Jump to content
amrish

Oatmeal stout do oceny

Recommended Posts

Pale ale 4kg 68%

płatki 800g 14%

jęczmień palony 350g 6%

caraaroma 300g 5%

crystal 120l 300g 5%

carafa III 100g 2%

 

planuję dać słody palone na 15min w temp 72

 

lubię mocno palone stouty, jednak bez kwaśnego posmaku z jęczmienia, jest to moje pierwsze podejscie z własną recepturą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro lubisz "mocno palone stouty, jednak bez kwaśnego posmaku z jęczmienia" to dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej do gotowania (niestety wszystko i tak zależy od tego jaką masz wodę). Wszystko wtedy zacieraj od początku. Reszta wygląda ok. Nie napisałeś jak chcesz to zacierać i jak chmielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmielenie już mam w kalkulatorze rozpisane z resztek po 3 warkach, zacieranie infuzyjne 68 stopni, do negatywnej próby potem dodanie ciemnych słodów na 15min w 72

 

zgodnie z tym co napisałeś to łyżeczka sody i całość infuzyjnie  68, taki mam plan

 

 

 

Edit

Mam miekką wodę, czajnik elektryczny nigdy nie był czyszczony z osadu, można ją pić z kranu i jest dobra w smaku, do każdego ciemnego piwa dawać łyżeczkę sody?

Edited by amrish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...