Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 27 Dunkel Weizen 22 07 2010

Zasyp:

- pilzneński 2,0 kg

- pszeniczny jasny 2,0 kg

- czekoladowy 0,25kg

- caraaroma 0,3kg

Zacieranie:

- słód pszeniczny do 20l wody o temp 44°C i przerwa 30'

- dodałem słod pilzneński oraz caraaroma

dekokcja

- z gara odebrałem 12 l rzadkiego

- gęste: 65°C przerwa 1h

- do wrzenia gotuje 20'

- oddaje rzadkie przerwa 68°C przerwa 20'

- 72°, przerwa 30'

-dodałem czekoladowy do 78° i do filtracji

Chmielenie: 70 minut

- 30g Lubelskiego (granulat) w 10'

?10 g Marynka (granulat) w 10'

Fermentacja:

Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg.

Zadane gęstwą WB-06

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

# 28 Weizenbock 24 08 2010

Zasyp:

- pszeniczny jasny 4,0 kg

- pilzneński 2,5 kg

- czekoladowy 0,2kg

Zacieranie:

- słód pszeniczny do 20l wody o temp 44°C i przerwa 30'

- dodałem słód pilzneński

dekokcja

- z gara odebrałem 12 l rzadkiego

- gęste dolewam 5 L wody gorącej: 65°C przerwa 1h

- do wrzenia gotuje 20'

- oddaje rzadkie przerwa 70°C przerwa 20'

- 72°, przerwa 20'

- do 78° i do filtracji dodałem czekoladowy

Chmielenie: 70 minut

- 20g Lubelskiego (granulat) w 10'

?20 g Spalt Select (granulat) w 15'

Fermentacja:

Otrzymałam 25l brzeczki o ekstrakcie 17°Blg.

Zadane gęstwą WB-06

Edytowane przez apolloks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Wczoraj popełniłem kolejna Warkę. Miałem drożdże T-58, o których czytałem sporo krytycznych uwag. Podobno Tripla oraz piwo Świąteczne wychodzi niezłe. Postanowiłem to sprawdzić i nawarzyłem coś na chłodne zimowe wieczory.

# 29 Bożonarodzeniowe 12 10 2010

Zasyp:

- pilzneński 4,5 kg

- pszeniczny jasny 0,3 kg

- caraaroma 0,1 kg

- carafa 0,1 kg

- czekoladowy 0,1kg

Zacieranie:

- 53°C - 10 minut

- 64°C - 30 minut

-72°C - 25 minut

- do 78°C i do filtracji dodałem czekoladowy i carafa

Chmielenie: 70 minut

- 40g Marynka (szyszka) w 10'

?25 g Lubelski (granulat) w 15'

?25 g Lubelski (granulat) w 60'

- Przyprawy w 60'

- cynamon 1 szt ok. 5g

- imbir 7g

- jałowiec 7 ziarenek

- kardamon 5g

Otrzymałam 24l brzeczki o ekstrakcie 14°Blg.

Fermentacja:

Zadane T-58

Rano w fermentatorze drożdze już dotykały dekla .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :beer:

 

Ja w swojej warce dam więcej czekoladowego, z kardamonu całkiem rezygnuje gdyż w ogóle mi się on nie kojarzy ze świętami. Będę uderzał bardziej w stronę wanilii i cynamonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

oj, przepraszam za podwójny wpis ( z telefonu tak czasem się robi).

I ten wpis to tak dla jaj zrobiłem, co by wesoło było.;)

 

Pieron opiłeś się ?:)

Jeszcze nie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 30 ? Dortmunder 30 10 2010

Zasyp :

- Pilzneński 4,3 kg

- Monachijski 1,0 kg

- Carapils 0,3 kg

 

Zacieranie :

- 15 L wody temp 52°C 20 minut

- Dolewam gorącej wody 4 L 65°C 45 minut

- Podgrzewam do 72 °C 20 minut

- Podgrzewam do 78 °C filtracja

 

Chmielenie 70 minut

- 5 minuta 30 g goryczkowy Marynka szyszka

- 10 minuta 30g aromatyczny Perle granulki

- 60 minuta 15g aromatyczny Hallertau Tradition granulki

- 60 minuta 15g aromatyczny Perle granulki

 

Wyszlo 27L 13,5 °Blg oraz 1L brzeczki do refermentacji

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rano to jest pojecie względne :)

Oj' date=' tak! Ja przez wczorajsze warzenie się położyłem spać po 3ciej i dziś moje "rano" było parę minut po 10tej. :smilies:[/quote']

No tak moja poranna warka zaczęła sie ok 10-tej a skończyła zadaniem drożdży po 17-tej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 29 Bożonarodzeniowe wczoraj zostało zabutelkowane uzyskałem 4 °Blg dodałem 170 g glukozy

Piwo w smaku wyszło dobre z przypraw wyraźnie wyczuwam gałkę muszkatołową, o której zapomniałem napisać opisując poczynania na początku warzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 31 ? Oktoberfestbier 12 11 2010

Zasyp :

- Pilzneński 3,6 kg

- Monachijski 1,0 kg

- Carapils 0,3 kg

-- Caramunich 0,3 kg

Zacieranie :

- 15 L wody temp 53°C 15 minut

- 62°C 45 minut

- 72 °C 20 minut

- Podgrzewam do 78 °C filtracja

Chmielenie 60 minut

- 5 minuta 20g aromatyczny Perle granulki

- 5 minuta 20g aromatyczny Hallertau Tradition granulki

-55 minuta 15g aromatyczny Hallertau Tradition granulki

- 55 minuta 15g aromatyczny Perle granulki

 

Wyszlo 26L 13,5 °Blg

Drożdże Wyeast 2308 Munich Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 32 ? Milk Stout 13-11-2010

zasyp:

- słód Pale Ale 0,7 kg, niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim

- pilzneński 1,4 kg

- słód Carafa Typ II 0,1 kg,

- słód czekoladowyI 0,3 kg,

- jeczmien palony 0,2 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

Laktoza 0,5 kg

Zacieranie

15 L wody

słód jasny i płatki 68°C 1,5 h

72°C - 10 minut

78°C dodałem ciemne słody i filtracja

Chmielenie 70 minut

10 minuta 20 g Marynka (szyszki),

10 minuta 20 g lubelski (granulat),

60 minuta 20 g lubelski (granulat),

65 minuta 0,5 kg laktoza

Uzyskałem 23 L 14°Blg

Fermentacja drożdże S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- słód Pale Ale 0' date='7 kg, niestety Pale Ale mi zabrakło i uzupełniłem pilzeńskim[/quote']

Chyba zapomniałeś, że masz piwowara w pobliżu, który może dosypać Pale Ale . :)

No fakt mogłem pójść ta drogą. Szkoda, że teraz przeczytałem tego posta, bo w tej chwili juz sie filtruje kolejna warka bez pale ale. Miał być American IPA, a co z tego będzie zobaczymy, mam nadzieje, że dobre i mocno chmielone piwo bezstylowe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.