Jump to content
Sign in to follow this  
loki06

Belgian Dark Strong Ale-Ocena.

Recommended Posts

Witam :)
Szykuję się do uwarzenia mojej 5 warki i wybór padł na Belgian Dark Strong Ale. I  prosił bym o ocenienie receptury ponieważ to moje pierwsze tak gęste piwo :)

Rozmiar warki : 25l
Ekstrakt: 23° Blg
IBU: 28
Barwa: 41.3 SRM (według Brewness)

Surowce;
-Słód Pilzneński 6-rzędowy-7kg (63.6%)
-Słód ABBEY-1kg (9.1%)
-Słód pszeniczny- 1kg (9.1%)

-Special B- 0,5 kg (4.5%)

-Syrop Kandyzowany 1kg(9.1%)
-Cukier Kandyzowany ciemny 0.5 kg (4.5%)

Drożdże: WLP550 Belgian Ale (Gęstwa po BGSA)

Dodatki: Płatki dębowe z beczki po Burbonie 50g?

Zacieranie:
-63°C-60min
-70
°C-15min
-
 76°C-5min

Gotowanie: 90min

-East Kent Goldings 50g- 60min 
-Saaz 50g- 20min

Fermentacja: 23°C-27°C 
 

Cukier dodawany w czasie fermentacji.

Z góry dziękuje za wszelkie porady:)
Pozdrawiam.


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Surowce;

-Pilzneński 63.6%

-Abbey 9.1%

-pszeniczny 9.1%

-Special B 4.5%

-Syrop Kandyzowany 9.1%

-Cukier Kandyzowany ciemny 4.5%

 

Ja szykując się do swojego BDSA, znalazłem m.in. prezentację o stylu, w której są następujące procenty:

BDSA

Na szybko wydaje mi się, że masz za dużo abbey i pszenicznego a brak jest słodu monachijskiego.

Ale tyle tylko, sam warzyłem BDSA pierwszy raz z dwa miesiące temu.

 

I jeszcze taka prezentacja - nieco tylko powiela pierwszą, uzupełnia ją i poszerza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I jeszcze taka prezentacja - nieco tylko powiela pierwszą, uzupełnia ją i poszerza.

Trochę dziwna ta prezentacja jeśli Westvleteren 12 i St. Bernardus Abt 12 są przedstawiane jako dwie różne interpretacje stylu. :)

 

 

Quadrupla warzyłem dwa razy, więc nie jestem jakimś wybitnym ekspertem, ale przynajmniej jeden z nich wyszedł pierwsza klasa.

- pszeniczny bym wywalił, chyba że ci na przykład zalega w magazynie

- monachijski rzeczywiście jest często stosowany w recepturach, ale moim zdaniem nie jest obowiązkowy - zależy na ile zależy ci na wytrawności

- płatki dębowe do wywalenia - ten styl sam w sobie jest na tyle bogaty że nie ma sensu dodatkowo kombinować

- Abbey moim zdaniem może zostać w takiej ilości

- nie wiem na ile fermentowalny jest syrop kandyzowany, ale jeśli podobnie jak cukier, to zmniejszyłbym o połowę - same drożdże belgijskie schodzą niżej niż typowe ejlowe

- jakiś niewielki dodatek ciemniejszego karmelu nie zaszkodzi

 

Z góry uprzedzam, że nie używałem nigdy WLP550, swoje quadruple robiłem na WLP545 i WLP500.

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie dodam słód monachijski oraz karmelowy :)
 
-Pszeniczny chciałem dodać na lepszą pianę. Chyba że nie ma to sensu w piwie z taką ilością cukru i zawartością alkoholu ?
-Jaki słód karmelowy będzie dobry do BDSA ? Zastanawiam się na Caraaroma lub Caramunich typ III.
-Jest sens dodać słód palony Carafa Special typ I  dla delikatnych posmaków czekolady, kawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu już wchodzimy w kwestie mocno indywidualne.

 

Gdybym to ja warzył, to:

- Pszenicznego 'na pianę' bym nie dawał, bo nie widzę większego sensu przy takim piwie. Natomiast poważnie się zastanawiam czy w kolejnym quadruplu nie użyję słodu pszenicznego jako podstawowego zamiast pilzneńskiego. Bo tak.

- Nie wiem czy bym sypał Caraaroma, bo opis na stronie Weyermanna jest mocno zbliżony do tego czego można się spodziewać po Special B

- Palonego bym nie dawał. W ostatnim quadruplu sypnąłem minimalne ilości Midnight Wheat, żeby było tylko lekko muśnięte kawą/czekoladą i nie do końca mi to pasuje. Nie przeszkadza mi połączenie paloności z drożdżami belgijskimi, ale akurat nie w tym stylu. Piłem kiedyś piwo które w założeniu było swego rodzaju połączeniem quadrupla ia RISa i było super, ale taki lekki dodatek jakoś mi średnio siedzi.

 

No ale tak jak mówię... tu już musisz sam podjąć decyzję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...