Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

Ja butelkuję w temperaturze 7-8°C i ostatnio dodałem 70 g glukozy, zgodnie z tymi zleceniami: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765.

Jak sytuacja u Ciebie wygląda pijąc piwo po upalnym lecie?

PS. dane dla warki 20 l.

Wróciłem do tematu refermentacji. Faktycznie po upalnym lecie piwo się bardzo pieni ( granatów nie było). Jak to wygląda dając o 50% mniej glukozy?. Czy takie piwo jest nagazowane po miesiącu?, czy trzeba czekać dłużej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 38 PILZNER

Zasyp:

Pilzneński 4 kg

Carapils 0,3 kg

Caramunich typ I 0,5 kg,

Zacieranie 15 L wody

54°C. ? 10 min.

64°C ? 50 min

72°C ? 20 min

78°C ? filtracja

Chmielenie 75 minut

5min ? 30g (Saaz szyszki)

5min ? 30g Lubelski granulat

60min ? 20g (Saaz szyszki)

60min ? 10g Spalt Select granulat

.Fermętacja - gęstwa Wyeast 2001 - Urquell Lager

Wyszlo 25L 12 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 39 TMAVE

 

Zasyp:

Pilzneński 2 kg

Monachijski 2 kg

Carahell 0,3 kg

czekoladowy 0,3 kg,

Jęczmień palony 0,05 kg

Zacieranie miało być z dekoktem ale było tak

15 L wody

53°C. ? 10 min.

63°C ? 50 min

72°C ? 20 min

78°C ? filtracja

Chmielenie 60 minut

5min ?20g Hallertau Tradition granulki

5min ? 10g Perle (granulat),

50min ? 20g Hallertau Tradition granulki

Teraz się filtruje chmielenie jeszcze przede mną

Dodam gęstwę Wyeast 2001 - Urquell Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 40

Marcowe - Oktoberfestbier

Zasyp 5,0 kg

- pilzneński 3,0

- monachijski 1,3

- caraamber 0,4

- karmelowy litovel 0,3

Zacieranie

15 L wody temp 53°C 15 minut

62°C 40 minut

72°C 20 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 65 minut

5 minuta 30 g Sazz szyszka

5 minuta 20g Hallertau Tradition granulki

50 minuta 20g Sazz szyszka

50 minuta 10g Hallertau Tradition granulki

 

Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 40

Wyszło 24L 14,5 °Blg

Gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager 1 zbiór zebrana została 18 grudnia przez kol. 19Mateusz87, czyli ponad miesiąc temu. Trochę się bałem czy wystartują, zaryzykowałem, bo to są moje ulubione drożdże i się opłacało, były zdrowe i bardzo głodne. Dzisiaj rano już pięknie pracowały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ja butelkuję w temperaturze 7-8°C i ostatnio dodałem 70 g glukozy' date=' zgodnie z tymi zleceniami: [url']http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=64765[/url].

Jak sytuacja u Ciebie wygląda pijąc piwo po upalnym lecie?

PS. dane dla warki 20 l.

Wróciłem do tematu refermentacji. Faktycznie po upalnym lecie piwo się bardzo pieni ( granatów nie było). Jak to wygląda dając o 50% mniej glukozy?. Czy takie piwo jest nagazowane po miesiącu?, czy trzeba czekać dłużej?

Trzymam piwa w piwnicy, gdzie fermentowały - średnio 9 - 10°C w zależności od temperatury na zewnątrz - więc po miesiącu dobrego nagazowania jeszcze nie ma. Pils, do którego dałem 70 g glukozy na 19,5l po 1,5 miesiąca był już dość dobrze nagazowany. Z kolei marcowe (85 g glukozy na 20,5 l) po podobnym okresie szczypie w język, ale bąbelków mało. Zobaczymy jak sytuacja się zmieni gdy temperatura w piwnicy podskoczy do 15°C i więcej, ale mam przeczucie, że będzie dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 41

LAGER WESELNY

Zostałem poproszony o nawarzenie piwa na wesele. Planuję popełnić trzy warki po 30 L

W kolejce czeka jeszcze Tmave oraz Hefe-Weizen

Jeśli ktoś z szanownego grona warzył już na wesele proszę o sugestie. Coś na ten temat czytałem w wątku Jejskiego. Nie mam pomysłu na etykiety. Chciałbym zamieścić na etykietach informacje o składzie, o tym, że piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane. Co by goście się nie przestraszyli, że np. jest mętne.

Zasyp 6,3 kg

- pilzneński Litrovel 4,5

- monachijski Litrovel 1,5

- Karmelowy Litrovel 0,3

Zacieranie

20 L wody

52°C 15 minut

62°C 40 minut

72°C 30 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 60 minut

5 minuta 30g Perle granulat

5 minuta 30g Hallertau Tradition granulat

50 minuta 30g Hallertau Tradition granulat

 

Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

Uzyskałem 30L 14°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka na wesele gotowa. Teraz biegnę do Ignaca99 na karty, dzisiaj gramy w Skata

# nr 42

Tmave weselne

Zasyp 5,4 kg

- pilzneński Litrovel 2,5

- monachijski Litrovel 2,5

- Czekoladowy 900 EBC 0,25

- Słód Black 1500 EBC 0,15

Zacieranie

20 L wody

52°C 10 minut

63°C 45 minut

72°C 20 minut

78°C filtracja

 

Chmielenie 60 minut

5 minuta 30g Premiant granulat

50 minuta 30g lubelski granulat

 

Drożdże gęstwa Wyeast 2124 Bohemian Lager

Uzyskałem 30,5 L 12,5°Blg

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kto trzeci?

Kto trzeci ? Miał być kolega Yes, ale żona dała mu szlaban. Więc brakuje nam trzeciego. Wsiadaj do Cytryny i pędź. A1 do Rownia, potem w prawo a dalej już już trafisz. Czekamy. Śpiesz się , bo tajlong już leży.

Edytowane przez Ignac99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kto trzeci?

Kto trzeci ? Miał być kolega Yes' date=' ale żona dała mu szlaban. Więc brakuje nam trzeciego. Wsiadaj do Cytryny i pędź. A1 do Rownia, potem w prawo a dalej już już trafisz. Czekamy. Śpiesz się , bo tajlong już leży.[/quote']

Musicie, pierony, tak daleko mieszkać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.