Jump to content
Sign in to follow this  
Muchomorek

Dochmielenie piwa po fermentacji burzliwej. Gotowanie części piwa?

Recommended Posts

Cześć,

Szybkie pytanie- niedochmieliłem stouta, przy przelewaniu z fermentacji burzliwej na cichą odlałem dwa litry zielonego piwa, i teraz mam dwa wyjścia:

1. Czy zagotowanie tej części odfermentowanego piwa, nachmielenie go i dodanie do reszty wniesie niepożądane posmaki (Jednak jest tam zawieszone trochę drożdży po fermentacji, które podczas gotowania zginą)?
2. Może lepiej zrobić herbatkę chmielową na wodzie i dodać do pozostałego w fermentorze piwa?

Ciężko znaleźć mi odpowiedź na to pytanie nawet na anglojęzycznych forach.

Dzięki!

Edited by Muchomorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Będziesz gotował drożdże, nic dobrego to nie da.

2. To już lepsze wyjście.

Wiem, że wniesie to pewnie posmaki autolizy. Masz może jakiś sposób na dochmielenie piwa? Ekstrakty raczej odpadają, chyba że to dobre rozwiązanie. Jak uważasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zostawił jak jest   ;) w stoutach masz jeszcze goryczkę od palonych słodów, trudno jest zrobić ulepek.

Jakbym już musiał dochmielić to bym herbatkę zrobił.

 

A co to za styl, blg i IBU, że mało goryczki jest?

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...