Skocz do zawartości
Muchomorek

Dochmielenie piwa po fermentacji burzliwej. Gotowanie części piwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szybkie pytanie- niedochmieliłem stouta, przy przelewaniu z fermentacji burzliwej na cichą odlałem dwa litry zielonego piwa, i teraz mam dwa wyjścia:

1. Czy zagotowanie tej części odfermentowanego piwa, nachmielenie go i dodanie do reszty wniesie niepożądane posmaki (Jednak jest tam zawieszone trochę drożdży po fermentacji, które podczas gotowania zginą)?
2. Może lepiej zrobić herbatkę chmielową na wodzie i dodać do pozostałego w fermentorze piwa?

Ciężko znaleźć mi odpowiedź na to pytanie nawet na anglojęzycznych forach.

Dzięki!

Edytowane przez Muchomorek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Będziesz gotował drożdże, nic dobrego to nie da.

2. To już lepsze wyjście.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Będziesz gotował drożdże, nic dobrego to nie da.

2. To już lepsze wyjście.

Wiem, że wniesie to pewnie posmaki autolizy. Masz może jakiś sposób na dochmielenie piwa? Ekstrakty raczej odpadają, chyba że to dobre rozwiązanie. Jak uważasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zostawił jak jest   ;) w stoutach masz jeszcze goryczkę od palonych słodów, trudno jest zrobić ulepek.

Jakbym już musiał dochmielić to bym herbatkę zrobił.

 

A co to za styl, blg i IBU, że mało goryczki jest?

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×