Skocz do zawartości
loki06

Belgian Dark Strong Ale-Ocena.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)
Szykuję się do uwarzenia mojej 5 warki i wybór padł na Belgian Dark Strong Ale. I  prosił bym o ocenienie receptury ponieważ to moje pierwsze tak gęste piwo :)

Rozmiar warki : 25l
Ekstrakt: 23° Blg
IBU: 28
Barwa: 41.3 SRM (według Brewness)

Surowce;
-Słód Pilzneński 6-rzędowy-7kg (63.6%)
-Słód ABBEY-1kg (9.1%)
-Słód pszeniczny- 1kg (9.1%)

-Special B- 0,5 kg (4.5%)

-Syrop Kandyzowany 1kg(9.1%)
-Cukier Kandyzowany ciemny 0.5 kg (4.5%)

Drożdże: WLP550 Belgian Ale (Gęstwa po BGSA)

Dodatki: Płatki dębowe z beczki po Burbonie 50g?

Zacieranie:
-63°C-60min
-70
°C-15min
-
 76°C-5min

Gotowanie: 90min

-East Kent Goldings 50g- 60min 
-Saaz 50g- 20min

Fermentacja: 23°C-27°C 
 

Cukier dodawany w czasie fermentacji.

Z góry dziękuje za wszelkie porady:)
Pozdrawiam.


 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Surowce;

-Pilzneński 63.6%

-Abbey 9.1%

-pszeniczny 9.1%

-Special B 4.5%

-Syrop Kandyzowany 9.1%

-Cukier Kandyzowany ciemny 4.5%

 

Ja szykując się do swojego BDSA, znalazłem m.in. prezentację o stylu, w której są następujące procenty:

BDSA

Na szybko wydaje mi się, że masz za dużo abbey i pszenicznego a brak jest słodu monachijskiego.

Ale tyle tylko, sam warzyłem BDSA pierwszy raz z dwa miesiące temu.

 

I jeszcze taka prezentacja - nieco tylko powiela pierwszą, uzupełnia ją i poszerza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
I jeszcze taka prezentacja - nieco tylko powiela pierwszą, uzupełnia ją i poszerza.

Trochę dziwna ta prezentacja jeśli Westvleteren 12 i St. Bernardus Abt 12 są przedstawiane jako dwie różne interpretacje stylu. :)

 

 

Quadrupla warzyłem dwa razy, więc nie jestem jakimś wybitnym ekspertem, ale przynajmniej jeden z nich wyszedł pierwsza klasa.

- pszeniczny bym wywalił, chyba że ci na przykład zalega w magazynie

- monachijski rzeczywiście jest często stosowany w recepturach, ale moim zdaniem nie jest obowiązkowy - zależy na ile zależy ci na wytrawności

- płatki dębowe do wywalenia - ten styl sam w sobie jest na tyle bogaty że nie ma sensu dodatkowo kombinować

- Abbey moim zdaniem może zostać w takiej ilości

- nie wiem na ile fermentowalny jest syrop kandyzowany, ale jeśli podobnie jak cukier, to zmniejszyłbym o połowę - same drożdże belgijskie schodzą niżej niż typowe ejlowe

- jakiś niewielki dodatek ciemniejszego karmelu nie zaszkodzi

 

Z góry uprzedzam, że nie używałem nigdy WLP550, swoje quadruple robiłem na WLP545 i WLP500.

Edytowane przez adamsky

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W takim razie dodam słód monachijski oraz karmelowy :)
 
-Pszeniczny chciałem dodać na lepszą pianę. Chyba że nie ma to sensu w piwie z taką ilością cukru i zawartością alkoholu ?
-Jaki słód karmelowy będzie dobry do BDSA ? Zastanawiam się na Caraaroma lub Caramunich typ III.
-Jest sens dodać słód palony Carafa Special typ I  dla delikatnych posmaków czekolady, kawy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu już wchodzimy w kwestie mocno indywidualne.

 

Gdybym to ja warzył, to:

- Pszenicznego 'na pianę' bym nie dawał, bo nie widzę większego sensu przy takim piwie. Natomiast poważnie się zastanawiam czy w kolejnym quadruplu nie użyję słodu pszenicznego jako podstawowego zamiast pilzneńskiego. Bo tak.

- Nie wiem czy bym sypał Caraaroma, bo opis na stronie Weyermanna jest mocno zbliżony do tego czego można się spodziewać po Special B

- Palonego bym nie dawał. W ostatnim quadruplu sypnąłem minimalne ilości Midnight Wheat, żeby było tylko lekko muśnięte kawą/czekoladą i nie do końca mi to pasuje. Nie przeszkadza mi połączenie paloności z drożdżami belgijskimi, ale akurat nie w tym stylu. Piłem kiedyś piwo które w założeniu było swego rodzaju połączeniem quadrupla ia RISa i było super, ale taki lekki dodatek jakoś mi średnio siedzi.

 

No ale tak jak mówię... tu już musisz sam podjąć decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×