Skocz do zawartości
markus383

Pierwszy Porter Bałtycki

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Chciałbym uwarzyć małą warkę portera wędzonego. Mam 2 kg słodu wędzonego Steinbach i 1 kg słodu pszenicznego. Postanowiłem wykorzystać to i stworzyć coś wędzonego i wybór padł na porter bałtycki ze względu na dużą ilość słodu wędzonego.

Oto moja propozycja:

0,4 kg karmelowego 600 Strzegom

0,5 kg czekoladowego ciemnego 1200 Strzegom

1 kg pszenicznego Strzegom

2 kg wędzonego Steinbach

2,5 kg wiedeńskiego Strzegom  

 

Co do chmieli to nie mam pojęcia. Zostało mi 25 g Lubelskiego.

 

Zacieranie 60 min "na lenia". 

 

Drożdże - mogą być S-04?

 

Wielkość partii - 15L(nie sądzę, że aż tyle uzyskam ;) ), 21 blg, 130 EBC, 8,5 % alco

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie muszę mieć stylowego w 100% ;) Wystarczy, aby było oleiste, słodkie. Mocne nie koniecznie, no chyba, że moc dobrze zamaskowana. Mam ze dwie szczapki moczone w whisky, więc też może dodałby je na fermentację cichą. 

W tej chwili w piwnicy mam 18-19°C, więc fermentowałbym w takiej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie odnośnie zupełnie innych piw. 

 

Na jakim słodzie najlepiej robić piwa Single Hop? Myślałem o słodzie Pale Ale i blg dobić do ok. 14. Drożdże to US-05.

Chciałbym najlepiej uwydatnić zapach i smak chmielu. Jak czytałem to sypać w 60 min na goryczkę, 30 na smak i 10min na zapach i na zimno też na zapach.

Edytowane przez markus383

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem na samym pale ale i też na samym pilzneńskim, te na pale ale są moim zdaniem pełniejsze. Na pilzneńskim wyszły mi bardziej płytkie te piwa bez ciała. Wszystko fermentowane na us-05. Ogólnie oba pasują i zależy co kto woli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jak widzi się Wam zasyp na Portera bałtyckiego? Chciałbym zamówić słody i odebrać 12 października i 13.10 uwarzyć piwko ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×