Jump to content
Wisnia-Brew

Czy ta gęstwa się nadaje?

Recommended Posts

To mój pierwszy post dlatego na początku chciałbym wszystkich serdecznie powitać.
 
Uwarzyłem 25 L piwa typu IPA na jednej saszetce drożdży Safale US-05 saszetka 11,5g. Po udanej fermentacji zebrałem gęstwę do dużego słoika 1L i wstawiłem do lodówki.

W tym momencie gęstwa ma już miesiąc czasu, jednak nie widzę wyraźnej lini pomiędzy jasnymi żywymi drożdżami u góry i ciemniejszymi u dołu. Wszystkie są beżowe. Czy to oznacza, że wszystkie to "trupy"? Czy nadają się do uwarzenia nowej warki (w planach AIPA)
 

Jeśli chodzi o zapach nie ma w nim nic niepokojącego, jest wyczuwalny lekko cytrusowy aromat taki jak mojej IPY. Nie ma śladów pleśni.
 

Przesyłam zdjęcie i będę wdzięczny za opinie.

 

 

post-17385-0-86746400-1474447152_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby oddzielić żywe drożdże od martwych to najpierw je przepłucz. Ja używałem półtoramiesięcznej gęstwy po US-05 i w piwie nic niepokojącego nie poczułem. Dodać należy że gęstwa była użyta jako eksperyment, porównanie tylko do około 7 litrów piwa kolsch (tyle ile nie zmieściło się do fermentora głównego gdzie poszły świeże, właściwe drożdże). Z drugiej strony paczka US-05 nie jest droga i chyba nie ma sensu ryzykować nieudanego czy zakażonego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ja używałem półtoramiesięcznej gęstwy po US-05 i w piwie nic niepokojącego nie poczułem.

 Brawo Ty Ja maksymalnie tygodniowej używam no ale każdy robi jak lubi. Nie mówię że na takiej gęstwie piwo na 100% nie wyjdzie ale na pewno  ma mniejsze  szanse wyjść niż na 7 dniowej 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Brawo Ty Ja maksymalnie tygodniowej używam no ale każdy robi jak lubi. Nie mówię że na takiej gęstwie piwo na 100% nie wyjdzie ale na pewno  ma mniejsze  szanse wyjść niż na 7 dniowej 

Przeczytałeś, że to był eksperyment? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeczytałeś, że to był eksperyment?

Przeczytałeś

Eksperyment czy nie sugerowanie takiego postępowania z gęstwą początkującemu piwowarowi uważam za niewłaściwe   

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby oddzielić żywe drożdże od martwych to najpierw je przepłucz. Ja używałem półtoramiesięcznej gęstwy po US-05 i w piwie nic niepokojącego nie poczułem. Dodać należy że gęstwa była użyta jako eksperyment, porównanie tylko do około 7 litrów piwa kolsch (tyle ile nie zmieściło się do fermentora głównego gdzie poszły świeże, właściwe drożdże). Z drugiej strony paczka US-05 nie jest droga i chyba nie ma sensu ryzykować nieudanego czy zakażonego piwa.

Tak właśnie kupiłem paczkę US-05 i chyba ją użyję do kolejnej warki. Gęstwę płukałem dwa razy. Ale nie uzyskałem efektu "białej warstwy" nawet na początku.

Wydaje mi się, że gdzieś czytałem że gęstwa może być dość długo trzymana w lodówce i nic się z nią nie dzieje. No ale z tego co piszecie wynika, że najlepiej zużyć ją jak najszybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś tak robiłem, że gęstwy z rożnych szczepów koczowały w lodowce i używałem nawet po 3-4 miesiącach - piwa fermentowały normalnie i zostały wypijane wiec jakiejś tragedii nie było (na tamten moment - teraz parędziesiąt warek później pewnie byłoby ciężko wypić takie piwko:)) ale od jakiegoś czasu zmieniłem to postępowanie i aktualnie gęstwy używam tylko i wyłącznie w tym samym dniu co ja pozyskałem i piwa są znacząco lepsze tak wiec uwarz na świeżej paczce a na przyszłość polecam planowanie warek tak żeby od pozyskania gęstwy do jej użycia minęła minimalna ilość czasu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiki twierdzi że drożdże amerykańskie można trzymać nawet 4-6 tygodni - tylko trzeba dać ich odpowiednio więcej.

www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź może najpierw w kalkulatorze czy w ogóle jest potrzeba użycia startera - może paczka drożdży ma prawidłową ilość komórek i wystarczy uwodnić

Kalkulator po tym linikiem tylko zmień sobie ustawienia jednostek na nasze. Wynika z niego ze 21l piwa 13blg wystarczy uwodnić jedna paczkę 11,5 gram bez startera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...