Jump to content

Dubbel co zamiast płynnego cukru kandyzowanego?


maniacz
 Share

Recommended Posts

Hejka,

Mam w planach w tą sobotę (pojutrze) uwarzenie Dubbla i jak się okazało niestety nie dysponuję jednym z kluczowych składników do tego typu piwa a mianowicie cukrem kandyzowanym. O ile jego kryształową postać podejrzewam byłbym w stanie dostać, to zdobycie cukru kandyzowanego płynnego w okolicach Bielska-Białej tudzież Górnego Śląska graniczy z cudem. Dzwoniłem już do sklepu Dori (homebrewing.pl) ale niestety nie mają akurat na stanie. Natomiast znalazłem coś co się zwie: Melasa z buraka cukrowego np. tu http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-buraka-cukrowego-450g-d854.htm w związku z czym mam pytanie, czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu składnikiem? Czy można płynny cukier kandyzowany zastąpić tego typu melasą w belgijskim Dubblu?

 
Link to comment
Share on other sites

Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie.

Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania.

 

 

Kup pożywkę DAP i kilo cukru i sobie sam zrób cukier kandyzowany. Na forum jest kilkanaście przepisów.

Brak czasu, nie mówiąc już o termometrze o odpowiednim zakresie pomiarowym.

Link to comment
Share on other sites

Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania.

Ale go nie masz ;)

To możesz:

1. Uwarzyć dubbla później, a w sobotę inny styl

2. Zrobić wg mojej propozycji

3. Zrobić w ogóle bez cukru, albo dodać tylko zwykły dla wytrawności

4. Zrobić z jakimś nietypowym dodatkiem (np. tą melasą)

;)

 

Jak zrobisz z tą melasą, to zdaj relację później jak to wyszło piwo.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Wareczka już bulka. Ostatecznie do gara na 15min przed końcem gotowania poszła melasa z trzciny cukrowej

http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-trzciny-cukrowej-BIO-450g-d1189.htm

Dam znać jak wyszło gdy coś otworzę.

 

O to na pewno daj znać co wnosi Melasa, bo na forum ten składnik jest pomijalny przez wszystkich, a od dawna się już zastanawiam co daje.

Link to comment
Share on other sites

Czy próbował ktoś użyć miodu zamiast cukru kandyzowanego w dubblu? Oczywiście na etapie fermentacji. Kwestię wierności stylowi pomijam (choć może nie do końca), ciekawi mnie efekt i wrażenia końcowe...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.