Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy mają swój wątki, więc i ja będę miał swój. W sumie to najlepszy sposób na przechowywanie swoich receptur.

Moją przygodę z warzeniem rozpocząłem w lipcu. Najpierw uwarzyłem 2 piwa z ekstraktów. Efekty były zadowalające, ale nie powalające. Myślę że było to spowodowane trochę zbyt wysokimi temperaturami fermentacji i słabą kontrolą owej temperatury.

Przed pierwszym warzeniem z zacieraniem zrobiłem skrzynie styropianową w której nawet przy wysokich upałach w sierpniu udawało mi się obniżyć temperaturę piwa < 10 C , aby je sklarować.

Edytowane przez LukK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #01

15.08.2016

AIPIA

 

Zasyp:

słód pale ale 6kg

słód pszeniczny 0,7kg
słód Karmelowy 30 0,7kg

 

Chmiel:

Simcoe 50g

Citra 50g

Amarillo 50g

Mosaic 50g

 

Zacieranie:

67°C - 50min

72°C - 10min

78°C – 5min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min – 12g Simcoe i Citra

15min – 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic

5min - 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic

0min- 8 g Simcoe, Citra, Amarillo, Mosaic

 

Chmielenie na zimno na ostatnie 5 dni
14g Citry i Simcoe

26g Amarillo i Mosaic

 

Brzeczka nastawna:

25 litrów, 14,5°Blg

 

Drożdze:

Gęstwa po US – 05 po wcześneijszym piwie z ekstraktów.

 

Fermentacja burzliwa:

8 dni w zakresie od 18°C do 20°C

 

Fermentacja cicha:

7 dni w temperaturze 18°C. Na ostatnie 3 dni lagerowanie z dodatkiem łyżeczki żelatyny. Piwo osiągnęło 8°C.

 

 

Uwagi i wrażenia:
W trakcie butelkowania piwo było klarowne jak koncerniak. Po refermentacji jest lekko opalizujące.
Piwo naprawdę mocno bucha aromatem chmielu (może dlatego że jest jeszcze całkiem świeże). W smaku wybijająca się przyjemna cytrusowa gorycz, skontrowana lekką słodyczą, więc piwo jest bardzo zbalansowane.

Przynam iż jestem pozytywnie zaskoczony efektem pierwszego piwa z zacieraniem. Udało mi się uzyskać efekt jaki chciałem. Warka była dosyć spora, ale piwo zrobiło furorę wśród rodziny i znajomych, dlatego mimo dużej ilości początkowej pozostało już tylko kilka butelek.

 

Na zdjęciu piwo po tygodniu, jeszcze brzydka piana, bo się w pełni nie nagazowało. 

post-16883-0-17189300-1475183544_thumb.jpg

Edytowane przez LukK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #02

19.08.2016

Hefeweizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2,5kg

słód pilzeński  1,7kg
słód Karmelowy pszeniczny 0,2kg

 

Chmiel:

Hallertauer Tradition 30g

 

Zacieranie:

43-44°C - 120min

52°C - 10min

66°C – 45min

72°C – 15min

Mash out

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min – 15g Hallertauer Tradition

15min – 15g Hallertauer Tradition

 

Brzeczka nastawna:

21 litrów, 12,5°Blg

 

Drożdze:

FM41 Gwoździe i banany

 

Fermentacja:

Zadanie małej ilości drożdży do schłodzonej brzeczki do 12 °C. Drożdże walczyły i przez 2 dni podnosiły temperaturę do 18 °C. Potem temperatura podniesiona do 20°C.

Odfermentowane przez 16 dni do 2,5 blg.

