Jump to content
Sign in to follow this  
Stan

cukier - glukoza - wagowo

Recommended Posts

Mam glukoze i pytanie

czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ??

Gdzieś było i na tym forum ale nie mogę znaleźć. Znalazłem na sąsiednim:

100g cukru=105g glukozy=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

Ale chwilę potem wyjaśnienie, że te "100g cukru=105g glukozy" dotyczy glukozy bezwodnej a

dla glukozy krystalicznej (tej dostępnej w sklepach) powinno być

100g sacharozy = 116g glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam glukoze delecty 100 g w paczce

kupiłem za 1.8 zł w sklepie a nie z apteki za 4.2 zł za 100g :)

czyli rozumiem ze mam tej dawac 116 g zamiast 100 g cukru

wpisując w google glukoza bezwodna znalazłem ten wątek

 

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=566&p=2

 

co sądzicie jak dam 200g glukozy na warkę 20l

wychodzi po 1g więcej na flaszkę ,chyba nie będzie przesady nie rozsadzi

a lubię mocno gazowane

Edited by Stan

Share this post


Link to post
Share on other sites

spoko dzięki za info tylko jaki to styl mam wybrać ?? :)

 

 

Drożdże górnej fermentacji Safale S-04

Chmiel goryczkowy Marynka 25g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Słód pilzneński - 3 kg

Słód pale ale Weyermann? - 0,5 kg

Słód wiedeński Weyermann? - 0,5 kg

Słód monachijski Strzegom - 0,5 kg

Słód monachijski typ II Weyermann? - 0,5 kg

 

chodzi o to czy 200g to nie przesada bo ilościowo między cukrem a glukozą to znikoma różnica

a jak 200 to dużo to dam te 160-170 i już, lecz pisałem lubię mocno gazowane

chyba że wiesz jak wyliczyć do tego zestawu to ok

jestem otwarty na propozycje ile dać gram

poza tym jeszcze nie korzystałem z tego kalkulatora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obliczyłem w/g kalkulatora dla Belgian Pale Ale i przy maks. nagazowaniu wyszło 125 g glukozy na 20L warkę przy 20°C :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz dać na pałę 200, 160, 140 a nawet bez kozery powiem 100 g, albo poczytać, policzyć i mieć pojęcie o tym co w ogóle robisz.

Strach się bać :rolleyes: W życiu kalkulatora nie używałam i z nagazowanie problemów raczej nie mam :)

@Admiro wyluzuj trochę :)

@Stan na Twoim miejscu dałabym 150-160g glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Strach się bać :rolleyes: W życiu kalkulatora nie używałam i z nagazowanie problemów raczej nie mam :/

No ale wiesz o co chodzi z refermentacją z doświadczenia, a Stan upiera się nie wiedzieć, za tydzień może być kolejne pytanie o ilość glukozy do następnej warki.

 

Na wiki jest wytłumaczone jak się liczy ilość surowca, jakie są widełki itp. czyli wszystko co Stanowi potrzeba.

 

No więc luzik :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam glukoze i pytanie

czy wagowo dawać tyle co cukru czy jak ??

np:4g cukru to jak 4g glukozy.

zauważ iż pytałem czy dozować glukoze w takich ilościach jak cukier czy inaczej

a ile dać to już było pytanie na marginesie tak do upewnienia się czy np 4g starczy

a że lubię gazowane to czy 5g to nie przesada , bo 1 raz będę butelkować

i nic poza tym ale dzięki za zainteresowanie tematem i za calc... może się przydać jak nastawie jakieś konkretne :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze się do tematu zostało mi coś około 250g suchego ekstraktu (Muntons Spraymalt - Extra Light (Extra Jasny)) i chce nim zagazować :beer: to piwko http://www.piwo.org/forum/p29482-05-11-2009-17-53-41.html#p29482

Czy ta ilość starczy na 24l pytam bo kupowałem to pod kontem robienia starterów a nie re-fermentacji i nie wiem jak to się ma na przykład do suchego od WESa lub cukru.

