Oskaliber 543 1 Items Posted September 28, 2016 Chcę wysłać piwo na konkurs jednak całość została rozlana w butelki z etykietami. Ma ktoś może doświadczenie ze zdejmowaniem etykiet z takich butelek? Obróbka w ciepłej wodzie odpada bo może zaszkodzić piwu. Jakieś rozpuszczalniki czy coś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted September 28, 2016 Chcę wysłać piwo na konkurs jednak całość została rozlana w butelki z etykietami. Ma ktoś może doświadczenie ze zdejmowaniem etykiet z takich butelek? Obróbka w ciepłej wodzie odpada bo może zaszkodzić piwu. Jakieś rozpuszczalniki czy coś? Druciana szczotka zerwie skutecznie etykiety potem przelecieć rozpuszczalnikiem odejdzie wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted September 28, 2016 Chcę wysłać piwo na konkurs jednak całość została rozlana w butelki z etykietami. Ma ktoś może doświadczenie ze zdejmowaniem etykiet z takich butelek? Obróbka w ciepłej wodzie odpada bo może zaszkodzić piwu. Jakieś rozpuszczalniki czy coś? A zimna woda? Z butelek po koncerniakach odchodzą spokojnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted September 28, 2016 Chcę wysłać piwo na konkurs jednak całość została rozlana w butelki z etykietami. Ma ktoś może doświadczenie ze zdejmowaniem etykiet z takich butelek? Obróbka w ciepłej wodzie odpada bo może zaszkodzić piwu. Jakieś rozpuszczalniki czy coś? A zimna woda? Z butelek po koncerniakach odchodzą spokojnie. Pijesz koncernówki? Mi się nie zdarza, 90% nowych butelek to kraft z tym ich mocno przymocowanymi etykietami. Mi się nie chce już ich ściągać nawet same z czasem odpadają, a na konkursy mówię szoruje szczotką drucianą taką budowlaną i szmatka z rozpuchem do zmycia resztek i potem płyn do naczyń żeby zapach zmyć i tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted September 28, 2016 Chcę wysłać piwo na konkurs jednak całość została rozlana w butelki z etykietami. Ma ktoś może doświadczenie ze zdejmowaniem etykiet z takich butelek? Obróbka w ciepłej wodzie odpada bo może zaszkodzić piwu. Jakieś rozpuszczalniki czy coś? A zimna woda? Z butelek po koncerniakach odchodzą spokojnie. Pijesz koncernówki? Mi się nie zdarza, 90% nowych butelek to kraft z tym ich mocno przymocowanymi etykietami. Mi się nie chce już ich ściągać nawet same z czasem odpadają, a na konkursy mówię szoruje szczotką drucianą taką budowlaną i szmatka z rozpuchem do zmycia resztek i potem płyn do naczyń żeby zapach zmyć i tyle. Tylko w Bieszczadach ale butelek po koncernach mam full Jak mam etykiety, które za nic nie chcą zejść, to najczęściej wcale nie etykietuję takich flaszek, tylko spijam sam, a te ładne z moimi etykietami idą na wynos. Swoją drogą ostatnio wszystko co w ogóle uwarze idzie w kegi, bo mi się nie chce butelkowąć Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted September 28, 2016 To są butelki po Specjalach, dostałem od kogoś 2 skrzynki czystych. Z reguły leję przynajmniej kilka flaszek w czyste właśnie na potrzeby konkursów albo żeby kogoś poczęstować, ale tym razem nie miałem zupełnie żadnych innych butelek. Etykiety siedzą dosyć mocno, bo wszystkie flaszki były wcześniej umyte w zmywarce, która jest świetnym narzędziem do ściągania etykiet z koncerniaków, a te ani drgnęły. Tak więc zimna woda sobie z nimi nie poradzi na pewno. Dzięki Undeath, będe kombinował z tą drucianą szmatką. Na sucho to robisz czy z zimną wodą czy jak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kombinator 11 1 Items Posted September 28, 2016 Chcę wysłać piwo na konkurs jednak całość została rozlana w butelki z etykietami. Ma ktoś może doświadczenie ze zdejmowaniem etykiet z takich butelek? Obróbka w ciepłej wodzie odpada bo może zaszkodzić piwu. Jakieś rozpuszczalniki czy coś? Ostatnio "odklejałem" przy pomocy 3-4% roztworu NaOH. Ktoś pisał na forum, że wrzuca butelki właśnie do fermentora na 24h. Przetestowałem i pięknie działa. Miałem butelki z samym klejem - bez papieru. Nie pamiętam dokładnie ale dałem około 8-9 litórw wody, wchodzi 17-18 