sebacfc 0 Posted September 24, 2016 (edited) Proste pytanie dla doświadczonych - Czy wpływ chłodnicy z rury karbowanej kwasoodpornej (wiązana drutem miedzianym ) ma wpływ na trwałość oraz jakość piany? Ze szczegółów to tak , zrobiłem już około 25 warek 12 oraz 20 litrowych. Gdy brzeczkę schładzałem na balkonie bez stresu w niektórych piwach piana była tak trwała ze zostawała po wypiciu piwa . Odkąd zakupiłem chłodnice piana jak na pepsi , wszystko oczywiście dezynfekowane , żadna warka nie zepsuta używałem przeróżnych słodów / drożdży / stylów piwa jednak od 15 warek piana to tania jej imitacja.Czyściłem różnymi środkami wszystko jednak bez skutku . Ktoś coś podpowie ? Edited September 24, 2016 by sebacfc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted September 25, 2016 Proste pytanie dla doświadczonych - Czy wpływ chłodnicy z rury karbowanej kwasoodpornej (wiązana drutem miedzianym ) ma wpływ na trwałość oraz jakość piany? Nie. Poszukałbym przyczyny gdzieś indziej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukasrz 2 Posted September 26, 2016 Ale piana na szkle? Myjesz w zmywarce szklanki? Zauważyłem że jak umyje kufel w zlewie to piana jest sporo lepsza niż jakbym lał do kufla ze zmywarki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebacfc 0 Posted September 26, 2016 Nie mam zmywarki , myje tradycyjnie . Mam piane w jednej warce dokładniej dokładniej belgijskie pale ale zasyp to: 2.5 kg pale ale 0.5 kg wiedeński 0.1kg karmelowy 150 strzegom 0.2 słód chit chmiele usa drożdże fermentis abbaye zrobiłem dwie takie same warki w pierwszej piana jak na pepsi w drugiej piana jest i nawet delikatnie trwała jedyne różnice to druga warka chmielona na zimno oraz użyta gęstwa .Jest przełom od 15 warki bez piany w 16 ją mam . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted September 26, 2016 Stosujesz przerwę białkową? Może dodawaj trochę pszenicy do piw dla wzmocnienia piany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebacfc 0 Posted September 27, 2016 Nie stosuje przerwy białkowej , nawet w pszenicznym w którym pszenica ma udział 66% zacieranie temperaturowe jak w przepisie josefika tylko przerwa 45 min zamiast 120 min i piany brak dokładniej zniknie zanim odstawie pustą butelke po przelaniu do kufla . Przeważnie zacieram na lenia z pszenicą lub bez zależy co mi w domu zalega . Piwa wychodzą bardzo dobre tylko nie wiem dlaczego piany nie ma . Quote Share this post Link to post Share on other sites