łysy ĄĘ 24 Posted September 28, 2016 Planuję zrobienie APA z limonką ok. 12Blg. Celuję w podobieństwo do limonka hooligans z Piwoteki. Do kotła pójdzie sok i zest. Chciałbym, żeby smak i aromat limonki był na tyle wyraźny, że nie da się go pomylić z cytrusowymi chmielami, ale żeby nie był zbyt dominujący w piwie. No i pytanie: ile owoców przeznaczyć na 20litrową warkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zamerstary 5 1 Items Posted September 28, 2016 Osobiście dałbym około 1-1,5g na litr piwa, i dałbym to w dwóch etapach, do kotła na 5-10 min, ewentualnie WH oraz drugi etap na fermentację cichą (uprzednio sprawdzając czy odpowiada Ci taki poziom "zlimonkowania" piwa a sok bym odpuścił, limonka ma bardzo intensywny aromat, możesz łatwo przesadzić i zamiast przyjemnego samku/aromatu będziesz miał sok limonkowy o profilu gorzko-kwaśnym. 1 łysy ĄĘ reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted September 28, 2016 skórka z limonki pachnie fajnie, ale jak się przedawkuje z nią to taki perfumowany aromat jak dla mnie jest , do wita dawałem z 2 sztuk skórkę myślę że jak bym dał z 3 też tragedii by nie było, soku chyba bym nie dał 1 łysy ĄĘ reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted September 28, 2016 Sok z limonki zakwasi delikatnie brzeczkę i piwo, sam w sobie nie szkodliwy, zetnie też białka podczas gotowania, a na fermentacji cukry z niego przerobią drożdże. Dawałem sok z cytryny do witka i nic nie było czuć ale to jedna cytryna była. Znając piwotekę władowała to na cichą dla spotęgowania efektu, ale ile to nie wiem. Dodawałem limonkę raz do APA w sumie skórka z 2 limonek poszła, szału w aromacie nie było, choć wydawał się nieco zbogacony. Teraz dałbym tam na 5 minut z skórkę z 5 maks limonek by uniknąć mydlastych posmaków, o których koledzy piszą. Limonki są małe to i mało skórki Sok generalnie bym sobie odpuścił bo do czasu cichej musiałbyś nowe limonki mieć a ten sok skiśnie. Pamiętaj też że jak dasz ten sok do fermentacji to sprawdź pH czy nie zjechało dla drożdży za nisko, bo mogą się zestresować i doładować siarki, aldehydu lub innych nieciekawych posmaków i aromatów. 3 matgier, łysy ĄĘ and pan_czarny reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
łysy ĄĘ 24 Posted September 29, 2016 Sok z limonki zakwasi delikatnie brzeczkę i piwo, sam w sobie nie szkodliwy, zetnie też białka podczas gotowania, a na fermentacji cukry z niego przerobią drożdże. Dawałem sok z cytryny do witka i nic nie było czuć ale to jedna cytryna była. Znając piwotekę władowała to na cichą dla spotęgowania efektu, ale ile to nie wiem. Dodawałem limonkę raz do APA w sumie skórka z 2 limonek poszła, szału w aromacie nie było, choć wydawał się nieco zbogacony. Teraz dałbym tam na 5 minut z skórkę z 5 maks limonek by uniknąć mydlastych posmaków, o których koledzy piszą. Limonki są małe to i mało skórki Sok generalnie bym sobie odpuścił bo do czasu cichej musiałbyś nowe limonki mieć a ten sok skiśnie. Pamiętaj też że jak dasz ten sok do fermentacji to sprawdź pH czy nie zjechało dla drożdży za nisko, bo mogą się zestresować i doładować siarki, aldehydu lub innych nieciekawych posmaków i aromatów. A może tak? Wezmę 5 limonek, oskrobię je na tarce z zielonego zestu. Zest pójdzie do gara, a owoce do lodówki. Przy przelewaniu na cichą zrobię małe badanie "na język" odbierając pół litra zielonego piwa i dodając po troszku sok, żeby wyczaić akceptowalne stężenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JackStyle 19 Posted October 1, 2016 Robiłem piwo z limonką, którą dodawałem 1 sztukę na 2 litry piwa. Limonka zblendowana w całości i macerowana w rumie. Piwo wyszło z super aromatem, ale bardzo wytrawne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szalas85 109 Posted October 9, 2016 2 limonki na 5 litrów piwa. Wycisnąć sok i zagotować w nim starty zest. Wszystko razem na 2-3 dni cichej do fermentora. Ilości są tak niewielkie, że możesz wlać nawet gorące. Quote Share this post Link to post Share on other sites