Skocz do zawartości

Co się stanie jeśli... (szalone pomysły)


lukasz.b

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzeba, wystarczy tylko potrzymać powyżej temperatury kleikowania ;)

Pierwszy link z googla:

http://blog.homebrewing.pl/kleikowanie-czyli-nie-taki-diabel-straszny/

 

Podobno coś tam już sam słodowałeś/czy chcesz słodować, no bez jaj :)

Ok, tyle wiem, ale gdzieniegdzie pojawiają się głosy jakoby lepiej było niesłodowane ziarna zbóż jednak gotować (pomyślałem, że może łatwiej wtedy skrobia jest dostępna). Z drugiej strony opisy słodów palonych sugerują, że mają one rolę głównie barwiącą i że mogą wnieść smak spalenizny, więc wydedukowałem, że jakby się palony jęczmień ugotowało to by straszny syf wyszedł od palonej łuski jeszcze potraktowanej gorącą wodą. Stąd moje wątpliwości.

Edit: Dodam, że palony słód w mojej pierwszej warce zacierałem normalnie, razem z jasnymi, problemów nie było od niego w moim odczuciu. Ale z niesłodowanymi ziarnami nie pracowałem jeszcze.

Edytowane przez erdin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.