Skocz do zawartości
Wisnia-Brew

Czy ta gęstwa się nadaje?

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post dlatego na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
 
Uwarzyłem 25 L piwa typu IPA na jednej saszetce drożdży Safale US-05 saszetka 11,5g. Po udanej fermentacji zebrałem gęstwę do dużego słoika 1L i wstawiłem do lodówki.

W tym momencie gęstwa ma już miesiąc czasu, jednak nie widzę wyraźnej lini pomiędzy jasnymi żywymi drożdżami u góry i ciemniejszymi u dołu. Wszystkie są beżowe. Czy to oznacza, że wszystkie to "trupy"? Czy nadają się do uwarzenia nowej warki (w planach AIPA)
 

Jeśli chodzi o zapach nie ma w nim nic niepokojącego, jest wyczuwalny lekko cytrusowy aromat taki jak mojej IPY. Nie ma śladów pleśni.
 

Przesyłam zdjęcie i będę wdzięczny za opinie.

 

 

post-17385-0-86746400-1474447152_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miesięcznej gęstwy, to ja bym już nie używał. Jakieś żywe drożdże pewnie tam są, ale raczej nie są one w dobrej kondycji do fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby oddzielić żywe drożdże od martwych to najpierw je przepłucz. Ja używałem półtoramiesięcznej gęstwy po US-05 i w piwie nic niepokojącego nie poczułem. Dodać należy że gęstwa była użyta jako eksperyment, porównanie tylko do około 7 litrów piwa kolsch (tyle ile nie zmieściło się do fermentora głównego gdzie poszły świeże, właściwe drożdże). Z drugiej strony paczka US-05 nie jest droga i chyba nie ma sensu ryzykować nieudanego czy zakażonego piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja używałem półtoramiesięcznej gęstwy po US-05 i w piwie nic niepokojącego nie poczułem.

 Brawo Ty Ja maksymalnie tygodniowej używam no ale każdy robi jak lubi. Nie mówię że na takiej gęstwie piwo na 100% nie wyjdzie ale na pewno  ma mniejsze  szanse wyjść niż na 7 dniowej 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brawo Ty Ja maksymalnie tygodniowej używam no ale każdy robi jak lubi. Nie mówię że na takiej gęstwie piwo na 100% nie wyjdzie ale na pewno  ma mniejsze  szanse wyjść niż na 7 dniowej 

Przeczytałeś, że to był eksperyment? :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Przeczytałeś, że to był eksperyment?

Przeczytałeś

Eksperyment czy nie sugerowanie takiego postępowania z gęstwą początkującemu piwowarowi uważam za niewłaściwe   

Edytowane przez morfitru75

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby oddzielić żywe drożdże od martwych to najpierw je przepłucz. Ja używałem półtoramiesięcznej gęstwy po US-05 i w piwie nic niepokojącego nie poczułem. Dodać należy że gęstwa była użyta jako eksperyment, porównanie tylko do około 7 litrów piwa kolsch (tyle ile nie zmieściło się do fermentora głównego gdzie poszły świeże, właściwe drożdże). Z drugiej strony paczka US-05 nie jest droga i chyba nie ma sensu ryzykować nieudanego czy zakażonego piwa.

Tak właśnie kupiłem paczkę US-05 i chyba ją użyję do kolejnej warki. Gęstwę płukałem dwa razy. Ale nie uzyskałem efektu "białej warstwy" nawet na początku.

Wydaje mi się, że gdzieś czytałem że gęstwa może być dość długo trzymana w lodówce i nic się z nią nie dzieje. No ale z tego co piszecie wynika, że najlepiej zużyć ją jak najszybciej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś tak robiłem, że gęstwy z rożnych szczepów koczowały w lodowce i używałem nawet po 3-4 miesiącach - piwa fermentowały normalnie i zostały wypijane wiec jakiejś tragedii nie było (na tamten moment - teraz parędziesiąt warek później pewnie byłoby ciężko wypić takie piwko:)) ale od jakiegoś czasu zmieniłem to postępowanie i aktualnie gęstwy używam tylko i wyłącznie w tym samym dniu co ja pozyskałem i piwa są znacząco lepsze tak wiec uwarz na świeżej paczce a na przyszłość polecam planowanie warek tak żeby od pozyskania gęstwy do jej użycia minęła minimalna ilość czasu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiki twierdzi że drożdże amerykańskie można trzymać nawet 4-6 tygodni - tylko trzeba dać ich odpowiednio więcej.

www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie będzie w tym nic dziwnego, jeżeli najpierw je uwodni a następnie drożdże wędrują na karuzelę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź może najpierw w kalkulatorze czy w ogóle jest potrzeba użycia startera - może paczka drożdży ma prawidłową ilość komórek i wystarczy uwodnić

Kalkulator po tym linikiem tylko zmień sobie ustawienia jednostek na nasze. Wynika z niego ze 21l piwa 13blg wystarczy uwodnić jedna paczkę 11,5 gram bez startera

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×