Skocz do zawartości
Pessos

Domowy browar Pessosa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zabutelkowałem swoją pierwszą warkę i czas na podsumowanie bez końcowej oceny.

Warka #1 Dry stout 

 

Zasyp (Gotowiec Dry Stout 12 plato z Browamatora, plus dodatkowo płatki owsiane)

-3,2 kg Pale Ale Weyermann

-0,3 kg Jęczmień palony

-0,5 kg płatków Jęczmiennych

-0,1 kg Carafa II

-0.3 kg Płatków owsianych błyskawicznych

 

Zacieranie

60 minut w temperaturze około 67 stopni celcjusza. Jęczmień palony i Carafa II dodany w 60 minucie przed wygrzewem.

 

Chmielenie

60' 15g EKG 15g Cascade

10' 15g EKG 15g Cascade

 

Filtracja niestety nie została przeprowadzona w 100% poprawnie, zapomniałem o tym aby nie odkrywać młóta oraz za mało wysładzałem przez co piwa finalnie wyszło 16,5 litra.

 

Fermentacja

Drożdże S-04. Uwodniłem je i zadałem do brzeczki o temperaturze około 25-26 stopni. Niestety nie miałem czasu czekać aż temperatura zejdzie niżej, następnego dnia rano miałem wylot a dzień był bardzo gorący.

Piwo trzymałem w fermentorze przez 15 dni, nie przelewałem do drugiego wiadra na cichą, temperatura na początku fermentacji była raczej trochę za wysoka.

Po tym czasie gdy powąchałem piwo już prawie się załamałem...Zaszczypało w nos i zapach był ogólnie drażniący, na szczęście lektura forum uświadomiła mnie że to dwutlenek węgla i że zapachy z fermentora często są zupełnie inne niż po przelaniu. :)

 

Dzisiaj zabutelkowałem piwo i oczywiście spróbowałem co mi z tego wszystkiego wyszło.

-Kolor ciemno brunatny ale jednak zbyt jasny, trochę mnie to drażni.

-Zapach całkiem przyjemny czekoladowo-kawowy i przyjemnymi lekkimi chmielowymi akcentami.

-W smaku paloność jest dość wyrazista, goryczka chmielowa średnia, ogólnie piwo póki co smakuje nieźle, piwo jest nawet lekkie ale mimo to daje przyjemne uczucie pełni w ustach.

Póki co brak niepożądanych zapachów i smaków. 

 

 

Wnioski

Moje pierwsze warzenie już bardzo wiele mnie nauczyło, popełniłem kilka błędów dzięki którym będę pamiętał aby ich nie popełnić w przyszłości. Nauczyłem się też że nie warto słuchać instrukcji z gotowych zestawów, następne piwa będą już z własnego przepisu.

Z pewnością do poprawy filtracja/wysładzanie oraz warunki fermentacji.

Piwo z mojej perspektywy jest  minimalnie zbyt ugłaskane ale zapewne dla rodziny i niewtajemniczonych w kraftach znajomych i tak będzie "jakieś takie gorzkie".

 

Kiedy piwo już "dojdzie" w butelkach to napiszę swoje wrażenia, póki co jestem zadowolony,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dry stouta ostało się już tylko kilka butelek. Piwo nie jest wybitne, zdecydowanie zbyt dużo fenoli oraz trochę aldehydu octowego w postaci farby.
 
Warka #2 AIPA 14,8°
 
Zasyp
-5 kg Pale ale
-0,25 kg Karmelowy 300
-0,4 kg Płatków owsianych
 
Zacieranie
65-66° 60 minut + mash out.

 
Chmielenie
60' 45g Chinook
30' 15g Chinook 15g Cascade 10g Crystal
0'   20g Crystal 15g Cascade
Na zimno 30g Cascade

 

wg. Brewness 83 IBU.
 
Wysładzanie w przeciwieństwie do poprzedniej warki poszło bardzo dobrze.
 
Fermentacja
9 dni burzliwej, Temperatura około 18-19°

8 dni cichej, 30 g Cascade na 5dni.

 

Piwo ma mniej ciała niż miałem w planach, przez to że nie ma zbyt dużo podbudowy to goryczka na poziomie 83 IBU jest mocno agresywna już od pierwszych łyków. W zapachu amerykański chmiel, ogólnie tropikalne owoce, jest przyjemny ale intensywność pozostawia wiele do życzenia. Przekonałem się że w takim piwie trzeba sypnąć zdecydowanie więcej chmielu na zimno.

W smaku piwo lekkie, raczej w kierunku wytrawnego, są przyjemne posmaki białych owoców. Cytrusy i trochę żywicy/iglaków dominują w smaku oraz goryczce. Sama goryczka jest bardzo intensywna, zostaje jeszcze na długo w ustach ale nie w jakiś nieprzyjemny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×