Jump to content
pneuropathic

AIPA proszę o zielone światło

Recommended Posts

Witam serdecznie  mam chęć zrobienia  takiego właśnie piwa

 

cel: osiągnąć 70IBU

 

słody:

  Pale Ale 6kg

 jasny karmel 0,5kg

 

chmiele łącznie

100gr citra

50gr cascade

50gr  amarillo

 

chmielenie:

citra 50gr - 60min

citra 15gr - 15min

cascade 25gr - 15min

citra 15gr - 0 min

amarillo 25gr - 0min

cascade 10gr - 0 min

 

 

na zimno

 

citra 20gr

amarillo - 25gr

cascade 25gr

 

Czy dobrze rozplanowałem chmiele?

 

Oryginalny pomysł naszego kolegi Rafała - dzięki :)

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

IBU wyliczył mi nasz kolega z forum  i raczej zna się  na "rzeczy"  co do karmelu to właśnie chciałbym osiągnąć   ciemniejszy kolor i delikatnie  palony smak - może to mocno zaszkodzić?

Napiszcie mi proszę  co z chmielami dobre czasy zastosowałem? Liczę na mocny aromat i sporą goryczkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze słodu karmelowego nie będziesz miał smaku paloność. Daj parędziesiąt gram jęczmienia palonego. Da ci kolor i delikatną paloność.

Jak chcesz mieć mocny aromat i sporą goryczke to daj że sto gram karmel 300 (np caraaroma) i resztę pilznenskiego. Zajrzyj to wytrawne i mocno nachmiel.

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

beersmith2  wyliczyło mi też że na moje plato 16 muszę dodać jeszcze 1 KG słodu

 

zrobiłem 2 wersje  z słodem pilezeńskim i bez

 

Zastanawia mnie dlaczego program wyliczył że potrzebuje aż  łącznie 40L wody

post-17311-0-05222700-1474309664_thumb.jpg

post-17311-0-77349900-1474311100_thumb.jpg

Edited by pneuropathic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chmielenia to Citra ok na goryczkę - daje najgładszą z tych chmieli które tam masz.

Co do aromatu to wybrałeś 3 chmiele z grupy tych zdecydowanie najbardziej popularnych, więc będzie ok.

Sam schemat chmielenia dość standardowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam  jeszcze refraktometru (zakupiłem na aliexpres wychodzi o wiele taniej niż w pl) więc mam nadzieję, że wyliczę  dobrą ilość wody. Myślę, że 18L na zacieranie  i  15L na   wysładzanie będzie  w sam raz. Absorbcja beersmith2 wyliczona została na 7,2L  Odparowanie 2-3L i powinno mi zostać 23-24L  na burzliwą. Ale to wszystko to  wróżenie z fusów bez refraktometru Ale spokojnie  na wszystko przyjdzie czas :naughty:  Dziękuje Panowie za wasz czas i pomoc :brawo:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już robisz na pale ale to zostań na nim i daj 7kg pale ale. Ja aipa robię na pilzneńskim. Amerykanie robią na pale ale 2row a to jest odpowiednik europejskiego pilznenskiego.

Pisałeś też że chcesz otrzymać piwo mocno chmielowe i aromatyczne. Jeśli takie ma być to pozbądź się karmeli (albo przynajmniej ogranicz ich ilość) oraz zacieraj bardzo wytrawne (Amerykanie czasami dają też cukier aby odfermentowane było głębsze). Czym piwo jest bardziej wytrawne tym bardziej będzie czuć chmiele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym jeszcze wrzucił trochę chmielu na 30min, ja jednak dostrzegam dość dużą różnicę w piwach chmielonych i nie chmielonych na smak.

 

Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy zdradził byś swój sposób na aipa na słodach pilzneńskich? mam wolny cały tydzień więc uwarzył bym sobie te dwa piwka

Po prostu zamiast pale dajesz pilzneński. Ja w przyszłym tygodniu będę ważył klona Rangera z New Belgium. Wg BYO dajesz pilzneński i 100g Crystal 120 (czyli karmel 300-400 np caraaroma) oraz 1kg cukru. Pilznenskiego dam tak aby było 16 blg.

Chmielenie Chinook na goryczke (70 IBU) Simcoe na smak i cascade na aromat.

Oryginalna receptura

8.5# two row

2# table sugar

3 oz c120

1 oz chinook at 60

.75 oz simcoe at 30

.50 oz casc at 10

.50 casc at 0

.75 oz cask dry hop

fat tire yeast

1.060 down to 1.009

mash at 149

 

Pewnie dam trochę więcej chmielu niż w tej propozycji.

Edited by redlum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem mniej  bo już raz brewkita przesadziłem  i mam nauczkę   dokładnie o 6 litrów więcej od zakładanego  wyjściowego 25 litrów  Nie  doszedł do mnie jeszcze refraktometr więc  końcowy wynik zrobiłem na "oko i smak"   i zapewne  z tej ilości słodu  wycisnął bym coś jeszcze ale wole nie ryzykować. Teraz gotowanie 60min żona "zachwycona" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...