Jump to content
maniacz

Dubbel co zamiast płynnego cukru kandyzowanego?

Recommended Posts

Hejka,

Mam w planach w tą sobotę (pojutrze) uwarzenie Dubbla i jak się okazało niestety nie dysponuję jednym z kluczowych składników do tego typu piwa a mianowicie cukrem kandyzowanym. O ile jego kryształową postać podejrzewam byłbym w stanie dostać, to zdobycie cukru kandyzowanego płynnego w okolicach Bielska-Białej tudzież Górnego Śląska graniczy z cudem. Dzwoniłem już do sklepu Dori (homebrewing.pl) ale niestety nie mają akurat na stanie. Natomiast znalazłem coś co się zwie: Melasa z buraka cukrowego np. tu http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-buraka-cukrowego-450g-d854.htm w związku z czym mam pytanie, czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu składnikiem? Czy można płynny cukier kandyzowany zastąpić tego typu melasą w belgijskim Dubblu?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie.

Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania.

 

 

Kup pożywkę DAP i kilo cukru i sobie sam zrób cukier kandyzowany. Na forum jest kilkanaście przepisów.

Brak czasu, nie mówiąc już o termometrze o odpowiednim zakresie pomiarowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania.

Ale go nie masz ;)

To możesz:

1. Uwarzyć dubbla później, a w sobotę inny styl

2. Zrobić wg mojej propozycji

3. Zrobić w ogóle bez cukru, albo dodać tylko zwykły dla wytrawności

4. Zrobić z jakimś nietypowym dodatkiem (np. tą melasą)

;)

 

Jak zrobisz z tą melasą, to zdaj relację później jak to wyszło piwo.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

melasa może być fajna, fajny ma smak i aromat do tego dużo minerałów i witamin,jest bardzo zdrowa tylko nie wiem jak z odfermentowaniem tego

używam do zanęt na ryby :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melasa trzcinowa w zależności od rodzaju zawiera od 50%-70% fermentowalnych cukrów. Warto używać wyłącznie melasy trzcinowej bo buraczana ma okropny aromat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wareczka już bulka. Ostatecznie do gara na 15min przed końcem gotowania poszła melasa z trzciny cukrowej

http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-trzciny-cukrowej-BIO-450g-d1189.htm

Dam znać jak wyszło gdy coś otworzę.

 

O to na pewno daj znać co wnosi Melasa, bo na forum ten składnik jest pomijalny przez wszystkich, a od dawna się już zastanawiam co daje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Melasa ma bardzo intensywny aromat, jak dałeś cały słoik to na pewno będzie bardzo wyczuwalna. Pewnie wyjdzie takie rumowe piwko;)Daj znać jaki wyszedł efekt końcowy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy próbował ktoś użyć miodu zamiast cukru kandyzowanego w dubblu? Oczywiście na etapie fermentacji. Kwestię wierności stylowi pomijam (choć może nie do końca), ciekawi mnie efekt i wrażenia końcowe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...