Skocz do zawartości

ROOK Browar Domowy


Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

#43 Trappist Single 13,5° BLG Klarstein

 

Warka rozruchowa dla drożdży do dubbla

Warka 11 litrów

Warzenie 18-10-2020

 

WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pilzneński  2 kg 

Pszeniczny 0,5 kg

 

ZACIERANIE:

64°C 45 min

72° 30 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 35

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

3 g pożywki dla drożdży

 

IUNGA 10 g 60 minut

Styrian Goldings 20 g  5 minut

 

FERMENTACJA:

Starter dwustopniowy 1 WY 1762 Belgian Abbey II zadane w 15 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 z podniesieniem do 24 stopni 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Belgian Dubbel 16° BLG Klarstein

 

Za dużo wody użyłem i musiałem dodać 200g ekstraktu płynnego, bo wyszło by 14 BLG, ale zamiast 12 do fermentora idzie 13,5 litra. Jeszcze się nie nauczyłem tej maszyny.

 

Warka 11 litrów

Warzenie 02-11-2020

 

WODA:

 

Kranówka + 2ml Chlorek wapnia + 1g gipsu

 

ZASYP:

 

Pilzneński  1,5 kg 

Pszeniczny 0,5 kg

Pale Ale 0,5 kg

Abbey 0,1 kg

Special B 0,1 kg

Carafa Special 2 50 g

Cukier kandyzowany syrop DARK 0,45 kg 90 SRM na ostatnie 15 minut

 

ZACIERANIE:

 

13 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

65°C 45 min

72° 15 min

MO

Kwas mlekowy 3 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 25

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 10 g 60 minut

Styrian Goldings 20 g  5 minut

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa 100 ml WY 1762 Belgian Abbey II zadane w 15 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 z podniesieniem do 24 stopni w 3 dniu

EDIT:

zlałem na cichą 14-11-20 przy 3 blg

IMG_20201102_140354.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Guinness Draught Clone 10° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 14-11-2020

 

WODA:

 

Kranówka + 2g kredy

 

ZASYP:

Pale Ale 1,5 kg

Płatki jęczmienne 0,4 kg

Palony jęczmień 0,25 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

66°C 60 min

72° 15 min

MO

Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 40

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 15 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

Starter 800 ml WY 1450 Denny's Favorite 50 zadane w 15 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 stopni z podniesieniem do 20 . Cicha w kegu.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Gose z malinami 11° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 14-11-2020 druga warka jednego dnia. Zacieranie w Klarsteinie, a gotowanie w garze.

 

WODA:

 

Kranówka

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Płatki pszenne 0,25 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

66°C 45 min

72° 15 min

MO

Kwas mlekowy 4 ml + 1 ml do wody do wysładzania 

Brzeczka wstępnie zakwaszona 8ml kwasu mlekowego do ph 4,5

19 kapsułek Sanprobi IBS dodane w 38 stopniach. Zakwaszanie przez 24H metodą Kettle Sour

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 7

Gotowanie 70 minut

 

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 3 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

US-05 Jedna paczka.

16°C otoczenia w piwnicy ok 3-5 dni a później w mieszkaniu w 20°C 

 

DODATKI:

Kolendra indyjska 5g

Sól niejodowana 7g

Maliny mrożone 1 kg

 

W celu utrzymania temperatury opatuliłem garnek roboczą zimową kurtką. :)

IMG_20201114_230039.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Cherry Stout 13° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 22-11-2020

 

WODA:

 

Kranówka + 1,5 g kredy

 

ZASYP:

Pale Ale 2 kg

Płatki owsiane 0,2 kg

Carafa 2 Special 0,3 kg

Special  B 0,1 kg

Carahell 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5,5 litrów do wysładzania

68°C 60 min

72° 15 min

MO

Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 30

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 12 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa WY 1450 Denny's Favorite 50 zadane w 16 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 stopni z podniesieniem do 20 .

EDIT

06-12 Na cichą 0,7 kg mrożonych wiśni na 2 tygodnie

27-12 zlane do kega. Końcowa gęstość licząc z wiśniami 3,5 BLG

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Imperialne a'la Grodziskie 11° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 22-11-2020

 

WODA:

 

Kranówka + 3 ml kwasu mlekowego

 

ZASYP:

Grodziski Weyermann 2 kg

Żytni 0,5 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5,5 litrów do wysładzania

68°C 60 min

MO

Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 30

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 12 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa us05 zadane w 16 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 stopni w piwnicy, bez kontroli temperatury, pod koniec w mieszkaniu ok 21 stopni.

