Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proste pytanie dla doświadczonych - Czy wpływ chłodnicy z rury karbowanej kwasoodpornej (wiązana drutem miedzianym ) ma wpływ na trwałość oraz jakość piany?

Ze szczegółów to tak , zrobiłem już około 25 warek 12 oraz 20 litrowych. Gdy brzeczkę schładzałem na balkonie bez stresu w niektórych piwach piana była tak trwała ze zostawała po wypiciu piwa . Odkąd zakupiłem chłodnice piana jak na pepsi , wszystko oczywiście dezynfekowane , żadna warka nie zepsuta  używałem przeróżnych słodów / drożdży / stylów piwa  jednak od 15 warek piana to tania jej imitacja.Czyściłem różnymi środkami wszystko jednak bez skutku . Ktoś coś podpowie ?

Edytowane przez sebacfc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proste pytanie dla doświadczonych - Czy wpływ chłodnicy z rury karbowanej kwasoodpornej (wiązana drutem miedzianym ) ma wpływ na trwałość oraz jakość piany?

 

Nie. Poszukałbym przyczyny gdzieś indziej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale piana na szkle? Myjesz w zmywarce szklanki? Zauważyłem że jak umyje kufel w zlewie to piana jest sporo lepsza niż jakbym lał do kufla ze zmywarki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zmywarki , myje tradycyjnie . Mam piane w jednej warce  dokładniej dokładniej belgijskie pale ale zasyp to:

2.5 kg pale ale

0.5 kg wiedeński

0.1kg karmelowy 150 strzegom

0.2 słód chit

chmiele usa

drożdże fermentis abbaye

zrobiłem dwie takie same warki w pierwszej piana jak na pepsi w drugiej piana jest i nawet delikatnie trwała  jedyne różnice to druga warka chmielona na zimno oraz użyta gęstwa .Jest przełom od 15 warki bez piany w 16 ją mam .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie stosuje przerwy białkowej , nawet w pszenicznym w którym pszenica ma udział 66% zacieranie temperaturowe jak w przepisie josefika tylko przerwa 45 min zamiast 120 min i piany brak dokładniej zniknie zanim odstawie pustą butelke po przelaniu  do kufla . Przeważnie zacieram na lenia z pszenicą lub bez zależy co mi w domu zalega . Piwa wychodzą bardzo dobre tylko nie wiem dlaczego piany nie ma .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×