 5kg

Pale Ale - Weyermann 2kg

Monachijski typ I  - Strzegom 1,1kg

Pszeniczny - Strzegom 1kg

Carafa I - Weyermann 0,4kg

Karmelowy 600 - Strzegom 0,4kg

Zakwaszający 0,15kg

 

suma: 10,05kg

 

Woda:

z kranu

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 22l

 

90 minut - 67-64°C

dolanie 3l wrzątku + podgrzewanie

10minut 72°C

 

Wysładzanie do uzyskania 24l brzeczki

 

Gotowanie: 90 min

 

60 min - 80g Admiral

 

Fermentacja burzliwa:

Ilość brzeczki w fermentorze: 21l - 25°Blg

Drożdże zadane w temperaturze 18°C - fermentor w komorze styropianowej z zamrożonymi butelkami pet. Rano następnego dnia - temperatura w komorze 11°C a brzeczka 14°C, fermentacja ruszyła na dobre po około 20 godzinach od zadania droży.

11-17.09.2016 - temperatura wzrastała od 14-20°C

18.09.2016 - temperatura uciekła do 23 °C

19-30.092016 - 20°C

 

Fermentacja cicha:

16.10.2016

w niedzielę 16.10.2016 Imperialny Porter został przelany na cicha, zeszło do 7blg co wg kalkulatora daje 11,5%. Nie spodziewałem się, że s-05 zejdą tak nisko.

dodane: Płatki dębowe francuskie - średnio opiekane (50g)

 

 

 

 

 

 

 

Warka 13,5

 

Porter?

 

Warzenie: 01.10.2016 | 12°Blg | warka 20l | IBU ?? | SRM ?? | Zakładana wyd.: ??

 

Drożdże:

US - 05 - gęstwa po IPA (250ml)

 

Zasyp:

Wysłodziny po porterze + Ekstrakt słodowy ciemny WES 1,7 kg

 

Woda:

z kranu

 

Gotowanie: 60 min

 

60 min - 80g Admiral

10 min - EKG

 

Fermentacja burzliwa:

Ilość brzeczki w fermentorze: 20l - 11°Blg

Drożdże zadane w temperaturze 20°C - fermentor w komorze styropianowej z zamrożonymi butelkami pet.

Temperatura utrzymywana na poziomie 20°C

(01.10.2016)

do butelek poszło piwo powstałe z wysłodzin po porterze. Zeszło do 3,5 Blg. W smaku przede wszystkim gorzka czekolada, delikatna palność. Wyszło 37 butelek 0,5l. Do re fermentacji poszło 70g cukru zagotowane z 700ml wody.

Edytowane przez szwagry

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 14

 

Pszeniczne

 

Warzenie: 01.10.2016 | Estymacja z brewness: 11,9°Blg | warka 25l | IBU 14 | SRM 4,1 | Zakładana wyd.: 78%

http://brewness.com/pl/recipe/pszeniczne-jasne-v2/view

 

Drożdże:

White Labs WLP300 Hefeweizen Ale (pierwsze raz płynne :) )

 

Zasyp:

Słód pilzneński - Weyermann 1,5kg

Pszeniczny - Strzegom 3,5kg

 

suma: 5kg

 

Woda:

z kranu

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

wody do zacierani 17,5l  - 3,5l/kg

 

45°C 25min

55°C 15min

62°C 40min

72°C 40min

78°C 5min

 

Gotowanie: 60 min

 

60 min - 40g Lubelski

 

Fermentacja burzliwa:

planowana 14 dni

 

 

Uwagi:

02.10.2016 - Wydajność wznacznie wzrosła dzięki samodzielnemu śrutowaniu. Dzięki temu wyszło 26,3 l w fermentorze, co finalnie da około 25l piwa gotowego. Drożdże zadane bezpośrednio z saszetki do brzeczki o temp. 16°C, producent pisał, że przy piwie do 12 Blg można tak zrobić, mam nadzieję, że przy takiej ilości piwa nie będzie problemu ze startem. 

Edytowane przez szwagry

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sobotę (01.10.2016) do butelek poszło piwo powstałe z wysłodzin po porterze. Zeszło do 3,5 Blg. W smaku przede wszystkim gorzka czekolada, delikatna palność. Wyszło 37 butelek 0,5l. Do re fermentacji poszło 70g cukru zagotowane z 700ml wody.

 

Generalnie sprzęt czyszczę Clo2 i zaczynam mieć problemy ze spryskiwaczem (MERCURY SUPER 360 PRO+). Mam wrażenie, że jakiś plastik lub uszczelka koroduje. Kupiłem taki ze względu na to, że miał być przeznaczony do chemii tego typu. Czy ktoś z Was miał taki problem? Da się jakoś zregenerować taki spryskiwacz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja używam merkurego i niestety. Płukanie po clo2 praktycznie od razu po użyciu i co sezon wymiana, to pada uszczelka, a wymiana jedynie całej głowicy, która kosztuje prawie tyle co cały. Odporny na agresywną chemię (niestety nie pamiętam producenta) na zamówienie proponowali mi za ok 60 plnów (za 0,5 l).
Merkurych mam 4 za tą cenę, co mi wystarczy na 4 sezony (jednak ważne jest dokładne płukanie po użyciu).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja używam merkurego i niestety. Płukanie po clo2 praktycznie od razu po użyciu i co sezon wymiana, to pada uszczelka, a wymiana jedynie całej głowicy, która kosztuje prawie tyle co cały. Odporny na agresywną chemię (niestety nie pamiętam producenta) na zamówienie proponowali mi za ok 60 plnów (za 0,5 l).

Merkurych mam 4 za tą cenę, co mi wystarczy na 4 sezony (jednak ważne jest dokładne płukanie po użyciu).

Dzięki za odpowiedź. W takim razie będę musiał zaopatrzyć się w nowy. Generalnie to starałem się płukać spryskiwacz zimną wodą i prze "fukać" go nią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też kiedyś miałem kupić taki spryskiwacz, stwierdziłem jednak że kupie kilka za parę zł, sprawują się całkiem dobrze. Jeden spryskiwacz wytrzymuje 2-3 sezony, clo2 cały czas w spryskiwaczu. Najbardziej awaryjny jest gumowy tłoczek, który pęka - szczególnie w miejscu zetknięcia ze sprężyną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w niedzielę 16.10.2016 Imperialny Porter został przelany na cicha, zeszło do 7blg co wg kalkulatora daje 11,5%. Nie spodziewałem się, że s-05 zejdą tak nisko.

 

Pszenica zostanie rozlana dopiero w najbliższą sobotę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×