Skocz do zawartości

ROOK Browar Domowy


Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...

Witamy po wakacjach. Pogoda dzisiaj bardzo sprzyjająca, więc pozazdrościłem hamerykańskim kolegom i z warzeniem przeniosłem się na świeże powietrze. Na tapetę po przerwie poszło piwko wg przepisu scooby_brew Darth Vader-Black IPA http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ lekko zmodyfikowane do posiadanych surowców. Warzenie na taborecie to inna bajka niż na kuchni.

 

201708261_qhepnnw.jpg

 

 

 

 

 

#14 ROOK BLACK IPA 16° (Cascadian Dark Ale)

 

Warka 12.5 l

Warzenie 26-08-2017

 

 

Pale Ale 3 kg - 80%

Caraaroma 0,125 kg - 3%

Biscuit 0,2 kg - 5%

Carafa II Special 0,3 kg 8%

Cukier 0,15 kg  4%

 

16 BLG  

 

 

Carafa dodana po 30 minutach zacierania

 

66°C - 60 minut + mash out

 

 

IBU 65

 

Gotowanie 60 minut

 

Cukier na 15 minut gotowania

 

Citra 15g - 60 minut

Cascade 20g - 30 minut

Cascade 20g - 15 minut

Citra 20g - 5 minut

Citra 15g - 0 minut

Cascade 15g - 0 minut

Citra 25g - na zimno

Cascade 25g - na zimno

Simcoe 25g na zimno

 

 

US-05

INFEKCJA Poszło w kanał

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 ROOK SMaSH 15,5° (Sorachi Ace)

 

Warka 12.5 l

 

 

 

Warzenie 27-08-2017

 

 

Pale Ale 3,5 kg - 100%

 

 

15,5 BLG  

 

 

 

 

 

66°C - 60 minut + mash out

 

 

 

IBU 50

 

 

 

Gotowanie 60 minut

 

 

 

Dodano 1l wody po gotowaniu

 

 

 

Sorachi Ace 10g - 60 minut

 

 

Sorachi Ace 15g - 15 minut

 

Sorachi Ace 20g - 10 minut

 

Sorachi Ace 30g - 5 minut

 

Sorachi Ace 50g - 0 minut

 

Sorachi Ace 50g - na zimno 7 dni

 

 

 

 

 

US-05

Butelkowanie 80 g cukru.

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#16 ROOK SAISON 14° BLG

Sporo nowości w tej warce. Po pierwsze primo zacieranie w coolerze i podnoszenie temperatur poprzez dolewki wody, po drugie primo wysładzanie na raty, czyli z angielska batch sparge, po trzecie primo płynne drożdże, zaś po czwarte primo dokładna kontrola temperatury za sprawą zbudowanego sterownika.

 

Warka 12.5 l

 

Warzenie 11-10-2017

Pilzneński 1,5 kg 

Pszeniczny 1kg

Wiedeński 0,5 kg

Carahell 0,1kg

Zakwaszający 0,1kg

Cukier kandyzowany ciemny 100g

 

14° BLG  

64°C - 45 minut

72°C - 30 minut

 

IBU 25

Gotowanie 60 minut 

Dodano 1l wody po gotowaniu

 

Magnum 10g - 60 minut

Saaz 15g - 15 minut

Saaz 10g - 5 minut

Curacao  10g - 15min

 

Drożdże FM 21 Odkrycie sezonu

 

Fermenacja 19°C w pierwszym dniu z podnoszeniem o 1° dziennie do osiągnięcia 22°. Drożdże zadane w 18°C.

 

Planowane 4 tygodnie fermentacji, bez przelewania.

 

EDIT: 11-11-2017 Zeszło do 0,5°-1° BLG butelkujemy. Piwo rześkie i pijalne. Nie czuć 14° BLG lekka nutka alkoholowa.

EDIT: Srebrna Szyszka i 4 miejsce na konkursie Biela Vrana 2018 z wynikiem 82 pkt. Poniżej metryczka.

 

5aa3a17d3f731_Capture_2018-03-10-08-43-46.thumb.png.7d91d002acc30264b462556f71798851.png

 

 

Tak to wygląda. Ze względu na niskie temperatury na razie wyłącznie z opcją grzania.

