Jump to content
Sign in to follow this  
Remek

słabe odfermentowanie na burzliwej i kontynuacja na cichej

Recommended Posts

Zastanawiam się jak postąpić w sytuacji kiedy stout z 11,5 Blg odfermentował mi do 6 Blg i po energicznym zamieszaniu w celu napowietrzenia nie ruszył z dalszą fermentacją, natomiast kiedy przelałem go na cichą fermentacja ponownie ruszyła. Poczekać kilka dni i znowu go przelać na cichą, czy przeczekać dwa tygodnie i zabutelkować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko dać Ci jednoznaczną odpowiedź.

Jeśli piwko przelejesz na kolejną cichą jest większe ryzyko zakażenia, natlenienia - zawsze to kolejny zabieg. Jeśli zabutelkujesz po ustaniu fermentacji, możesz mieć dość dużo osadów w butelkach, piwo nie będzie zupełnie klarowne i z czasem może pojawić się mało przyjemny zapach drożdżowy.

 

Ja miałam podobnie z moją przedostatnią warką. Piwko słabo odfermentowało na burzliwej i drożdże ponownie ruszyły na cichej. Ja się nie przejmowałam, bo to akurat było piwo pszeniczne, więc pewna mętność jest nawet wskazana, a poza tym piwka pszeniczne nigdy u mnie zbyt długo nie leżakują ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli teraz Blg spadnie do ok. 3,5 to będzie mnie kusiło by jednak przelać go na cichą, ale zastanawiam się czy kolejne dwa tygodnie w temp. ok 20-21 stopnie nie wpłyną ujemnie na posmak piwa? Chyba żebym, po ewentualnym przelaniu, potrzymał go w fermentatorze tylko tydzień?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli zależy Ci na sklarowaniu, to ja bym zlał, na drugą cichą, tylko przeprowadziłbym ją w najniższej możliwej temperaturze. Klarowanie wtedy szybciej przebiega, no i na pewno nie 14 dni, myślę, że starczyłoby 5-7 dni w zupełności.

Jeśli natomiast chcesz znać moje zdanie, to ja bym butelkował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki serdeczne. Fajnie, że nie trzeba samemu kombinować w podobnych sytuacjach. Właściwie przypomniało mi się, że przelewając na fermentację cichą piwko było już ładnie klarowne. Zresztą to Stout więc i tak to się nie bardzo rzuca w oczy, więc nie będę ryzykować zakażeniem i po upływie dwóch tygodniu zabutelkuję. Gdyby to jednak był Pils to pewnie po skończonej fermentacji przelałbym go na kolejną, ale skróconą, fermentację cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy dolnej fermentacji ja odstawiam piwko na cichą na 2 tygodnie do temp. 5°C. Miałem już takie piwa, które stały 4 tygodnie. Jedne i drugie były jednakowo klarowne. Piwa górnej zostawiam w tem. w jakiej fermentowały. Czasami jak warunki pozwalały to dawałem do trochę niższej. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety, pomimo bulgotania wody w rurce fermentacyjnej piwo nie odfermentował za wiele, tylko do 5,7 Blg. Dzisiaj dodałem porcje suchych drożdży. Jeżeli warka odfermentuje niżej i nie będzie wykazywała oznak zepsucia zostanie przelana na tydzień cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla nizszego odfermentowania dodaj fungamyl lub nastepnym razem dodaj wiecej drozdzy i trzymaj troche wyzsza temp fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niestety, pomimo bulgotania wody w rurce fermentacyjnej piwo nie odfermentował za wiele, tylko do 5,7 Blg. Dzisiaj dodałem porcje suchych drożdży. Jeżeli warka odfermentuje niżej i nie będzie wykazywała oznak zepsucia zostanie przelana na tydzień cichej.

Jak sie odczytuje wartość 5,7 Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
dla nizszego odfermentowania dodaj fungamyl lub nastepnym razem dodaj wiecej drozdzy i trzymaj troche wyzsza temp fermentacji

Fungamyl dla amatorskiego piwowarstwa raczej nie jest dostępny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla pełnego odfermentowania trzeba pamiętać o dwóch rzeczach. Zapewnienia odpowiedniej ilości komórek drożdżowych do przeprowadzenia zdrowej fermentacji. I mocnym napowietrzeniu brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.