  

Uwagi i wrażenia:

Efekt został osiągnięty - piwo z potężnym aromatem bananów i lekkim goździkiem. Wyszło lekko słodowe, ale w moim odczuciu zbyt wodniste. Aromatu chmielu nie czuć. Mocno nagazowane, ładna piana. Po miesiącu w butelce zebrała się spora ilość osadu na dnie i piwo wydaje się prawie krystaliczne przed zamieszaniem butelką.
Piwo jest bardzo podobne do Polskiej pszenicy z Redenu co było moim zamierzeniem od początku, dlatego jestem zadowolony. Piwo zeszło bardzo bardzo szybko, bo znajomym bardzo smakowało i wszyscy byli zdziwieniem aromatem banana i musiałem im tłumaczyć, ze jak piją książęce pszeniczne to to nie jest hefeweizen tylko lager z dodatkiem pszenicy :)

Edytowane przez LukK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #03

02.09.2016

Milk Stout

 

Zasyp:

słód pale ale 2,5kg

słód monachijski 1kg
słód karmelowy 30 0,5kg

słód czekoladowy 400 0,3kg

słód czekoladowy 1200 0,3kg

płatki owsiane 0,5kg

laktoza 0,5kg

 

Chmiel:

Perle 30g

 

Zacieranie:

słód zadany w 55°C
67°C - 45min

72°C - 20min

78°C – 5min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min – 15g Perle

15min – 15g Perle i 0,5kg laktozy

 

 

Brzeczka nastawna:

25 litrów, 13,5°Blg

 

Drożdze:

S-04

 

Fermentacja burzliwa:

17 dni w 18°C

 Po tygodniu dodatek macerowanej w rumie wanilii.

 

Uwagi i wrażenia:

Ogólnie piwo przyzwoite, ale chyba najgorsze z moich dotychczasowych. Piwo mimo iż było fermentowane w dobrej temperaturze ma jakieś nieprzyjemne aromaty.
Pierwszy raz używałem S-04 i nie wiem czy negatywny aromat to wina drożdży, czy laktozy.
Dodatkowo po miesiącu od zabutelkowania nagazowanie jest delikatne, a piana znikoma (tutaj winowajcą jest wanilia zapewne).

Edytowane przez LukK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #04

11.09.2016

"Grey APA" - Earl Grey American Pale Ale

 

Zasyp:

słód pale ale 5kg

słód monachijski 0,6kg
słód CaraRed 0,3kg

słód CaraPils 0,15kg

 

Chmiel:

Simcoe 50g

Citra 50g

Amarillo 50g

 

Zacieranie:

słód zadany w 55°C
67°C - 50min

72°C - 10min

78°C – 5min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min – 8g Simcoe i Citra

15min – 10 g Simcoe, Citra, Amarillo

5min - 10 g Simcoe, Citra, Amarillo

0min- 10 g Simcoe, Citra, Amarillo

 

Chmielenie na zimno na ostatnie 5 dni
12g Citry i Simcoe

20g Amarillo

 

 

Brzeczka nastawna:

25 litrów, 13,5°Blg

 

Drożdze:

FM52 Amerykański Sen – zrobiłem starter 1l 8blg

 

Fermentacja burzliwa:

9 dni w zakresie od 17°C do 19°C

 

Fermentacja cicha:

6 dni w temperaturze 18°C. Na ostatnie 3 dni lagerowanie. Piwo osiągnęło 8°C.

 

Na ostatnie 14 godzin
100g herbaty earl grey (poszedłem do sklepu z herbatą i kupiłem dobrej jakości czystego earl greya)

 

 

Uwagi i wrażenia:
W trakcie butelkowania piwo było lekko zmętnione od herbaty. 
Biorąc łyk wyczuwalna jest początkowa przyjemna goryczka na poziomie 40 ibu i aromat chmielu, który po chwili zamienia się w intensywny aromat herbaty. Piwo wyszło troszeczkę za słodkie, ale dzięki temu smak jest bardzo zbalansowany i przyjemny.

 

 

Piwo wzięło udział w Warszawskim Konkursie Piw Domowych i zajęło 5 miejsce :).

Edytowane przez LukK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×