EDIT: 

Rozlane do kega 15-03-2021. 3 miesiące na cichej :). FG 1,5 BLG

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 Polskie Ale dla gości 11° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 29-11-2020

 

WODA:

 

Kranówka + 3 ml kwasu mlekowego+ 1,5 gram kredy

 

ZASYP:

Pilzneński Weyermann 2,25 kg

Carapils 0,25 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

66°C 60 min

72°C 10 min

MO

Kwas mlekowy 3,5 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 30

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 10 g 60 minut

Sybilla 20 g 10 minut

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa us05 zadane w 16 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 stopni w piwnicy, bez kontroli temperatury, pod koniec w mieszkaniu ok 21 stopni.

Edit: zlane na cichą 13-12-2020 2° BLG 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 1820 Brown Stout 15° BLG Klarstein 

 

         W roku 1817 pan imieniem Daniel Wheeler opatentował metodę palenia słodu w palarce bębnowej, co było jednym z ważniejszych kroków na drodze ewolucji piwa znanego jako Porter wraz z jego mocniejsza wersją Stout Porter.  Nowo opracowany słód "black malt", lub "patent malt" umożliwił producentom porteru obniżenie kosztów produkcji, poprzez możliwość zastąpienia części mniej wydajnego słodu Brown, słodem Pale z dodatkiem właśnie słodów palonych, co skutkowało piwem z mniejszą ilością cukrów resztkowych, a więc piwem bardziej wytrawnym i pustym na co wielu konsumentów zaczęło narzekać. Jednym z pierwszych browarów na szeroką skalę wykorzystującym do produkcji porteru słód Pale z dodatkiem słodów palonych był słynny browar Guinnessa warzący od 1821 roku piwo Guinnes Extra Stout Porter, a dzisiejsza jubileuszowa 50-ta  warka jest próbą odtworzenia pierwotnej wersji porteru mającego w składzie duży udział słodu brown, czyli  takiego jaki był warzony przed 1821 rokiem. Inspiracją jest receptura opublikowana na portalu BYO.

      Wszystkim zainteresowanym historią porteru, piwa bardzo ważnego dla współczesnego piwowarstwa polecam książkę "Brewing Porters and Stouts" Terry Fostera,  oraz magazyn "Piwowar" nr 24(2017) gdzie piwem numeru był właśnie Porter. 

 

 

Warka 11 litrów

Warzenie 06-12-2020

 

WODA:

 

Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej + 3 ml kwasu mlekowego+ 1,5 g soli, 0,7 g sody

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1,75 kg

Brown 1,75 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

67°C 75 min

MO

Kwas mlekowy 3,5 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

EKG 35 g 60 minut 

IBU 35

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa WY1450  zadane w 16 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 stopni z podnoszeniem do 20 ok 7-10 dni, leżakowanie w wiadrze w piwnicy w temperaturze ok 18 stopni 2-3 miesiące

EDIT: Zlane na cichą i do piwnicy. FG 6,5, więc dosyć wysoko. Genialny aromat i smak. Kawa zbożowa Anatol, ale baardzo mocna. Podoba mi się.

 

Warzę w niedzielny poranek, więc również śniadanie musi być odpowiednio dobrane do okoliczności. Mikkeller Beergeek Brekfast.

 

IMG_20201206_102630.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 American Rye 13° BLG Klarstein

 

Zbalansowane piwo ze słodem żytnim i płatkami pszennymi z delikatnym sznytem amerykańskich chmieli luźno inspirowane przepisem opublikowanym przez Jamila Zainasheff'a.

 

Warka 11 litrów

Warzenie 13-12-2020

 

WODA:

 

Kranówka + 3 ml kwasu mlekowego+ 5 g gipsu + 0,5 g chlorku wapnia + 2 g soli epsom

 

ZASYP:

Pale Ale 1,75 kg

Żytni 0,5 kg

Płatki pszenne 0,5 kg

Abbey 0,2 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

67°C 45 min

72°C 15 min

MO

Kwas mlekowy 3,5 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 30

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Chinook  5 g first wort

Mosaic 10 g 10 minut

Chinook 15 g minut

Mosaic 10 g hop stand 80°C 15 min

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa US-05 zadane w 16°C

Burzliwa temperaturze 18°C , z podniesieniem do 20°C

FG 3,5

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#52 Imperial Milk Stout 23° BLG Karstein

 

Ostatnie warzenie w tym roku, więc czas na ostateczny test kociołka. Napchałem do Klarsteina tyle słodu ile zmieścił, do tego pół kilo laktozy, i resztka LME która zalegała w lodówce i wyszło 23 BLG. Na razie nazywam to Milk Stoutem, ale może dodam coś na cicha i wyjdzie z tego coś al'a Pastry. Zdecydowanie za mało nachmieliłem.  Może doprawię później herbatką chmielową. 

