Skocz do zawartości
trzciała

Single Hop Citra PA

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie,
 

podaje pod dyskusje moja kolejną recepturę ponieważ miałem niemal rok przerwy w warzeniu i może ktoś coś jeszcze doradzi

tak więc zamierzam poczynić APA single hop Citra
celuje max w 12 BLG, chce osiągnać dużą pijalność przy stosunkowo wysokiej wytrawności i bardzo intensywny aromat chmielowy, ze średnią goryczką

 

 

WYBICIE 20L

zasyp (Strzegom)

 

PALE ALE       3 KG
PSZENICZNY 1 KG

s-04 (tak wiem lepiej US-05, ale akurat brak na stanie w sklepie, a nie będę specjalnie z innego ściągał na jedna warke)

 

zacieranie najprawdopodobniej na lenia w 64-66 stopniach około 70 min

 

CHMIELENIE:

20g CITRA - 60'
20g CITRA - 10'
50g CITRA - 0'

 

możliwe, że 20' hop stand dosypując jeszcze jakieś 20g Citry


FERMENTACJA

burzliwa myślę, że max tydzień, będę próbował utrzymać temp max 19-20 stopni przez pierwszą dobę, potem około 18-19 stopni do końca burzliwej

przelanie na cichą, pewnie też z tydzień w około 18 stopniach i na cichą planuję wsypać ok 50g CITRY

 

 

jak to chmielenie widzicie i zacieranie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zacieranie ok, chmielenie ok, burzliwa 2 tygodnie, drozdze us05. s04 sie nie nadaja do tego piwa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czemu niby Twoim zdaniem nie nadają się ? Moim zdaniem wyjdzie ok. Poza tym że mogą nie zejść tak nisko jak us-05, chociaż to słyszałem tylko z opowieści, z moich doświadczeń stopień odfermentowania jest dość zbliżony.

Edytowane przez Skajo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacznij fermentacje w niższej temperaturze i ewentualnie podnieś stopień czy dwa pod koniec. Te drożdże mają dosyć gwałtowny start, podnoszą temperaturę fermentującej brzeczki dając przy tym estry.

Łap opis stylu:
http://www.piwo.org/topic/20131-18b-american-pale-ale/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pwio nie ma być ortodoksyjnie stylowe, ma na APA'ie bazować
 

co do drożdży dokładnie to, co napisał Skajo - z moich doświadczeń też wynika, że mają podobne odfermentowanie do US-05, malo tego dają czystszy profil aromatyczny, a ja chce maksymalnie uwydatnić chmiel

Drakon co do temp, niestety z dokładnym trzymaniem temperatury będzie duży problem bo nie posiadam lodówki do fermentacji, bazuje na piwnicy gdzie jest stała temperatura, w tym momencie około 18 stopni, dlatego nie chce przekroczyć 20 i trzymać ją w miare stale na poziomie 18-19, żeby zjadły co maja zjeść i żeby piwo dofermentowało do końca

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Styropianowe pudło + zamrożone butelki i spokojnie utrzymasz poniżej 20 o ile regularnie będziesz butle wymieniał. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Styropianowe pudło + zamrożone butelki i spokojnie utrzymasz poniżej 20 o ile regularnie będziesz butle wymieniał. 

 

wiem, ale nie miałem kiedy zmontować takowego przed sezonem:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro nie masz lodówki to schłodź piwo jak najniżej dasz radę (myślę że 14stopni było by OK) a dopiero potem zadaj drożdże tak aby temp. brzeczki podniosła się do tej w piwnicy już przy pracujących drożdżach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro nie masz lodówki to schłodź piwo jak najniżej dasz radę (myślę że 14stopni było by OK) a dopiero potem zadaj drożdże tak aby temp. brzeczki podniosła się do tej w piwnicy już przy pracujących drożdżach.

 

 

a nie będą miały problemów, ze startem w tych 14-15 stopniach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Skoro nie masz lodówki to schłodź piwo jak najniżej dasz radę (myślę że 14stopni było by OK) a dopiero potem zadaj drożdże tak aby temp. brzeczki podniosła się do tej w piwnicy już przy pracujących drożdżach.

