markus383 Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 (edited) Witajcie. Zdarzyło się Wam przy produkcji piwa bardzo małe odfermentowanie podczas pierwszego tygodnia fermentacji burzliwej? Mi zeszło z 14 blg do 11 blg przez 10 dni, co daje 1,5% alco. Straszliwie mało. Zresztą fermentacja burzliwa nie była wcale burzliwa, odbywała się bardzo spokojnie. Mogę zrobić coś, żeby to poprawić? Drożdże S-33, fermentacja w 18-19 °C. Pozdrawiam, Mateusz. Edited September 25, 2016 by markus383 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Zasyp, zacieranie itp. podaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 błąd pomiaru ? która to twoja warka ? jak temperatura brzeczki jak drożdże dodałeś, uwadniałeś je? jak tak w ilu stopniach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 (edited) Wyglądało to następująco. "1# Coconut Milk Stout - ~ 8-10 L - 14 blg: Według BeerSmitha 2 - 14 blg, 21 IBU, 75 EBC, alc. 6,4% - nie podoba mi się ten alkohol Zasyp: - Pale Ale - 1,2 kg - Monachijski typ I - 0,25 kg - Karmelowy 150 - 0,15 kg - Czekoladowy jasny - 0,15 kg - Jęczmień prażony - 0,15 kg - płatki owsiane - 0,15 kg - płatki jęczmienne - 0,15 kg - laktoza - 0,35 kg - płatki kokosowe - 400 g (200g na fermentację burzliwą + 200g na fermentację cichą) Zacieranie - 8L wody : jednotemperaturowe - 64-66°C - 60 min na ostatnie 10 min dodałem płatki owsiane i jęczmienne mashout - 72°C Filtracja: wysładzanie 1,5L wrzątku (?) Chmielenie: Lubelski - 15 g - 60 min Lubelski - 10 g - 10 min Chłodzenie: wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i czekałem, czekałem, czekałem...... ok. 4 godzin. Dodałem też 1,5L wody mineralnej, aby obniżyć gęstość do przepisowej 14 a także szybciej schłodzić. Drożdże: Fermentis Safbrew S-33(całe opakowanie) dodane przy temperaturze 23°C Fermentacja przebiega bardzo spokojnie. Planuję jednak zostawić na fermentacji "burzliwej" przez 10 dni. Następnie przeleję do fermentora 15 L i dodam kolejne 200 g wiórków kokosowych. Przykry zapach gotowanych warzyw przykryły drożdże i wiórki kokosowe i w związku z tym nie czuć już tak mocno albo w ogóle zapachu warzyw. Czekam na to co będzie później. Piwo z założenia ma być fest kokosowe." Jest to moja pierwsza w życiu warka. Zacząłem od zacierania, bez bawienia się w ekstrakty. Drożdże zakupiłem koło maja i od tamtej pory, podobnie jak chmiel, trzymałem w lodówce. Na 9-10 h przed uwodnieniem wyjąłem je i trzymałem w temperaturze domowej, czyli około 23°C. Zadałem je wtedy, gdy "wychodziły" ze szklanki. Edited September 26, 2016 by markus383 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łyskacz Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Mi S33 też kiepsko odfermentowały. Z 12 BLG zeszło do 5. Fermentacja w okolicach 19-20 C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 S-33 są chyba najmniej schodzącymi drożdżami jakie stosowałem ale to odfermentowanie jest ekstremalnie niskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 (edited) Na to wygląda, że to moja ostatnia przygoda z tymi drożdżami Lubię piwa niezbyt alkoholowe a słodsze, ale bez przesady Może do niedzieli coś odfermentują, bo jeśli już nie, to idzie w butle i do piwnicy. Edited September 26, 2016 by markus383 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsc Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Płatki owsiane i jęczmienne zacierałeś tylko 10min.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Na to wygląda, że to moja ostatnia przygoda z tymi drożdżami Lubię piwa niezbyt alkoholowe a słodsze, ale bez przesady Może do niedzieli coś odfermentują, bo jeśli już nie, to idzie w butle i do piwnicy. Próbowałeś to piwo? Czym robiłeś pomiar ekstraktu w trakcie fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Może stare dobre pobujanie fermentorem pomoże pobudzić drożdże ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Płatki tylko na ostatnie 10 min, tak jak dostałem w przepisie ze sklepu. Próbowałem piwo. Alkoholu nie czuję bardzo, smak jest bardzo w porządku. Pomiar robiłem Ballingometrem - spławikiem. Co do bujania to przez cały czas bujałem raz albo dwa razy dziennie. Teraz przeniosłem do 22-23°C i bujam kilka razy dziennie. Zostaje chyba tylko czekać. Chociaż nie liczę, że coś zejdzie. Następnym razem do wędzonego porteru pójdą S-05 a dla SH S-05. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 tylko do portera to daj ze 2-3 torebki ,no chyba że znowu z 8-10l będziesz robił mi S33 z 12-13 do 2-3 schodziły albo coś źle zrobiłeś, ubiłeś drożdże, pytałem w ilu stopniach uwadniałeś i w ilu dałeś do wiadra albo coś źle mierzysz, sprawdzałeś na wodzie 20C czy jest zero, czy kartka w środku nie lata ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Porter też będzie malutki. Liczę na maks. 15L, na pewno nie więcej. Uwadniałem w temp. ok. 23°C i w takiej samej zadałem, a po tym jak pojawiły się bąbelki w rurce fermentacyjnej przeniosłem do 19°C. No cóż, nic już z tym nie zrobię. Być może trafiłem na felerną partię drożdży albo za blisko terminu ważności były. Będzie prawie bezalkoholowy Stout Kokosowy - takiego w Polsce chyba jeszcze nie było Mam nadzieję, że kolejne warzenie wyjdzie w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 nie ma co się spieszyć z rozlewem że by granatów nie było, coś tam powoli może dojadać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 30, 2016 Author Share Posted September 30, 2016 Dzis mierzyłem blg splawikiem i pokazało 7,5-8 blg. Przez tydzień na cichej. Mieszalem kilka razy dziennie wiadrem i moze to pomogło? Butelkowanie przesunie się do piątku. Moze jeszcze coś zejdzie. Wyszło tłuste jak cholera. Wszystko dookoła jest tłuste. Prędko takiego piwka nie zrobię, a jeśli to z maceratem wiórków, a nie wiórkami "świeżymi". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 (edited) Jak piwo przy 11blg smakowało dobrze to musi być błąd pomiaru, bo przy takim odfermentowaniu to musi być słodki, brzeczkowy ulepek. Strasznie kombinatorskie piwo jak na pierwszą warkę tak na marginesie. Edited September 30, 2016 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted September 30, 2016 Author Share Posted September 30, 2016 Kombinowane to wiem, ale zakochałem się w piwie pitym w JaBeerWocky. Nie widziałem go w sprzedaży, więc chciałem zrobić sobie sam Kolejne będą już bez dziwnych dodatków, ewentualnie porter z dodatkiem szczapek dębowych(30 letnie drewno ) moczone w whisky 60% zrobionej ze słodu wiedeńskiego. Mam póki co dwie niewielkie szczapki i nie wiem czy będą wyczuwalne, nawet w małej warce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted October 6, 2016 Author Share Posted October 6, 2016 Piwo zeszło do 7,5 blg i stoi od 2-3 dnia. Rozumiem, że można już butelkować? Jutro chciałem to zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted October 6, 2016 Share Posted October 6, 2016 350g laktozy na 10l to daje jakieś 2blg. A więc odfermentowane z 12 do 5.5 - to i tak słabo bo to tylko 54% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.