Jump to content
tauruss

Black IPA

Recommended Posts

Prośba o uwagi do receptury. Pierwsza samodzielna receptura, więc starałem się nie kombinować za bardzo.

 

Black IPA / CDA

założenia: 25l do gotowania, 19l gotowego

16 blg, 35-40 SRM, 60 IBU

 

Słody: Pilzeński 5,5 kg

Carafa II Special 800-1000 0,25 kg

Czekoladowy Bestmalz 800-100 0,25 kg

 

(zastanawiam się jeszcze nad dodaniem 0,5 kg płatków owsianych albo żytnich dla podbicia blg i/lub ilości)

 

Zacieranie na lenia 66 -> 62 C

Ciemne słody moczone "na zimno" w worku

 

Chmiele:

 

Gotowanie Chinook 30 g 60 min - 13 %

Gotowanie Chinook 20 g 30 min - 13 %

Gotowanie Cascade (szyszka) 50 g 3 min - 6 %

Gotowanie Mosaic 50 g 0 min - 10 %

 

Na zimno Citra 50 g 3 dni - 12 %

Na zimno Cascade 50 g 3 dni - 6 %

Edited by tauruss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura wyglada ok. 0.5 kg płatków wiele nie zmieni, więc jak już uważasz.

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...