sebacfc Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 (edited) Proste pytanie dla doświadczonych - Czy wpływ chłodnicy z rury karbowanej kwasoodpornej (wiązana drutem miedzianym ) ma wpływ na trwałość oraz jakość piany? Ze szczegółów to tak , zrobiłem już około 25 warek 12 oraz 20 litrowych. Gdy brzeczkę schładzałem na balkonie bez stresu w niektórych piwach piana była tak trwała ze zostawała po wypiciu piwa . Odkąd zakupiłem chłodnice piana jak na pepsi , wszystko oczywiście dezynfekowane , żadna warka nie zepsuta używałem przeróżnych słodów / drożdży / stylów piwa jednak od 15 warek piana to tania jej imitacja.Czyściłem różnymi środkami wszystko jednak bez skutku . Ktoś coś podpowie ? Edited September 24, 2016 by sebacfc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Proste pytanie dla doświadczonych - Czy wpływ chłodnicy z rury karbowanej kwasoodpornej (wiązana drutem miedzianym ) ma wpływ na trwałość oraz jakość piany? Nie. Poszukałbym przyczyny gdzieś indziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasrz Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Ale piana na szkle? Myjesz w zmywarce szklanki? Zauważyłem że jak umyje kufel w zlewie to piana jest sporo lepsza niż jakbym lał do kufla ze zmywarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebacfc Posted September 26, 2016 Author Share Posted September 26, 2016 Nie mam zmywarki , myje tradycyjnie . Mam piane w jednej warce dokładniej dokładniej belgijskie pale ale zasyp to: 2.5 kg pale ale 0.5 kg wiedeński 0.1kg karmelowy 150 strzegom 0.2 słód chit chmiele usa drożdże fermentis abbaye zrobiłem dwie takie same warki w pierwszej piana jak na pepsi w drugiej piana jest i nawet delikatnie trwała jedyne różnice to druga warka chmielona na zimno oraz użyta gęstwa .Jest przełom od 15 warki bez piany w 16 ją mam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Stosujesz przerwę białkową? Może dodawaj trochę pszenicy do piw dla wzmocnienia piany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebacfc Posted September 27, 2016 Author Share Posted September 27, 2016 Nie stosuje przerwy białkowej , nawet w pszenicznym w którym pszenica ma udział 66% zacieranie temperaturowe jak w przepisie josefika tylko przerwa 45 min zamiast 120 min i piany brak dokładniej zniknie zanim odstawie pustą butelke po przelaniu do kufla . Przeważnie zacieram na lenia z pszenicą lub bez zależy co mi w domu zalega . Piwa wychodzą bardzo dobre tylko nie wiem dlaczego piany nie ma . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.