Skocz do zawartości
amrish

Oatmeal stout do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Pale ale 4kg 68%

płatki 800g 14%

jęczmień palony 350g 6%

caraaroma 300g 5%

crystal 120l 300g 5%

carafa III 100g 2%

 

planuję dać słody palone na 15min w temp 72

 

lubię mocno palone stouty, jednak bez kwaśnego posmaku z jęczmienia, jest to moje pierwsze podejscie z własną recepturą

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro lubisz "mocno palone stouty, jednak bez kwaśnego posmaku z jęczmienia" to dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej do gotowania (niestety wszystko i tak zależy od tego jaką masz wodę). Wszystko wtedy zacieraj od początku. Reszta wygląda ok. Nie napisałeś jak chcesz to zacierać i jak chmielić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chmielenie już mam w kalkulatorze rozpisane z resztek po 3 warkach, zacieranie infuzyjne 68 stopni, do negatywnej próby potem dodanie ciemnych słodów na 15min w 72

 

zgodnie z tym co napisałeś to łyżeczka sody i całość infuzyjnie  68, taki mam plan

 

 

 

Edit

Mam miekką wodę, czajnik elektryczny nigdy nie był czyszczony z osadu, można ją pić z kranu i jest dobra w smaku, do każdego ciemnego piwa dawać łyżeczkę sody?

Edytowane przez amrish

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×