Skocz do zawartości

ROOK Browar Domowy


Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Thorgall napisał:

Ja zrezygnowałem z innych hobby, żeby muc dalej warzyć. 

Wystarczy zmienić priorytety?

Arku. Nie zawsze się da. Ja tylko nieco upraszczam, a nie porzucam, a zacierać będę jak dłuższą chwilkę wygospodaruję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 Brown porter 9° BLG EKSTRAKTY

 

Warka 11 litrów
WODA:

Kranówka 

Gotowane w 75% objętości wody, i na chłodzenie dodane 3 litry niemal zamrożonej wody butelkowanej

 

ZASYP:

Weyermann Bavarian pilsner extrakt  1,25 kg 

Brown 0,2 kg

Special W 0,1 kg

Carafa special 0,05 kg

 

ZACIERANIE:

Słody namaczane w osobnym garnku, bo nie mogłem siateczki znaleźć.

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 30

Gotowanie 70 minut

 

Fuggels   20 g 60 minut

Fuggels  10 g 15 minut

 

FERMENTACJA:

WY 1048 Irish Ale zadane bezpośrednio, po napuchnięciu saszetki, bez startera.

W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#67 Coffe Light Stout  10° BLG EKSTRAKTY

Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało ?. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#68 American Stout 12° BLG EKSTRAKTY

 

Warka 11 litrów
WODA:

Kranówka 

 

 

ZASYP:

Weyermann Bavarian pilsner extrakt  1,5 kg 

Chocolate TF 0,2 kg

Caraamber 0,15 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

Słody namaczane w czasie podgrzewania wody

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 40

Gotowanie 70 minut

 

Mosaic   15 g 30 minut

Nelson 15 g 5 minut

Simcoe 15g + Nelson 10g 15 minut na chłodzenie w 80 stopniach

 

FERMENTACJA:

US 05 1 paczka 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 5.03.2022 o 20:11, Gawron napisał:

Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało ?. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. 

Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Jastrząb napisał:

Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego?

Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Gawron napisał:

Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze.

Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Jastrząb napisał:

Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI?

Tydzień czasu na cichą. Jak ziarna świeżo z paczki wysypiesz, to nie trzeba odkażać. Ile, to zależy od kawy. Kiedy była palona, jaka odmiana (ja tu preferował bym Brazylię, lub Gwatemalę, zamiast Afryki). Tak pomiędzy 50, a 100 gram na 10 litrów będzie ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Gawron napisał:

Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI?

Super, bardzo dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam po dłuższej przerwie. Dzisiaj taka mała wareczka na rozruszanie siebie i drożdży. Ponad pół roku, ze względu na brak czasu nie zacierałem (zrobiłem w międzyczasie certifikat językowy B1 z niemieckiego), ale w końcu się udało i mogę wrócić do tego co najbardziej lubię. 

  

#68 Jasne Ale 10° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów


WODA:

 

Kranówka  plus modyfikatory

 

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,5 kg 

Carapils 0,25 kg

Pszenny 0,25 kg

 

ZACIERANIE:

 

66°C 45 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 30

Gotowanie 70 minut

Sybilla  15 g 60 minut

Sybilla  15 g 5 minut

 

FERMENTACJA:

 

WY 1450 Dennys Favorite  zadane bezpośrednio, po napuchnięciu saszetki, bez startera.

W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#69 Porter Waniliowy 10° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów


WODA:

 

Kranówka  plus modyfikatory

 

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,5 kg 

Brown 0,5 kg

Carabelge 0,1 kg

Carafa 2 Special 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

 

66°C 60 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 25

Gotowanie 70 minut

Fuggle  25 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

WY 1450 Dennys Favorite  gęstwa z poprzedniej warki

W temperaturze 17 tydzień, reszta w 20 stopniach.

 

Laska wanilli macerowana w niewielkiej ilości spirytusu dodana do kega.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#70 Stout irlandzki 10° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów


WODA:

 

Kranówka  plus modyfikatory

 

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,5 kg 

Carahell 0,2 kg

Chocolate malt 0,2 kg

Palony jęczmień 0,2 kg

 

ZACIERANIE:

 

66°C 60 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 35

Gotowanie 70 minut

Iunga  15 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

WY 1450 Dennys Favorite  gęstwa z poprzedniej warki

W temperaturze 18 stopni 2 tygodnie, 20 stopni na kilka dni

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

#71 Porter angielski 10° BLG Klarstein

Warzenie 28/05/2023

Warka 11 litrów


WODA:

 

Kranówka 

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,25 kg 

Brown 0,5 kg

Carapils 0,25 kg

Red Ale Malt  0,25 kg

Carafa Special 2  0,1 kg

 

ZACIERANIE:

 

68°C 45 min

75°C 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 28

Gotowanie 65 minut

Magnum  10 g 60 minut

Styrian 10 g 5 minut

 

FERMENTACJA:

 

FM 13  starter 0,8 litra

17°C  1 tydzień

20°C 1 tydzień

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 Stout Owsiany 12° BLG Klarstein

Warzenie 11/06/2023

Warka 11 litrów


WODA:

 

Kranówka 

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,5 kg 

Płatki owsiane 0,32 kg

Red Ale Malt  0,25 kg

Carafa Special 2  0,25 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

 

Wszystkie słody dodane od początku.

 

ZACIERANIE:

 

67°C 45 min

72°C 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 35

Gotowanie 65 minut

Magnum  12,5 g 60 minut

Styrian 10 g 5 minut

 

FERMENTACJA:

 

FM 13  gęstwa

17°C  1 tydzień

20°C 1 tydzień

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.