Skocz do zawartości
pneuropathic

Kadź zacierno - warzelna gazowo elektryczna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie nadszedł czas na  warzenie większej ilości piwa w moim garażu (żona była "zachwycona" moim hobby  w domu)

 

Pomysł mam aby na taborecie gazowym  podgrzewać wodę  a elektrycznie podtrzymywać  temp. (w tym czasie gazowy oczywiście wyłączę)  a samo gotowanie przeprowadzać tylko na gazie, rozwiązanie ma na celu skrócenie czasu nagrzania wody oraz zmniejszenie kosztów.

 

Moje pytanie tyczy się samej kadzi, myślałem nad  kegiem 50L  ale nie wiem jak to by wyglądało  na moim taborecie  i  czy jest to opłacalne czy lepiej kupić  garnek emaliowany 50L (ceny  garnków gastro nierdzewnych są dla m mnie za wysokie)

 

 

Widzę to tak:

Kadź  ocieplona  specjalną wełną z  mocną srebrną folią

mieszadło z  silnikiem wycieraczek

filtrator z rurek miedzianych  ponacinanych od spodu (cieniutka tarczą od dremla)

grzałka elektryczna+ termostat

deszczownica do wysładzania ciągłego  z rurek miedzianych  ponawiercanych cieniutkim wiertłem

 

Czy sam pomysł wykorzystania kega jest dobrym  rozwiązaniem?

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pierwszy i drugi post znam na pamięć trzeci czytałem tylko raz, ale  to nie jest odpowiedź  która mnie nurtuje względem  ogrzewania  kadzi  gazem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja grzeje wodę w garze na gazie a potem do kadzi, mógłbym grzać prądem ale to by trochę dłużej trwało pomimo  2 grzałek 3 kw moja pierwsza kadzi wyglądała tak:

DSC 0066

DSC 0065

DSC 0064

DSC 0063

DSC 0062

DSC 0069

DSC 0083[1]

druga wersja wygląda lepiej za FD(fałszywe dno ) służy siatka z ikei to grube ma za zadanie tylko podtrzymać młuto w wersji 2 zrezygnowałem z tego jest sama siatka  
Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolego pneuropathic, przepraszam że zapytam, ale nurtuje mnie to: Co się dzieje z Twoją spacją?

Czytanie Twoich postów to nie lada wyzwanie.

 

EDIT:

Dzieki redlum. No też właśnie przed chwilą doczytałem wyjaśnienie kolegi w temacie o odzyskiwaniu gęstwy :)

Edytowane przez Piwosz86

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już to kolega objasnial. Na tym forum spacja mu nie działa. Ja używam Tapatalka na androida i widzę wszystko dobrze. Być może jakiś problem z kodowaniem znaków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wracając do sedna  to chyba zrezygnuje z kega na korzyść  gara 50--60L  wklęsłe dno kega utrudni mi samo wysładzanie a  dokładniej rzecz biorąc  zwiększyć wydajność  wysładzania ponieważ nie będę  mógł  węża z oplotem wyprowadzić od dna bo palnik  będzie gotował tą   brzeczkę która będzie w rurce poprowadzonej od dołu a wyjście z boku będzie nie efektywne bo nie wysłodzę nigdy do zera tego co będzie na dnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem keg jest idealnym rozwiązaniem  do kadzi zaciernej właśnie ze względu na lekko stożkowe dno ja spust wspawałem w samo dno i zawsze ściągam  do ostatniej kropli tego w garnku nie osiągniesz poza tym polecam zastosowanie FD - lepsza wydajność.Możesz zawsze zagrzać samą  wodę do pierwszej przerwy + ze 2 stopnie A najlepiej zastosuj grzałki ja mam zwykłe parnikowe(sam wyginałem nic trudnego koszt 25 zł 1 szt ) tylko puszczam je na max  75-80% ich mocy (Sterownik Pamela polecam również ale bez żadnych dodatkowych wyjść).

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem keg jest idealnym rozwiązaniem  do kadzi zaciernej właśnie ze względu na lekko stożkowe dno ja spust wspawałem w samo dno i zawsze ściągam  do ostatniej kropli tego w garnku nie osiągniesz poza tym polecam zastosowanie FD - lepsza wydajność.Możesz zawsze zagrzać samą  wodę do pierwszej przerwy + ze 2 stopnie A najlepiej zastosuj grzałki ja mam zwykłe parnikowe(sam wyginałem nic trudnego koszt 25 zł 1 szt ) tylko puszczam je na max  75-80% ich mocy (Sterownik Pamela polecam również ale bez żadnych dodatkowych wyjść).

Zwróć proszę uwagę, że  ja będę ogrzewał to  gazem od spodu 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zwróciłem uwagę i podałem Ci rozwiązanie o tu :

 

Możesz zawsze zagrzać samą  wodę do pierwszej przerwy +

 

Zwróć proszę na nie uwagę . Oczywiście nie twierdzę żę jest to jedyne słuszne ale na pewno warte rozpatrzenia rozwiązanie

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale nie mogę  wspawać  w dno   odpływu  do którego będę miał przykręcony  wąż z oplotu  spowoduje że w  rurce która będzie pod dnem  będę przypalał brzeczkę 

Edytowane przez pneuropathic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×