Jump to content

Piwo z dodatkiem pigwowca japońskiego

Bidd
 Share

Recommended Posts

Mam kilka kilka kilogramów pigwowca japońskiego (kuzyn pigwy, tylko że mniejsze owoce).

Zastanawiam się jaki gatunek uwarzyć z pigwowcem, a także w jaki sposób go najlepiej dodać. Widziałem tylko przepisy na lagery z dodatkiem soku z pigwy, ale zastanawiam się nad czymś górnej fermentacji.

Poradźcie proszę coś.

post-16886-0-80718400-1474988035_thumb.jpg

Dodać zapewne najlepiej na cichą jak większość owoców.

A co można z nim zrobić? Wszystko ;) Na tym polega piękno piwowarstwa. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to jakiś Berliner Weisse, ale mając na koncie 4 warki pewnie nie chcesz bawić się w kwasy. To może jakieś lekkie pale ale, american wheat?

Przede wszystkim zrobię nalewkę, ale zostanie mi jeszcze sporo :)

Wrzucając na cichą lepiej zmiażdżyć czy wystarczy pokroić w kosteczkę?

W berlinera na razie nie chcę się bawić, więc chyba ipa albo american wheat będzie. Chyba, że coś innego mi wpadnie do głowy.

Ja dałem 90 g kiedyś w witbierze i zdominowało całe piwo :D Ledwo pijalne było z początku, bo kwaskowate, a pigwa dominowała caluśki aromat. Do tego miałem problem z nagazowaniem butelek oraz totalny brak piany z tego co widzę w notatkach z tego okresu. Nie wiem czy dodatek pigwy nie wpłynął na to :)  Co ciekawe mam zapisane, że są gdzieś jeszcze dwie butelki tego piwa :D Muszę pogrzebać w piwnicy bo to będzie najstarsze piwo, które się ostało w browarze... Sprawdziłbym jak się zestarzało - zostawiłem je bo pewnie nie było gazu w nim. Przepis tutaj:

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-3?do=findComment&comment=167752

Początkujący byłem wiec nie ma za wiele notatek z tego okresu i są bardzo nie dokładne :D

Edited by Undeath