20171012_090342.thumb.jpg.9d1612e81ffe107388b3583174ec6664.jpg

 

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#17 ROOK IMPERIAL SAISON 16° BLG

 

Warka 12.5 l

 

Warzenie 11-11-2017

Pilzneński 2,5 kg 

Pszeniczny 0,5 kg

Wiedeński 0,25 kg

Biscuit 0,1kg

Special B 0,1kg

Cukier kandyzowany ciemny 400g

 

16° BLG  

65°C - 60 minut

Mash out

 

Wysładzanie na raty

 

IBU 25

Gotowanie 60 minut 

 

Magnum 6g - 60 minut

Saaz 10g - 30 minut

Saaz 15g - 15 minut

Whirlflock 1/3 tabletki

 

Drożdże FM 21 Odkrycie sezonu

Gęstwa po warce nr 16 zadana w 16°C

Fermentacja 18° z podnoszeniem do 21°C

 

EDIT: piwo zbyt wytrawne i alkoholowe, przesadziłem z ilością cukru i zbyt wytrawnym zacieraniem. Drożdże zrobiły dobrą robotę i charakter Saison jest zachowany. Piwo idzie do piwnicy na kilka miesięcy na leżakowanie.

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 ROOK ZWYCZAJNE Z RESZTEK 11° BLG

 

Taki zwyklak zrobiony z resztek słodów. Będzie do częstowania tych którzy wynalazków nie lubią.

 

Warka 12.5 l

 

Warzenie 12-11-2017

Pilzneński 1 kg 

Pale ale 0,75 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Wiedeński 0,25 kg

Special B 0,1kg

 

11° BLG  

Zacieranie w coolerze na lenia

66°C - 60 minut

 

IBU 25

Gotowanie 60 minut 

 

Magnum 7g - 60 minut

Saaz 10g - 30 minut

Saaz 10g - 15 minut

Saaz 5 g - 5 minut

Whirlflock 1/3 tabletki

 

Drożdże S-04

Fermentacja 18° 

 

Sponsorem odcinka była literka S jak Schlenkerla. Pycha.

 

InShot_20171112_211716081.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#19 ROOK MILK STOUT 14° BLG

 

Warka 12.5 l

 

Warzenie 25-12-2017

 

Pale Ale 2 kg 

Płatki owsiane 0,4 kg

Biscuit 0,25 kg

Carafa 2 Special 0,2kg

Caraaroma 0,1 kg

Palony jęczmień 0,1 kg do wysładzania

Laktoza 0,25 kg na 15 minut gotowania

 

14° BLG  

68°C - 60 minut

Mash out

 

Wysładzanie na raty (batch sparge)

 

IBU 25

Gotowanie 60 minut 

 

Sorach Ace  11g - 60 minut

Whirlflock 1/3 tabletki

 

Drożdże Fermentis S-04

Zdana w 16°C

Fermentacja 16°C-18°C

 

Pierwszy test fałszywego dna do coolera zakupionego na aliexpess.

20171225_101149.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 ROOK CYTRYNOWE PALE ALE 11° BLG

 

Drugi dzień świątecznego warzenia. Tym razem z założenia piwo lekkie, łatwe w piciu i cytrusowe z zestem z cytryny i pomarańczy . Takie alko Ice Tea, super na lato, a że właśnie zbliża się zima to inna historia. Pierwsza większa warka z lekkim HGB, bo miejsca w garnku zabrakło.

 

Warka 20 l

 

Warzenie 26-12-2017

 

Pale Ale 2,5 kg 

Pszeniczny 1 kg

 

11° BLG  

66°C - 60 minut

Mash out

 

Wysładzanie na raty (batch sparge)

 

IBU 20

Gotowanie 60 minut 

 

Cascade  10g - FWH wrzucone w temperaturze 80°C przed zagotowaniem

Cascade  10g- 30 min

Cascade  10g- 15 min

Cascade  20g- 0 min

Zest z 4 dużych cytryn i 1 pomarańczy.

ok 10 gram curacao 10 min

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże Fermentis US-05

Zdane w 16°C

Fermentacja 17°C

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Thorgall napisał:

Warki 20 litrów teraz będą?

Smakoszy coraz więcej dookoła, więc lekkich piw na pewno. "Big beer" raczej mniejsze, no i mam zamiar także dzielić warki, aby mieć większe pole do popisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Nastawiony starter na sobotnie warzenie porterka, ale niestety mieszadło utknęło na poczcie we Wrocławiu, więc będzie mieszanie ręczne. Pierwsza z dużych warek, dlatego  większe wiadereczka od alepiwo.pl już czekają w pogotowiu.