butelek zanurzone po sam czubek. Więc oprócz konkursowych przy okazji można umyć puste butelki. Napełnić je wodą żeby nie wypływały, włożyć, poczekać i na drugi dzień klej "zdjeżdża" z butelek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted September 28, 2016 Drucianą szczotką Na sucho to lecę nad miską jakąś żeby zebrać to co spadnie. Potem opłukuje butelkę i reszta tak jak pisałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted September 28, 2016 (edited) Zamiast drucianej szczotki możesz też nożem zeskrobać, ja tak na mokro robiłem, trochę zabawy ale kilka butelek można tak oczyścić. Edited September 28, 2016 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_K 30 Posted September 28, 2016 Olej roślinny rozpuszcza klej. Więć można go też użyć zamiast rozpuszczalnika. 1 zygberto reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted September 28, 2016 Ja moczyłem jakiś czas w rozpuszczalniku, po 5-10 minutach etykieta się odkleja Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted September 29, 2016 Etykiety siedzą dosyć mocno, bo wszystkie flaszki były wcześniej umyte w zmywarce, która jest świetnym narzędziem do ściągania etykiet z koncerniaków, a te ani drgnęły. Tak więc zimna woda sobie z nimi nie poradzi na pewno. O cholera, to dziwny temat. Też myję w zmywarce i praktycznie nie ma etykiety po koncernie, która by się utrzymała po takim zabiegu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ASadam 129 Posted September 29, 2016 Oskaliber pisał, że to nie po koncernach tylko po specjalach Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted September 29, 2016 (edited) Taki specjal? http://www.big.elblag.pl/files/1944350476/butelka_specjal_1.jpg Edited September 29, 2016 by redlum Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted September 29, 2016 Taki tylko jasny pełny a nie mocny. To jest marka Żywca, więc koncerniak Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lutek82 0 Posted September 29, 2016 Zamiast drucianej szczotki możesz też nożem zeskrobać, ja tak na mokro robiłem, trochę zabawy ale kilka butelek można tak oczyścić. I to jest słuszna koncepcja , a po nożu poprawić zwykłym druciakiem kuchennym (https://www.google.pl/search?q=druciak+kuchenny&espv=2&biw=1920&bih=950&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjO6bulsrXPAhWGbRQKHU4mBtEQ_AUIBigB#imgrc=f3_HV9GTTdwlZM%3A) i opłukać wodą, jeszcze nie spotkałem etykiety, która wytrzymałaby takie traktowanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marek- 30 1 Items Posted September 30, 2016 I to jest słuszna koncepcja , a po nożu poprawić zwykłym druciakiem kuchennym (https://www.google.p...f3_HV9GTTdwlZM i opłukać wodą, jeszcze nie spotkałem etykiety, która wytrzymałaby takie traktowanie. U mnie usuwanie kleju druciakiem znacząco przyspiesza zastosowanie Cifu lub jego odpowiednika. No i tylko zimna woda, wtedy klej ładnie zbija się w grudki i nie jest tak lepki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zygberto 10 1 Items Posted October 7, 2016 Olej roślinny rozpuszcza klej. Więć można go też użyć zamiast rozpuszczalnika. Pomysł z olejem roślinnym jest genialny! Wystarczy go trochę rozprowadzić na pozostały klej i ręką czy też ścierką "wmasować" w butelkę. Po kilkunastu sekundach klej się rozpuszcza, a rozpuszczony klej i olej można zmyć gąbką i płynem do naczyń. No po prostu nie wierzę, że to działa Tyle godzin, wody, nerwów... a wystarczy zwykły olej roślinny! 1 Skajo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted October 8, 2016 Ja używam majonezu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Thorgall 77 Posted October 8, 2016 Miałem właśnie podrzucić pomysł z olejem,ale ubiegnięto mnie.Widziałem ten patent,na kanale Piwna Planeta na YouTube. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted October 8, 2016 Ostatecznie wystarczyła zimna woda i druciak kuchenny. Trochę musiałem się naszorować, ale 4 butelki tak można oblecieć. Quote Share this post Link to post Share on other sites