Skocz do zawartości
tauruss

Black IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o uwagi do receptury. Pierwsza samodzielna receptura, więc starałem się nie kombinować za bardzo.

 

Black IPA / CDA

założenia: 25l do gotowania, 19l gotowego

16 blg, 35-40 SRM, 60 IBU

 

Słody: Pilzeński 5,5 kg

Carafa II Special 800-1000 0,25 kg

Czekoladowy Bestmalz 800-100 0,25 kg

 

(zastanawiam się jeszcze nad dodaniem 0,5 kg płatków owsianych albo żytnich dla podbicia blg i/lub ilości)

 

Zacieranie na lenia 66 -> 62 C

Ciemne słody moczone "na zimno" w worku

 

Chmiele:

 

Gotowanie Chinook 30 g 60 min - 13 %

Gotowanie Chinook 20 g 30 min - 13 %

Gotowanie Cascade (szyszka) 50 g 3 min - 6 %

Gotowanie Mosaic 50 g 0 min - 10 %

 

Na zimno Citra 50 g 3 dni - 12 %

Na zimno Cascade 50 g 3 dni - 6 %

Edytowane przez tauruss

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piłem Black IPA z browaru Sierra Nevada, IBU było 105. Następnego dnia, mimo dwu myć zębów ciągle było w ryju.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może węgiel sypali do piwa :) Ale co to ma do przepisu?

 

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Receptura wyglada ok. 0.5 kg płatków wiele nie zmieni, więc jak już uważasz.

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×