20180125_204020.thumb.jpg.cac459d2b0ac200746f103205a7a08b9.jpg

 

Warka #20 Cytrynowego Pale Ale wylądowała w lodówce na cold crash. W sobotę rozlew.

 

20180125_203454.thumb.jpg.a8c46650de9e87d4333d46e87c409176.jpg

 

Milk Stout z warki nr #19 odfermentował głębiej niż myślałem. Zeszło do 4°Blg łącznie z laktozą. MEGA!!!! czekolada. Aż tak czekoladowego piwa się nie podziewałem. Laktozy mogło by być więcej. 

 

EDIT: Do nowych wiader nie pasuje stara komora fermentacyjna. Dzisiaj czeka mnie budowa nowej na cito.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 ROOK Brown Porter 11° BLG

 

Warka 22 l

 

Warzenie 28-01-2018

 

Pale Ale 3,5 kg 

Brown  0,5 kg

Crystal 160 0,4 kg

Carafa 2 0,2kg do wysładzania

 

PH zacieru 5.4 bez korekty

5ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania ph 5.5

 

68°C - 90 minut (przeciągnięcie o 30 minut zacierania w coolerze podniosło wydajność) spadek temperatury o 2 stopnie

Bez MO

IBU 25

Gotowanie 60 minut 

 

Magnum 12g - 60 minut

Fuggle 20 g  30 min

Fuggle 10g 10 min

 

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże Fermentum mobile FM13 Irlandzkie ciemności starter 1l

Zdane w 16°C

Fermentacja 18°C-20°C

EDIT: Start fermentacji pomiędzy 12, a 20 godziną od zadania drożdży.

EDIT 2: 31-01-2018 po 60 h od zadania drożdży piana zaczyna opadać. Podniosłem temperaturę do 19°C.

EDIT 3: 01-02-2018 temperatura podniesiona do 20°C

EDIT 4: 03-02-2018 zlane na cichą na dwa wiadra, do jednego laska wanilli. Odfermentowanie 3,5 blg

02-03-2018 FG: 2.8 BLG

 

Warka zostanie podzielona na dwie części i do jednej pójdzie laska wanilli, zaś druga pozostanie bez zmian.

 

Małe usprawnienie przy wysładzaniu. Prosty patencik za 20 pln pozwala uniknąć wzruszania złoża. Trzy trójniki i kawałek wężyka silikonowego.

 

 

 

20180128_121510.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 ROOK Robust Porter 15° BLG

 

Warka 22 l

 

Warzenie 03-02-2018

 

Pale Ale 3,5 kg 

Monachijski II 1 kg

Brown  0,75 kg

Crystal 160 0,4 kg

Carafa 2 0,2 kg 

Palony jęczmień 0,1 kg do wysładzania

 

PH zacieru 5.4 bez korekty

5ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania ph 5.5

 

68°C - 120 minut nie miałem czasu wysłodzić :)

Bez MO

IBU 40

Gotowanie 65 minut 

 

Magnum 20g - 60 minut

Fuggle 20 g  30 min

Fuggle 30 g 10 min

 

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże Fermentum mobile FM13 Irlandzkie ciemności 150ml gęstwy po #21

Zdane w 16°C

Fermentacja 18°C-20°C

Edit. 01-03-2018 FG: 3.4 BLG

 

Drugi garnek już po tuningu. Kran i termometr zamontowane.20180202_214628.thumb.jpg.d789788da835d2828b00a32c18066a90.jpg

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Rampowy napisał:

Mam pytanie: Opisz jak dla laika sposób działania przy wysładzaniu tych białych rurek.

 

Rurki mają otworki przez które przesącza się woda. Zamiast dolewać kubkiem po litrze mam podłączony wężyk do garnka z kranem. Odkręcam po prostu kranik i sobie ciurka. 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Gawron napisał:

Rurki mają otworki przez które przesącza się woda. Zamiast dolewać kubkiem po litrze mam podłączony wężyk do garnka z kranem. Odkręcam po prostu kranik i sobie ciurka. 

Fajny patent.

 

Dziurki masz tylko w tej obręczy z wężyka czy też w tej "poprzeczce" na środku z trójników??

Podpowiedz gdzie i o co pytać jak bym chciał kupić te trójniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.