Jump to content
Sign in to follow this  
_tommy

APA owsiana z ekstraktu

Recommended Posts

witajcie,

kilka warek już za mną, w większości z ekstraktu. Planuję teraz kolejną i chciałem zrobić APE z dodatkiem płatków owsianych i tu pojawia się mój problem. Nie wiem kiedy dodać te płatki. Myślałem żeby zrobić to na początku gotowania brzeczki, tuż przed chmieleniem na goryczkę- mogę tak zrobić? Ile mogę dodać płatków na 10 litrową warkę? I czy mogą to być płatki owsiane górskie na przykład? Będę wdzięczny za wszystkie rady i wskazówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób partial mash - np. 200 gr płatków i 200 gr pilzneńskiego do woreczka i 60 minut np. w 66-67 st. C. Płatki oczywiście błyskawiczne, albo skleikuj normalne

Edited by buber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób jak mówi buber. Płatki i słód pilzneński do woreczka. Pogrzej 10 L wody do 65 stopni i włóż do tego woreczek. Poczekaj z godzinkę. Wyciągnij woreczek. Zagotuj wywar. Dodaj ekstrakt APA. Zagotuj całość. Dodaj chmiel. Gotuj ile trzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...