Skocz do zawartości
dziedzicpruski

Piwo 100% karmek 600 ebc

Rekomendowane odpowiedzi

Taka ciekawostka;

 

O dziwo da się zrobić takie coś i nie jest ohydnie, jest całkiem  dobre, przypadkiem zrobiłem, nie użyłem karmelu gotowego,upiekłem zatarty zmielony słód jasny i konkretnie się "przypalił", po uzyskaniu brzeczki okazało się ,ze czarne to prawie jak niedorobiony stout.

 

Oczywiście nie zrobiłem normalnego piwa,tylko kwaśne ,dlatego da się to pić ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie blg i jakie cechy smakowe ma to piwo?

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jak odfermentowało

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra, odwrotnie, zmielony potem zatarty w gęstej masie i z tego upieczony  jakby chleb bezdrożdzowy, czyli taka twarda cegła (piekło się z 10 godzin w temperaturze opadającej -piec chlebowy).

 

3kg słodu, blg początkowe chyba około 8, kisło tydzień, 24 godz. na samych bakteriach mlekowych, potem dodane drożdże, po 5 dniach chmielone na zimno Aramisem (dwa dni chyba),nie mam pojęcia jakie blg końcowe, nigdy nie mierzę.

 

Jak w odbiorze; na początku jak marmolada jakaś (chyba od chmielu),po paru tygodniach się ułożyło lepiej, jest trochę gorzkawe (b.delikatnie) od tego spalonego cukru, smak jakby jakieś cukierki ziołowe na gardło, jakby tymiankiem, podbiałem, jest delikatnie kwaśne, nie żaden mega, nawet średni kwas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×