 

Warka 11 litrów

Warzenie 27-12-2020

 

WODA:

Kranówka+2g kredy

 

ZASYP:

Pale Ale  2,5 kg 

Płatki owsiane 0,5 kg

Carahell 0,25 kg

Special B 0,25

Carafa 2 Special 0,25 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

Laktoza 0,5 kg 

LME 0,33 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

66°C 75 min

76° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 35

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA  20 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

Płynna gęstwa WY1450 Denny"s Favorite 220 ml

W temperaturze 16 trzy tygodnie z podniesieniem do 18 stopni.

 

DODATKI: 

Płatki dębowe, a o innych pomyślę później.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#53 Brown porter 11° BLG Karstein

 

Czas uzupełnić notatki. 

 

Warka 11 litrów
WODA:

Kranówka+

1g soli

0,5 Sody oczyszczonej

 

ZASYP:

Pale Ale  2,5 kg 

Brown 0,5 kg

Caraamber 0,1 kg

Caraaroma 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

67°C 75 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 27

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Fuggels   20 g 60 minut

Fuggels   15 g 15 minut

 

FERMENTACJA:

Gęstwa FM52 

W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. Miesiąc.

 

#54 Session IPA 11° BLG Karstein

 

Warka 11 litrów


WODA:

Kranówka+

5g Gipsu

2 g Soli Epsom

0,5 g chlorku wapnia

 

ZASYP:

Pils  2,25 kg 

Pszeniczny 0,25 kg

Carapils 0,25 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

64°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 45

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Chinook   10 g 30 minut

Hopstand wsypane w 90°C w 15 minut spadło do 80°C

Simcoe 10g 15 min

Chinook 10g 15 min

Mosaic 10g 15 min

Nelson 10g 15 min

Na zimno 2 dni w 20°C i Cold Crash 2 dni

Simcoe 15g 

Mosaic 15g 

Nelson 15g 

 

FERMENTACJA:

Gęstwa FM52 

W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach.

 

 

#55 Hefeweizen 12° BLG Karstein

 

Najprostsza z możliwych receptur na pierwszego weizena

 

Warka 11 litrów


WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pils  1,25 kg 

Pszeniczny 1,25 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie BIAB w 18 l wody

44°C 20 min sam pszeniczny

64°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 12

Gotowanie 70 minut

 

 

IUNGA  5 g 60 minut Chmielenie brzeczki przedniej

 

 

FERMENTACJA:

Starter FM41 zadane w 12°C 

W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#56 Scottish Light 60/- 8° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 05-04-2021

 

WODA:

Kranówka+Kreda 1,3g + Gips 1,2g + Soda 1g + Epsom 0,7g

 

ZASYP

 

Pale Ale 1,25

Carapils 0,25 kg

Special W 0,1 kg 

Cukier kandyzowany belgijski 0,15 kg

 

ZACIERANIE:

68°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 15

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock3 g pożywki dla drożdży

IUNGA 7 g 

 

 

FERMENTACJA:

Starter dwustopniowy FM13 zadane w 15 stopniach drożdże lekko po terminie.

Burzliwa temperaturze 17 

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#57 Session Coffee Stout 10° BLG Klarstein

 

Warka 11 litrów

Warzenie 18-04-2021

 

WODA:

 

Kranówka + 1,5 g gipsu

 

ZASYP:

Pale Ale 1,5 kg

Płatki owsiane 0,2 kg

Carafa 2 Special 0,15 kg

Caraaroma 0,15 kg

Carahell 0,15 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5,5 litrów do wysładzania

68°C 45 min

72° 15 min

MO

Kwas mlekowy 2 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

IBU 25

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

IUNGA 10 g 60 minut

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa fm13 Irlandzkie ciemności.

Burzliwa temperaturze 18 stopni z podniesieniem do 20 .

 

DODATKI:

100 gram kawy w ziarnach na cichą.

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#58 American Brown Ale 12° BLG Klarstein

 

Mało piwa ostatnio piję, więc niezbyt często warzę. Trzeba to naprawić :))) Zostało mi trochę chmieli, więc w celu utylizacji powstał taki "brałnik". Będzie co pić w lecie.

 

Warka 11 litrów

Warzenie 27-06-2021

 

WODA:

Kranówka+ Węglan wapnia 0,5 g + Gips 5 g + Epsom 1,5g

 

ZASYP

 

Pale Ale 2 kg

Carahell 0,1 kg

Special W 0,1 kg 

Carafa Sepcial 2 0,25 kg do wysładzania

 

ZACIERANIE:

67°C 60 min

MO

Edit. 10-07 przelane na cichą i dodany chmiel na zimno. Zeszło do 2,5 Blg. 12-07 zacząłem CC.