 

 

a nie będą miały problemów, ze startem w tych 14-15 stopniach?

 

 

Nie sądzę aby były jakieś problemy.y Ja ostatnią warkę, co prawda na US-05, fermentowałem tylko w 14-15 i było ok :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to:

5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min

I chmielenie:

Citra

30g 60'

30g 15'

30g 5'

Drożdże s04

Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to pozostaje tylko przypilnować temp fermentacji, żeby nie uciekła zbyt wysoko :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to:

5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min

I chmielenie:

Citra

30g 60'

30g 15'

30g 5'

Drożdże s04

Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne

Ile  do jakiego BLG wysładzasz?

jak długo gotujesz?

nie dajesz nic na  aromat na cichą?

Edytowane przez pneuropathic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Blg jakie wyjdzie najczesciej jest 14 czasem troche wyżej odfermentowuje do 3 czasem 4, na aromat nie daje nic bo to jest takie piwo bez kombinacji na szybko. Gotowanie standard 60 minut

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ej tam w piwach których pierwsze skrzypce ma grać chmiel można je pić od razu po nagazowaniu. Słyszałem opowiastki jak to ludzie przelewali piwo z fermentora w keg nagazowali sztucznie i na drugi dzień już schodził na imprezie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

więc poczyniłem ową warkę...

 

wyszło 11,5 BLG przy 17,5 litra,

 

troche mało, ale biorąc pod uwagę ilość chmielu po chmieleniu, ok. 2 litrów zostało uwięzione w osadzie (a jakoś nigdy nie chce mi się bawić w odzyskiwanie)

wszystko poszło raczej bezproblemowo, drożdze zadane około godziny 20:00 do brzeczki w temperaturze ok 18-19 stopni, drożdże eksperymentalnie zamiast w wodzie rehydratyzowałem w brzeczce z filtracji (miej więcej w połowie wysładzania odebrałem ok 250 ml) i popełniłem błąd bo zapomniałem jej zagotować celem sterylizacji (oby nie było zakażenia)

 

dziś o 10:00 jak sprawdzałem temetarure na fermentorze ok 18,5 stopnia gdzie otoczenia 18 stopni, kilka bulknięć na minute, więc zaczyna pracować

 

na hop stand (ok 80 stopni) po wyłączeniu palnika poszło 50g Citry na jakieś 20 minut, chyba przesadziłem bo sporo goryczki to podbiło i piwo raczej będzie miało mocna goryczkę

 

 

 

takie tam wrażenia :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W brzeczce prosto po filtracji może być sporo syfu i to takiego potrafiącego naprawdę mocno napsuć piwa (pleśnie). Rehydratacja w brzeczce tez słaby pomysł, nie bez powodu robi się ją właśnie w wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie whirlpoolowe podnosi goryczke ale w bardzo małym zakresie. Wiec piwo nie powinno się po nim stać dużo mocniej goryczkowe.

W wyslodzinach jest sporo syfu więc się przygotuj że raczej z tej warki nic nie będzie.

Edytowane przez redlum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie ten mój błąd mnie najbardziej martwi, no ale zoabczymy co z tego wszystkiego wyjdzie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Takie piwo jest moim ulubionym najbardziej sprawdzona receptura to:

5 kg pale ale zacierane w 68 stopniach przez 60 min

I chmielenie:

Citra

30g 60'

30g 15'

30g 5'

Drożdże s04

Nie spotkałem się z negatywna opinią na temat tego piwa, nie wyjdzie wytrawne ale jest naprawde świetne

Zacieranie kończysz na 68°C ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kilka piw bez mashoutu i nie dostrzegłem negatywnych skutków. Poszukaj wątku o za i przeciw.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy zacieraniu na lenia raczej nie robi się mashouta. Ja zawsze zacieram w taki sposób i piwo wychodzi dobre (subiektywne odczucie) i nie mam problemów z wysładzaniem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×