Jump to content
Sign in to follow this  
wojto19a

Weryfikacja - Ciemne pszeniczne i RYE IPA

Recommended Posts

Proszę o zweryfikowanie receptur dwóch warek na około 28 litrów:

 

Ciemne pszeniczne (a raczej wheat stout):

 

Pszeniczny 1kg

Pszeniczny Ciemny 1,5 kg

Pilzneński 2kg

Carawheat 0.5 kg

Abbey klasztorny 0.5kg

Chocolate 0,1 kg

Prażony 0,1kg

 

Zacieranie:

  • 42°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 10'

Drożdże WB-06

(Carawheat i Abbey dopisałem bo został mi z poprzednich warek, może wyjdzie coś ciekawego)

 

Nie wiem jakie chmiele i ile, mam w zapasie: Chinook, Centennial, Columbus, Perle, Marynka

 

RYE IPA

 

2,5 kg pilzneński

2,5 kg Pale Ale

1kg żytni

1kg wiedeński

Abbey klasztorny 0,3 kg

 

Chmiele:

 

Columbus 35 g

Centennial 15 g

Chinook 15 g

 

Zacieranie:

66°C - 70'

78°C - 10'

 

Coś na zimno?

 

S-05

 

Z góry dziękuję!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chodzi o chmielenie to do pszenicy dał bym  marynkę na goryczkę celując mniej więcej w 20 - 25 IBU plus ewentualnie na 10 minut około 20 gramów Perle na smak. Co do Ipy to już zależy jakie lubisz czy bardzo goryczkowe czy nie, czy aromat ma być bardzo intensywny czy tylko lekko zaznaczony. Osobiście to cały Culumbus plus ewentualnie jakieś resztki Marynki na goryczkę. Centennial i Chinook co masz to daj na smak, czyli na przykład na 10 minut no i przydało by się coś jeszcze na whirpool no i zdecydowanie bym nachmielił na zimno. Więc generalnie trochę chmielu jeszcze brakuje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...