Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Stout owsiany krótka piana.

Recommended Posts

Uwarzyłem stauta owsianego z BA:

- słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,3 kg,

- słód Carafa? Typ I 0,2 kg,

- jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5 g,

 

Miesiąc temu zabutelkowany i dziś pierwsza próba.

Piana przy nalewaniu jest bardzo ładna ale bardzo krótko się utrzymuje, po minucie właściwie nie ma po niej nawet śladu.

A przecież w stoucie piana powinna być trwała. Z czego to może wynikać? Warzyłem zgodnie z procedurą.

 

No i trochę zbyt wytrawny jak na stouta wyszedł, ale może jak jeszcze poleży to dojdzie do siebie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

piana zależy też od nagazowania, jest efektem wydzielania się co2 z cieczy. Jak słabo nagazowane to i piana będzie kiepska a też okres od uwarzenia krótki...

Co do wytrawności to słodsze nie będzie, ale fakt trochę się ułoży i złagodnieje, ale to trzeba czekać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ech, piana, też z nią miewam problemy. Wiem na jej temat wszystko i streszcza się to w stwierdzeniu: nie ma na nią 100% pewnego sposobu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się, ponieważ też ostatnio zabutelkowałem stouta owsianego.

Minęły dopiero dwa tygodnie, ale na powierzchni piwa widzę 'pierścień'. Jest w każdej butelce.

Nie wiem, czy to pierścień drożdżowy, czy może jakaś bakteria...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak - piana w moim oatmeal stoucie była gorsza niż w dry stoucie (pomimo, że podobno płatki poprawiają pienistość). W szyjce miałem obrączkę. Także postawiłbym tezę, że to dość częste w tym stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jaka byla procedura zacierania tak z ciekawosci?

Nie pamiętam bo to było dwa miesiące temu ale na pewno zgodznie z recepturą BA... "za młody" jestem na samodzielne kombinowanie.

 

Co do nagazowania, to jest bardzo dobre, przy nalewaniu piana jest gruba i ładna, problem polega na tym że znika całkowicie po około minucie, nawet jedna bąbelka nie zostaje... :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam to samo, w każdym z piw. Po nalaniu czasem wręcz problem z upchnięciem się w szklanicy, a po chwili albo obwódka, albo wręcz nic.

 

Mam wrażenie że zaczęło tak sie dziać, od kiedy lecę na domowej wodzie z kolumny filtrującej. Początki były na wodzie z biedronki i piana, lepsza lub gorsza, ale jako tako się utrzymywała w szklance.

 

Przedostatnia pszenica - po przelaniu piana wyłażąca ze szklanki, po minucie - nic, przy czym cały czas mocno bąbelkuje z dna, i to grubymi "warkoczami".

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam wrażenie że zaczęło tak sie dziać, od kiedy lecę na domowej wodzie z kolumny filtrującej. Początki były na wodzie z biedronki i piana, lepsza lub gorsza, ale jako tako się utrzymywała w szklance.

pzdr

flood

Może to kwestia twardości wody? Gdzieś czytałem że dodanie gipsu piwowarskiego poprawia pianę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrezygnować z przerwy białkowej i zacierać bardziej na dekstryny - piana murowana

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albo jeszcze inaczej - kufle myjesz w zmywarce?

tak...? Ma to znaczenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albo jeszcze inaczej - kufle myjesz w zmywarce?

Ja - nie, tylko płuczę. Kufle mam litrowe, i tak jak pokale chyba nie wlazłyby do zmywarki. Nie w szkle problem - resztki piw z pierwszych warek wciąż mają pianę. Jedno to nawet miało taką, że przy temp rozlewu trzech szklanek trzeba było - sama piana:D

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
(...) Jedno to nawet miało taką, że przy temp rozlewu trzech szklanek trzeba było - sama piana:D

 

pzdr

flood

w końcu nickname zobowiązuje :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.