Jump to content

Piwo z chlebem


kszaczan
 Share

Recommended Posts

Witam, w odmętach internetów znalazłem coś takiego http://www.toastale.com/wp-content/uploads/2016/03/Toast-Homebrew-Recipe-Essentials.pdf

jest to receptura Toast ale, komercyjnie warzonego piwa z użyciem starego chleba. Chciałbym zrobić coś podobnego tylko raczej w stronę angielskiego portera.

Czy ktoś coś warzył z użyciem chleba? W przepisie jest łuska owsiana i zastanawiam się czy nie będzie problemów z filtracją. Zastanawiam się też

czy nie zagotować chleba oddzielnie a potem jak spadnie temperatura do tych 72 stopni dodać trochę słodu żeby było rzadsze a potem dopiero do kadzi zaciernej. W tym Toast ale wszystko wrzucają razem do kadzi zaciernej na 67 stopni i tyle, ale nie wiem jak będzie lepiej .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Piwa nie robiłem, tylko kwas. Mogę jedynie ostrzec, że jak chleb namoknie, to się ładnie rozsypuje i ciężko odsączyć. Ziarno może pomóc w filtracji, ale chleb chłonie jak gąbka. Ja bym ugotował chleb, potem sączył na grubym sicie, a dopiero potem w tym zacierał.

Sugeruję zaopatrzyć się w dużo cierpliwości. Polecam też stosować prażony ciemny chleb żytni. Powodzenia. Zdaj relację.

Link to comment
Share on other sites

 

Jakzrobisz to z pszennym chlebem to nie powinno być problemów z filtracja, jak z żytnim to to będzie masakra.

Żytni tylko na drobniejsze kawałki się rozpada. Pszenny za to jest trudniejszy w wyżymaniu. ;)

 

 

Ale ja chce zacierać ten chleb a nie tylko wodę po zalaniu chleba dodawać do zacieru.

Link to comment
Share on other sites

No i zacieraj śmiało jak pszenne to będzie pieczywo, warto tez uwzględnić jak zacierają "Anglicy",czyli bez mieszania, jak połamiesz chleb, wrzucisz do słodu to powinien zostać w większych kawałkach, po naszemu to pa mieszaniu zmieni się to w ciapulape, ale z pszennym i tak nie powinno być większego problemu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Jakzrobisz to z pszennym chlebem to nie powinno być problemów z filtracja, jak z żytnim to to będzie masakra.

Żytni tylko na drobniejsze kawałki się rozpada. Pszenny za to jest trudniejszy w wyżymaniu. ;)

Ale ja chce zacierać ten chleb a nie tylko wodę po zalaniu chleba dodawać do zacieru.

To źle zrozumiałem. Myślałem, że chcesz wywar zrobić, a potem w nim zacierać słód. Ja bym pewnie tak zrobił. Informuj w każdym razie co robisz i jakie efekty. Jestem bardzo ciekaw.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.