Jump to content
łysy ĄĘ

Ile limonki do limonkowego APA?

Recommended Posts

Planuję zrobienie APA z limonką ok. 12Blg. Celuję w podobieństwo do limonka hooligans z Piwoteki. Do kotła pójdzie sok i zest. Chciałbym, żeby smak i aromat limonki był na tyle wyraźny, że nie da się go pomylić z cytrusowymi chmielami, ale żeby nie był zbyt dominujący w piwie. No i pytanie: ile owoców przeznaczyć na 20litrową warkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście dałbym około 1-1,5g na litr piwa, i dałbym to w dwóch etapach, do kotła na 5-10 min, ewentualnie WH oraz drugi etap na fermentację cichą (uprzednio sprawdzając czy odpowiada Ci taki poziom "zlimonkowania" piwa a sok bym odpuścił, limonka ma bardzo intensywny aromat, możesz łatwo przesadzić i zamiast przyjemnego samku/aromatu będziesz miał sok limonkowy o profilu gorzko-kwaśnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skórka z limonki pachnie fajnie, ale jak się przedawkuje z nią to taki perfumowany aromat jak dla mnie jest , do wita dawałem  z 2 sztuk skórkę myślę że jak bym dał z 3 też tragedii by nie było, soku chyba bym nie dał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sok z limonki zakwasi delikatnie brzeczkę i piwo, sam w sobie nie szkodliwy, zetnie też białka podczas gotowania, a na fermentacji cukry z niego przerobią drożdże. Dawałem sok z cytryny do witka i nic nie było czuć ale to jedna cytryna była. Znając piwotekę władowała to na cichą dla spotęgowania efektu, ale ile to nie wiem. Dodawałem limonkę raz do APA w sumie skórka z 2 limonek poszła, szału w aromacie nie było, choć wydawał się nieco zbogacony. Teraz dałbym tam na 5 minut z skórkę z 5 maks limonek by uniknąć mydlastych posmaków, o których koledzy piszą. Limonki są małe to i mało skórki ;) Sok generalnie bym sobie odpuścił bo do czasu cichej musiałbyś nowe limonki mieć a ten sok skiśnie. Pamiętaj też że jak dasz ten sok do fermentacji to sprawdź pH czy nie zjechało dla drożdży za nisko, bo mogą się zestresować i doładować siarki, aldehydu lub innych nieciekawych posmaków i aromatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sok z limonki zakwasi delikatnie brzeczkę i piwo, sam w sobie nie szkodliwy, zetnie też białka podczas gotowania, a na fermentacji cukry z niego przerobią drożdże. Dawałem sok z cytryny do witka i nic nie było czuć ale to jedna cytryna była. Znając piwotekę władowała to na cichą dla spotęgowania efektu, ale ile to nie wiem. Dodawałem limonkę raz do APA w sumie skórka z 2 limonek poszła, szału w aromacie nie było, choć wydawał się nieco zbogacony. Teraz dałbym tam na 5 minut z skórkę z 5 maks limonek by uniknąć mydlastych posmaków, o których koledzy piszą. Limonki są małe to i mało skórki ;) Sok generalnie bym sobie odpuścił bo do czasu cichej musiałbyś nowe limonki mieć a ten sok skiśnie. Pamiętaj też że jak dasz ten sok do fermentacji to sprawdź pH czy nie zjechało dla drożdży za nisko, bo mogą się zestresować i doładować siarki, aldehydu lub innych nieciekawych posmaków i aromatów.

 

A może tak? Wezmę 5 limonek, oskrobię je na tarce z zielonego zestu. Zest pójdzie do gara, a owoce do lodówki. Przy przelewaniu na cichą zrobię małe badanie "na język" odbierając pół litra zielonego piwa i dodając po troszku sok, żeby wyczaić akceptowalne stężenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem piwo z limonką, którą dodawałem 1 sztukę na 2 litry piwa. Limonka zblendowana w całości i macerowana w rumie. Piwo wyszło z super aromatem, ale bardzo wytrawne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 limonki na 5 litrów piwa. Wycisnąć sok i zagotować w nim starty zest. Wszystko razem na 2-3 dni cichej do fermentora. Ilości są tak niewielkie, że możesz wlać nawet gorące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...