Gawron Posted February 10 Author Share Posted February 10 3 godziny temu, Thorgall napisał: Ja zrezygnowałem z innych hobby, żeby muc dalej warzyć. Wystarczy zmienić priorytety😉 Arku. Nie zawsze się da. Ja tylko nieco upraszczam, a nie porzucam, a zacierać będę jak dłuższą chwilkę wygospodaruję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 13 Author Share Posted February 13 (edited) #66 Brown porter 9° BLG EKSTRAKTY Warka 11 litrówWODA: Kranówka Gotowane w 75% objętości wody, i na chłodzenie dodane 3 litry niemal zamrożonej wody butelkowanej ZASYP: Weyermann Bavarian pilsner extrakt 1,25 kg Brown 0,2 kg Special W 0,1 kg Carafa special 0,05 kg ZACIERANIE: Słody namaczane w osobnym garnku, bo nie mogłem siateczki znaleźć. GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut Fuggels 20 g 60 minut Fuggels 10 g 15 minut FERMENTACJA: WY 1048 Irish Ale zadane bezpośrednio, po napuchnięciu saszetki, bez startera. W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. Edited March 5 by Gawron Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 5 Author Share Posted March 5 #67 Coffe Light Stout 10° BLG EKSTRAKTY Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało 😄. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted April 3 Author Share Posted April 3 #68 American Stout 12° BLG EKSTRAKTY Warka 11 litrówWODA: Kranówka ZASYP: Weyermann Bavarian pilsner extrakt 1,5 kg Chocolate TF 0,2 kg Caraamber 0,15 kg Palony jęczmień 0,1 kg ZACIERANIE: Słody namaczane w czasie podgrzewania wody GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 40 Gotowanie 70 minut Mosaic 15 g 30 minut Nelson 15 g 5 minut Simcoe 15g + Nelson 10g 15 minut na chłodzenie w 80 stopniach FERMENTACJA: US 05 1 paczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted May 19 Share Posted May 19 W dniu 5.03.2022 o 20:11, Gawron napisał: Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało 😄. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted May 19 Author Share Posted May 19 4 godziny temu, Jastrząb napisał: Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego? Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze. Jastrząb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted May 19 Share Posted May 19 2 godziny temu, Gawron napisał: Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze. Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted May 19 Author Share Posted May 19 47 minut temu, Jastrząb napisał: Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI? Tydzień czasu na cichą. Jak ziarna świeżo z paczki wysypiesz, to nie trzeba odkażać. Ile, to zależy od kawy. Kiedy była palona, jaka odmiana (ja tu preferował bym Brazylię, lub Gwatemalę, zamiast Afryki). Tak pomiędzy 50, a 100 gram na 10 litrów będzie ok. Jastrząb 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted May 19 Share Posted May 19 4 minuty temu, Gawron napisał: Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI? Super, bardzo dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted May 19 Author Share Posted May 19 4 godziny temu, Jastrząb napisał: Super, bardzo dziękuję za pomoc. Proszę😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.