LukK 2 Zgłoś Napisano 29 Wrzesień 2016 (edytowane) Wszyscy mają swój wątki, więc i ja będę miał swój. W sumie to najlepszy sposób na przechowywanie swoich receptur. Moją przygodę z warzeniem rozpocząłem w lipcu. Najpierw uwarzyłem 2 piwa z ekstraktów. Efekty były zadowalające, ale nie powalające. Myślę że było to spowodowane trochę zbyt wysokimi temperaturami fermentacji i słabą kontrolą owej temperatury.Przed pierwszym warzeniem z zacieraniem zrobiłem skrzynie styropianową w której nawet przy wysokich upałach w sierpniu udawało mi się obniżyć temperaturę piwa < 10 C , aby je sklarować. Edytowane 15 Październik 2016 przez LukK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukK 2 Zgłoś Napisano 29 Wrzesień 2016 (edytowane) Warka #01 15.08.2016 AIPIA Zasyp: słód pale ale 6kg słód pszeniczny 0,7kgsłód Karmelowy 30 0,7kg Chmiel: Simcoe 50g Citra 50g Amarillo 50g Mosaic 50g Zacieranie: 67°C - 50min 72°C - 10min 78°C – 5min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 12g Simcoe i Citra 15min – 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic 5min - 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic 0min- 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic Chmielenie na zimno na ostatnie 5 dni14g Citry i Simcoe 26g Amarillo i Mosaic Brzeczka nastawna: 25 litrów, 14,5°Blg Drożdze: Gęstwa po US – 05 po wcześneijszym piwie z ekstraktów. Fermentacja burzliwa: 8 dni w zakresie od 18°C do 20°C Fermentacja cicha: 7 dni w temperaturze 18°C. Na ostatnie 3 dni lagerowanie z dodatkiem łyżeczki żelatyny. Piwo osiągnęło 8°C. Uwagi i wrażenia:W trakcie butelkowania piwo było klarowne jak koncerniak. Po refermentacji jest lekko opalizujące.Piwo naprawdę mocno bucha aromatem chmielu (może dlatego że jest jeszcze całkiem świeże). W smaku wybijająca się przyjemna cytrusowa gorycz, skontrowana lekką słodyczą, więc piwo jest bardzo zbalansowane. Przynam iż jestem pozytywnie zaskoczony efektem pierwszego piwa z zacieraniem. Udało mi się uzyskać efekt jaki chciałem. Warka była dosyć spora, ale piwo zrobiło furorę wśród rodziny i znajomych, dlatego mimo dużej ilości początkowej pozostało już tylko kilka butelek. Na zdjęciu piwo po tygodniu, jeszcze brzydka piana, bo się w pełni nie nagazowało. Edytowane 15 Październik 2016 przez LukK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukK 2 Zgłoś Napisano 3 Październik 2016 (edytowane) Warka #02 19.08.2016 Hefeweizen Zasyp: słód pszeniczny 2,5kg słód pilzeński 1,7kgsłód Karmelowy pszeniczny 0,2kg Chmiel: Hallertauer Tradition 30g Zacieranie: 43-44°C - 120min 52°C - 10min 66°C – 45min 72°C – 15min Mash out Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 15g Hallertauer Tradition 15min – 15g Hallertauer Tradition Brzeczka nastawna: 21 litrów, 12,5°Blg Drożdze: FM41 Gwoździe i banany Fermentacja: Zadanie małej ilości drożdży do schłodzonej brzeczki do 12 °C. Drożdże walczyły i przez 2 dni podnosiły temperaturę do 18 °C. Potem temperatura podniesiona do 20°C. Odfermentowane przez 16 dni do 2,5 blg. Uwagi i wrażenia: Efekt został osiągnięty - piwo z potężnym aromatem bananów i lekkim goździkiem. Wyszło lekko słodowe, ale