Skocz do zawartości
Bidd

Piwo z dodatkiem pigwowca japońskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka kilka kilogramów pigwowca japońskiego (kuzyn pigwy, tylko że mniejsze owoce).

Zastanawiam się jaki gatunek uwarzyć z pigwowcem, a także w jaki sposób go najlepiej dodać. Widziałem tylko przepisy na lagery z dodatkiem soku z pigwy, ale zastanawiam się nad czymś górnej fermentacji.

 

Poradźcie proszę coś.

post-16886-0-80718400-1474988035_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodać zapewne najlepiej na cichą jak większość owoców.

 

A co można z nim zrobić? Wszystko ;) Na tym polega piękno piwowarstwa. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to jakiś Berliner Weisse, ale mając na koncie 4 warki pewnie nie chcesz bawić się w kwasy. To może jakieś lekkie pale ale, american wheat?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja to bym pokroił i zasypał cukrem :) jak dla mnie nie jest to owoc który nadaje się do piwa, jak się ma dużo i za darmo nie znaczy że trzeba ładować od razu do piwa, ale kto co lubi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim zrobię nalewkę, ale zostanie mi jeszcze sporo :)

 

Wrzucając na cichą lepiej zmiażdżyć czy wystarczy pokroić w kosteczkę?

 

W berlinera na razie nie chcę się bawić, więc chyba ipa albo american wheat będzie. Chyba, że coś innego mi wpadnie do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ma ktoś pomysł ile tego wrzucić na 20l brzeczki? Kilogram? Dwa? Ćwierć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na milkthefunk sugerują 4-5kg na 20 litrów.

 

Pamiętaj też, że samo mrożenie nie zabija większości drobnoustrojów i infekcje dzikimi drożdżami z owoców stosowanych w ten sposób są stosunkowo częste.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o orzeszku

4-5 kg?

przecież te owoce są bardzo intensywne

 

Z tego co widzę to w usa dodają ok 3 kg, ale pigwy (quince). Pigwowiec jest bardziej intensywny od pigwy.

Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dałem 90 g kiedyś w witbierze i zdominowało całe piwo :D Ledwo pijalne było z początku, bo kwaskowate, a pigwa dominowała caluśki aromat. Do tego miałem problem z nagazowaniem butelek oraz totalny brak piany z tego co widzę w notatkach z tego okresu. Nie wiem czy dodatek pigwy nie wpłynął na to :)  Co ciekawe mam zapisane, że są gdzieś jeszcze dwie butelki tego piwa :D Muszę pogrzebać w piwnicy bo to będzie najstarsze piwo, które się ostało w browarze... Sprawdziłbym jak się zestarzało - zostawiłem je bo pewnie nie było gazu w nim. Przepis tutaj:

 

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-3?do=findComment&comment=167752

 

Początkujący byłem wiec nie ma za wiele notatek z tego okresu i są bardzo nie dokładne :D

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A, to mój błąd, faktycznie sprawdziłem dla zwykłej pigwy.

 

No i przytaczam tylko to co podaje milkthefunk jako punkt zaczepienia, sam ani pigwy ani pigwowca nigdy w piwie nie używałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×