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podłącze się do tematu zostało mi coś około 250g suchego ekstraktu (Muntons Spraymalt - Extra Light (Extra Jasny)) i chce nim zagazować :beer: to piwko http://www.piwo.org/forum/p29482-05-11-2009-17-53-41.html#p29482

Czy ta ilość starczy na 24l pytam bo kupowałem to pod kontem robienia starterów a nie re-fermentacji i nie wiem jak to się ma na przykład do suchego od WESa lub cukru.

Na przykładzie mojej warki Nr 22: na 26L przy nagazowaniu 2.5 w 20°C glukozy wychodzi 171 g a suchego ekstraktu 239 g

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podłącze się do tematu zostało mi coś około 250g suchego ekstraktu (Muntons Spraymalt - Extra Light (Extra Jasny)) i chce nim zagazować :beer: to piwko http://www.piwo.org/forum/p29482-05-11-2009-17-53-41.html#p29482

Czy ta ilość starczy na 24l pytam bo kupowałem to pod kontem robienia starterów a nie re-fermentacji i nie wiem jak to się ma na przykład do suchego od WESa lub cukru.

Kalkulator podpowiada że 250g na 24l da ok 2,3-2,4vol - powinno być ok.

Zastanawiam się tylko dlaczego w tym kalkulatorze fermentowalność suchego ekstraktu to tylko 55%? Ciemnego może i tak, ale jasny powinien odfermentować chyba mocniej: jakieś 60-70%

 

Tak czy inaczej czy nie lepiej do nagazowania dać glukozy, a ten ekstrakt zostawić jednak do starterów?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawiam się tylko dlaczego w tym kalkulatorze fermentowalność suchego ekstraktu to tylko 55%? Ciemnego może i tak, ale jasny powinien odfermentować chyba mocniej: jakieś 60-70%

* Fermentability, as used here, is the percentage of CO2 produced as compared to sucrose (cane sugar).

 

Czyli fermentowalność tytaj po % CO2 wyprodukowany w porównaniu do glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak czy inaczej czy nie lepiej do nagazowania dać glukozy, a ten ekstrakt zostawić jednak do starterów?

Na startery dla drożdżarzy płynnych lepiej i taniej uwarzyć cienkusza i pomrozić. A dla suchych to tak jak ja teraz robię aktualnie.

Czyli robię warkę po chmieleniu odlewam litr do kolby rzesza wrzątek do fermentatora. Kolba idzie w lud i się szybko chłodzi potem dodaje drożdże i na mieszadło magnetyczne i tak się kręci do rana a brzeczka siedzi w wiaderku i się chłodzi. Z rana przed pracą zaszczepienie brzeczki i po pracy już widać jak bulgotają :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"...sucrose (cane sugar)"

 

to jest glukoza? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
"...sucrose (cane sugar)"

 

to jest glukoza? :rolleyes:

Nie rolluj tylko mnie popraw, bo się machnąłem:

 

sucrose (cane sugar) - sacharoza ( fermentowalność 100% w rozumieniu kalkulatora)

dextrose (corn sugar) - dextroza krystaliczna, glukoza (fermentowalność 95%)

 

a ów kalkulator jest zbieżny z BeerSmithem, czyli dobry.

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites
"...sucrose (cane sugar)"

 

to jest glukoza? :rolleyes:

Nie rolluj tylko mnie popraw' date=' do się machnąłem:

 

sucrose (cane sugar) - sacharoza ( fermentowalność 100% w rozumieniu kalkulatora)

dextrose (corn sugar) - dextroza krystaliczna, glukoza (fermentowalność 95%)

 

a ów kalkulator jest zbieżny z BeerSmithem, czyli dobry.[/quote']

Poprawiam jak jestem pewien wszak masz więcej postów;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.