w moim odczuciu zbyt wodniste. Aromatu chmielu nie czuć. Mocno nagazowane, ładna piana. Po miesiącu w butelce zebrała się spora ilość osadu na dnie i piwo wydaje się prawie krystaliczne przed zamieszaniem butelką.Piwo jest bardzo podobne do Polskiej pszenicy z Redenu co było moim zamierzeniem od początku, dlatego jestem zadowolony. Piwo zeszło bardzo bardzo szybko, bo znajomym bardzo smakowało i wszyscy byli zdziwieniem aromatem banana i musiałem im tłumaczyć, ze jak piją książęce pszeniczne to to nie jest hefeweizen tylko lager z dodatkiem pszenicy Edytowane 15 Październik 2016 przez LukK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukK 2 Zgłoś Napisano 15 Październik 2016 (edytowane) Warka #03 02.09.2016 Milk Stout Zasyp: słód pale ale 2,5kg słód monachijski 1kgsłód karmelowy 30 0,5kg słód czekoladowy 400 0,3kg słód czekoladowy 1200 0,3kg płatki owsiane 0,5kg laktoza 0,5kg Chmiel: Perle 30g Zacieranie: słód zadany w 55°C67°C - 45min 72°C - 20min 78°C – 5min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 15g Perle 15min – 15g Perle i 0,5kg laktozy Brzeczka nastawna: 25 litrów, 13,5°Blg Drożdze: S-04 Fermentacja burzliwa: 17 dni w 18°C Po tygodniu dodatek macerowanej w rumie wanilii. Uwagi i wrażenia: Ogólnie piwo przyzwoite, ale chyba najgorsze z moich dotychczasowych. Piwo mimo iż było fermentowane w dobrej temperaturze ma jakieś nieprzyjemne aromaty. Pierwszy raz używałem S-04 i nie wiem czy negatywny aromat to wina drożdży, czy laktozy.Dodatkowo po miesiącu od zabutelkowania nagazowanie jest delikatne, a piana znikoma (tutaj winowajcą jest wanilia zapewne). Edytowane 15 Październik 2016 przez LukK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukK 2 Zgłoś Napisano 15 Październik 2016 (edytowane) Warka #04 11.09.2016 "Grey APA" - Earl Grey American Pale Ale Zasyp: słód pale ale 5kg słód monachijski 0,6kgsłód CaraRed 0,3kg słód CaraPils 0,15kg Chmiel: Simcoe 50g Citra 50g Amarillo 50g Zacieranie: słód zadany w 55°C67°C - 50min 72°C - 10min 78°C – 5min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min – 8g Simcoe i Citra 15min – 10 g Simcoe, Citra, Amarillo 5min - 10 g Simcoe, Citra, Amarillo 0min- 10 g Simcoe, Citra, Amarillo Chmielenie na zimno na ostatnie 5 dni12g Citry i Simcoe 20g Amarillo Brzeczka nastawna: 25 litrów, 13,5°Blg Drożdze: FM52 Amerykański Sen – zrobiłem starter 1l 8blg Fermentacja burzliwa: 9 dni w zakresie od 17°C do 19°C Fermentacja cicha: 6 dni w temperaturze 18°C. Na ostatnie 3 dni lagerowanie. Piwo osiągnęło 8°C. Na ostatnie 14 godzin100g herbaty earl grey (poszedłem do sklepu z herbatą i kupiłem dobrej jakości czystego earl greya) Uwagi i wrażenia:W trakcie butelkowania piwo było lekko zmętnione od herbaty. Biorąc łyk wyczuwalna jest początkowa przyjemna goryczka na poziomie 40 ibu i aromat chmielu, który po chwili zamienia się w intensywny aromat herbaty. Piwo wyszło troszeczkę za słodkie, ale dzięki temu smak jest bardzo zbalansowany i przyjemny. Piwo wzięło udział w Warszawskim Konkursie Piw Domowych i zajęło 5 miejsce . Edytowane 15 Październik 2016 przez LukK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach