Jump to content

ROOK Browar Domowy


Gawron
 Share

Recommended Posts

3 godziny temu, Thorgall napisał:

Ja zrezygnowałem z innych hobby, żeby muc dalej warzyć. 

Wystarczy zmienić priorytety😉

Arku. Nie zawsze się da. Ja tylko nieco upraszczam, a nie porzucam, a zacierać będę jak dłuższą chwilkę wygospodaruję.

Link to comment
Share on other sites

#66 Brown porter 9° BLG EKSTRAKTY

 

Warka 11 litrów
WODA:

Kranówka 

Gotowane w 75% objętości wody, i na chłodzenie dodane 3 litry niemal zamrożonej wody butelkowanej

 

ZASYP:

Weyermann Bavarian pilsner extrakt  1,25 kg 

Brown 0,2 kg

Special W 0,1 kg

Carafa special 0,05 kg

 

ZACIERANIE:

Słody namaczane w osobnym garnku, bo nie mogłem siateczki znaleźć.

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 30

Gotowanie 70 minut

 

Fuggels   20 g 60 minut

Fuggels  10 g 15 minut

 

FERMENTACJA:

WY 1048 Irish Ale zadane bezpośrednio, po napuchnięciu saszetki, bez startera.

W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach.

Edited by Gawron
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#67 Coffe Light Stout  10° BLG EKSTRAKTY

Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało 😄. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#68 American Stout 12° BLG EKSTRAKTY

 

Warka 11 litrów
WODA:

Kranówka 

 

 

ZASYP:

Weyermann Bavarian pilsner extrakt  1,5 kg 

Chocolate TF 0,2 kg

Caraamber 0,15 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

Słody namaczane w czasie podgrzewania wody

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 40

Gotowanie 70 minut

 

Mosaic   15 g 30 minut

Nelson 15 g 5 minut

Simcoe 15g + Nelson 10g 15 minut na chłodzenie w 80 stopniach

 

FERMENTACJA:

US 05 1 paczka 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 5.03.2022 o 20:11, Gawron napisał:

Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało 😄. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. 

Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Jastrząb napisał:

Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego?

Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Gawron napisał:

Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze.

Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI?

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, Jastrząb napisał:

Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI?

Tydzień czasu na cichą. Jak ziarna świeżo z paczki wysypiesz, to nie trzeba odkażać. Ile, to zależy od kawy. Kiedy była palona, jaka odmiana (ja tu preferował bym Brazylię, lub Gwatemalę, zamiast Afryki). Tak pomiędzy 50, a 100 gram na 10 litrów będzie ok.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Gawron napisał:

Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI?

Super, bardzo dziękuję za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.