maniacz Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Hejka, Mam w planach w tą sobotę (pojutrze) uwarzenie Dubbla i jak się okazało niestety nie dysponuję jednym z kluczowych składników do tego typu piwa a mianowicie cukrem kandyzowanym. O ile jego kryształową postać podejrzewam byłbym w stanie dostać, to zdobycie cukru kandyzowanego płynnego w okolicach Bielska-Białej tudzież Górnego Śląska graniczy z cudem. Dzwoniłem już do sklepu Dori (homebrewing.pl) ale niestety nie mają akurat na stanie. Natomiast znalazłem coś co się zwie: Melasa z buraka cukrowego np. tu http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-buraka-cukrowego-450g-d854.htm w związku z czym mam pytanie, czy ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu składnikiem? Czy można płynny cukier kandyzowany zastąpić tego typu melasą w belgijskim Dubblu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Kup pożywkę DAP i kilo cukru i sobie sam zrób cukier kandyzowany. Na forum jest kilkanaście przepisów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 (edited) Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie. Edited September 22, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniacz Posted September 22, 2016 Author Share Posted September 22, 2016 Możesz też zamówić teraz, piwo uwarzyć w sobotę, a dodać do fermentora jak już przyjdzie. Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania. Kup pożywkę DAP i kilo cukru i sobie sam zrób cukier kandyzowany. Na forum jest kilkanaście przepisów. Brak czasu, nie mówiąc już o termometrze o odpowiednim zakresie pomiarowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 (edited) Miałem w planach dodanie go na 15min przed końcem gotowania. Ale go nie masz To możesz: 1. Uwarzyć dubbla później, a w sobotę inny styl 2. Zrobić wg mojej propozycji 3. Zrobić w ogóle bez cukru, albo dodać tylko zwykły dla wytrawności 4. Zrobić z jakimś nietypowym dodatkiem (np. tą melasą) Jak zrobisz z tą melasą, to zdaj relację później jak to wyszło piwo. Edited September 22, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 melasa może być fajna, fajny ma smak i aromat do tego dużo minerałów i witamin,jest bardzo zdrowa tylko nie wiem jak z odfermentowaniem tego używam do zanęt na ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Używałem muscovado i było ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwnymar Posted September 23, 2016 Share Posted September 23, 2016 Melasa trzcinowa w zależności od rodzaju zawiera od 50%-70% fermentowalnych cukrów. Warto używać wyłącznie melasy trzcinowej bo buraczana ma okropny aromat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniacz Posted September 29, 2016 Author Share Posted September 29, 2016 Wareczka już bulka. Ostatecznie do gara na 15min przed końcem gotowania poszła melasa z trzciny cukrowej http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-trzciny-cukrowej-BIO-450g-d1189.htm Dam znać jak wyszło gdy coś otworzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Wareczka już bulka. Ostatecznie do gara na 15min przed końcem gotowania poszła melasa z trzciny cukrowej http://www.biokioskbielsko.pl/www-biokioskbielsko-pl/Melasa-z-trzciny-cukrowej-BIO-450g-d1189.htm Dam znać jak wyszło gdy coś otworzę. O to na pewno daj znać co wnosi Melasa, bo na forum ten składnik jest pomijalny przez wszystkich, a od dawna się już zastanawiam co daje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwnymar Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Melasa ma bardzo intensywny aromat, jak dałeś cały słoik to na pewno będzie bardzo wyczuwalna. Pewnie wyjdzie takie rumowe piwko;)Daj znać jaki wyszedł efekt końcowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted September 30, 2016 Share Posted September 30, 2016 Czy próbował ktoś użyć miodu zamiast cukru kandyzowanego w dubblu? Oczywiście na etapie fermentacji. Kwestię wierności stylowi pomijam (choć może nie do końca), ciekawi mnie efekt i wrażenia końcowe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piwnymar Posted January 14, 2017 Share Posted January 14, 2017 I jak wyszło piwko z ta melasą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniacz Posted January 19, 2017 Author Share Posted January 19, 2017 Piwko wyszło rewelacyjnie, w aromacie obecne wyraźnie nuty suszonych śliwek i rodzynek. Generalnie polecam :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Ile dałeś i jakiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Przecie jest napisane jakiej - z trzciny cukrowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 (edited) racja. Edited January 20, 2017 by dirk gently Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.