Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Piszę w ramach ciekawostki. Ostatnio natknąłem się na interesujący wynalazek: https://www.morebeer.com/products/oxygen-absorbing-bottle-caps-100.html

 

Są to kapsele pochłaniające tlen z przestrzeni nad piwem. Wydaje się ciekawe do kapslownia piw, które muszą poleżeć trochę dłużej lub intensywnie chmielowych (coś mi się obiło, że tlen działa niekorzystne na trwałość chmielowych aromatów). Z tego co wyczytałem, to jak w każdym przypadku - są ludzie, którzy nie wyobrażają już sobie butelkowania zwykłymi kapslami (od teraz mogą spać spokojnie, nie martwiąc się już więcej o oksydację:-P) oraz po drugiej stronie piwowarzy twierdzący, że jest to pomysł bez najmniejszego sensu. Po pierwsze drożdże zużyją tlen w przestrzeni nad piwem (absorber na kapslu niepotrzebny w refermentowanym piwie), po drugie kapsle uzyskują aktywność po zwilżeniu, co utrudnia ich dezynfekcję z użyciem wody (nie mówiąc o środkach opartych o tlen) bez zużycia ich potencjału pochłaniania tlenu.

Co o tym myślicie? - Mi to trochę podjeżdża farmazonem.

Czy spotkaliście się z tym wynalazkiem na naszym rynku? - jeśli tak to przepraszam za niepotrzebny wątek.

Edytowane przez Culter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co w nich jest takiego co absorbuje akurat tlen a azot czy dwutlenek węgla zostawia? Po mojemu to zwykły marketingowy bełkot.

 

Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Są różne związki absorbujące selektywnie tlen, zazwyczaj poprzez utlenienie takiego związku.

https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_scavenger

 

edit:

Tu jakiś producent ale bez danych technicznych ;)

http://www.actega.com/ds/closure-compounds/applications/crown-corks/scavenger-compounds.html

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak widzę w przemyśle spożywczym nie jest to żadna nowość. http://www.multisorb.com/products-and-systems/freshplus-resin-oxygen-absorbing-resin-beverages/(ta firma ma wiele systemów pochłaniaczy tlenu)

Tu napisali, że dla piwa (tyle że w PET) poziom tlenu spada poniżej 1ppm przez okres 90 dni. Może rzeczywiście to działa, byle nie trafić na oszustów sprzedających zwykłe kapsle po wyższej cenie.

Edytowane przez Culter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale po co, że się zapytam?

Podczas rozlewu zawsze CO2 się wydziela. Zostawiając butelkę nakrytą kapslem słychać fajne pykanie. CO2 wypycha tlen. To nie wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
CO2 jest gazem cięższym od powietrza więc teoretycznie tego warstwa powinna oddzielić piwo od tlenu?

W pokoju też masz przy podłodze minimalną warstwę CO2, potem też małą argonu, następnie jest tlen, a gdzieś od pasa do sufitu azot :D

 

Tak na poważnie to nie jest takie proste, układ dąży do zwiększenia entropii ;)

 

A w temacie, jakby polskie sklepy miały w ofercie (tylko w cenie porównywalnej do ceny w USA, a nie jakiś kosmos), to ja z chęcią bym spróbował.

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×