dziedzicpruski 320 Posted September 22, 2016 Taka ciekawostka; O dziwo da się zrobić takie coś i nie jest ohydnie, jest całkiem dobre, przypadkiem zrobiłem, nie użyłem karmelu gotowego,upiekłem zatarty zmielony słód jasny i konkretnie się "przypalił", po uzyskaniu brzeczki okazało się ,ze czarne to prawie jak niedorobiony stout. Oczywiście nie zrobiłem normalnego piwa,tylko kwaśne ,dlatego da się to pić Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted September 22, 2016 (edited) Jakie blg i jakie cechy smakowe ma to piwo? Edited September 22, 2016 by kantor Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted September 22, 2016 I jak odfermentowało Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted September 22, 2016 zatarty zmielony? Czyli zacier? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted September 22, 2016 Dobra, odwrotnie, zmielony potem zatarty w gęstej masie i z tego upieczony jakby chleb bezdrożdzowy, czyli taka twarda cegła (piekło się z 10 godzin w temperaturze opadającej -piec chlebowy). 3kg słodu, blg początkowe chyba około 8, kisło tydzień, 24 godz. na samych bakteriach mlekowych, potem dodane drożdże, po 5 dniach chmielone na zimno Aramisem (dwa dni chyba),nie mam pojęcia jakie blg końcowe, nigdy nie mierzę. Jak w odbiorze; na początku jak marmolada jakaś (chyba od chmielu),po paru tygodniach się ułożyło lepiej, jest trochę gorzkawe (b.delikatnie) od tego spalonego cukru, smak jakby jakieś cukierki ziołowe na gardło, jakby tymiankiem, podbiałem, jest delikatnie kwaśne, nie żaden mega, nawet średni kwas. Quote Share this post Link to post Share on other sites