Skocz do zawartości
wojto19a

Weryfikacja - Ciemne pszeniczne i RYE IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o zweryfikowanie receptur dwóch warek na około 28 litrów:

 

Ciemne pszeniczne (a raczej wheat stout):

 

Pszeniczny 1kg

Pszeniczny Ciemny 1,5 kg

Pilzneński 2kg

Carawheat 0.5 kg

Abbey klasztorny 0.5kg

Chocolate 0,1 kg

Prażony 0,1kg

 

Zacieranie:

  • 42°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 10'

Drożdże WB-06

(Carawheat i Abbey dopisałem bo został mi z poprzednich warek, może wyjdzie coś ciekawego)

 

Nie wiem jakie chmiele i ile, mam w zapasie: Chinook, Centennial, Columbus, Perle, Marynka

 

RYE IPA

 

2,5 kg pilzneński

2,5 kg Pale Ale

1kg żytni

1kg wiedeński

Abbey klasztorny 0,3 kg

 

Chmiele:

 

Columbus 35 g

Centennial 15 g

Chinook 15 g

 

Zacieranie:

66°C - 70'

78°C - 10'

 

Coś na zimno?

 

S-05

 

Z góry dziękuję!

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o chmielenie to do pszenicy dał bym  marynkę na goryczkę celując mniej więcej w 20 - 25 IBU plus ewentualnie na 10 minut około 20 gramów Perle na smak. Co do Ipy to już zależy jakie lubisz czy bardzo goryczkowe czy nie, czy aromat ma być bardzo intensywny czy tylko lekko zaznaczony. Osobiście to cały Culumbus plus ewentualnie jakieś resztki Marynki na goryczkę. Centennial i Chinook co masz to daj na smak, czyli na przykład na 10 minut no i przydało by się coś jeszcze na whirpool no i zdecydowanie bym nachmielił na zimno. Więc generalnie trochę chmielu jeszcze brakuje. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×