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 35

Gotowanie 70 minut

 

Chinook 5 g 60 min
Chinook 10 g 10 min

 

Hop Stand 15 min 90°C  ze spadkiem do 80°C:

Nelson Sauvin  10 g 

Simcoe 10 g

 

Na zimno:

Nelson Sauvin  15 g 

Simcoe 15 g

 

FERMENTACJA:

Starter dwustopniowy z banku drożdży FM52 zadane w 15 stopniach 

Burzliwa i cicha w temperaturze 17 

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 1820 Brown Porter 9° BLG Klarstein

 

Warka #50 okazała się hitem więc teraz czas na lżejszą wersję. Inne drożdże (FM 52), które powinny zejść nieco niżej, które używam, ponieważ aktualnie nie mam innych na składzie. Wolał bym użyć jakichś irlandzkich drożdży. 

 

Warka 11 litrów

Warzenie 10-07-2021

 

WODA:

 

Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej + 3 ml kwasu mlekowego

 

ZASYP:

 

Pale Ale 1 kg

Brown 1 kg

 

ZACIERANIE:

 

12 litrów wody do zacierania i 5 litrów do wysładzania

67°C 75 min

MO

Kwas mlekowy 3 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Fuggle 20 g 60 minut 

Fuggle 20 g 5 minut 

IBU 25

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa FM52  zadane w 16 stopniach

Burzliwa temperaturze 18 stopni z podnoszeniem do 20 ok 7-10 dni, leżakowanie w wiadrze w piwnicy w temperaturze ok 18 stopni ok miesiąca, dwóch.

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#60 Mapple Porter 9° BLG Klarstein

 

 Porter z syropem klonowym.

 

 

Warka 11 litrów

Warzenie 24-07-2021

 

WODA:

 

Kranówka profilowana w kierunku wody londyńskiej + 3 ml kwasu mlekowego

 

ZASYP:

 

Pale Ale 0,8 kg

Brown 0,25 kg

Płatki owsiane 0,25 kg

Abbey 0,25 kg

Carafa 2 Special 0,1 kg

Syrop klonowy Bio Grade C 0,3 kg 225 ml dodany pod koniec gotowania

 

ZACIERANIE:

 

14 litrów wody do zacierania i 3 litry do wysładzania

67°C 60 min

MO

Kwas mlekowy 3 ml + 1 ml do wody do wysładzania

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

 

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Fuggle 25 g 60 minut 

IBU 25

 

FERMENTACJA:

 

Gęstwa FM52  zadane w 16 stopniach

Burzliwa w  temperaturze  17 stopni w piwnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Minęło właśnie 5 lat od uwarzenia pierwszej warki i ten fakt chciałem uczcić okolicznościowym warzeniem jakiegoś wyjątkowego piwa, ale niestety brak drożdży w sklepie zmusił mnie do zmiany planów i przełożenia tego na późniejszy termin. Zamiast tego na rocznicę kupiłem sobie dwie nowe pozycje do biblioteczki. IMG_20210918_110849.thumb.jpg.0a559edbfc9866d7f01bf18bec5f6265.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#61 ROOK Nelson Cream Ale 10° BLG Karstein

 

Warka 11 litrów


WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pale Ale 1,75 kg 

Pszeniczny 0,25 kg

Płatki owsiane 0,25 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie Klastein w 17 l wody

67°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 21

Gotowanie 70 minut

10 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Nelson 15 g 10 minut

Nelson 15 g step w 85° 15 minut

Nelson 20 g Dry hop 3 dni

 

FERMENTACJA:

Starter 1 l Wyeast 1450 Denny's Favorite

Zadane w 16°, fermentacja w 18° tydzień, reszta w 20° + Cold Crush

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#62 ROOK Sybilla Gościnne Ale 11° BLG Karstein

 

Zwyklaczek dla gości nietolerujących wynalazków.

 

Warka 11 litrów


WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pilzneński 2,1 kg 

Carabelge  0,2 kg

Special W 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie Klastein w 17 l wody

66°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 31

Gotowanie 70 minut

5 minut przed końcem 1/4 tabletki Whrilflock

 

Sybilla 20 g 60 minut

Sybilla 15 g 15 minut

Sybilla 20g 5 minut

 

 

FERMENTACJA:

Gęstwa 1 tygodniowa Wyeast 1450 Denny's Favorite

Zadane w 16°, fermentacja w 18° tydzień, reszta w 20° + Cold Crush

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#63 ROOK American Stout 13° BLG Karstein

 

 

Warka 11 litrów


WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pale Ale 2,5 kg 

Cafafa 2 Special  0,2 kg

Caraamber 0,1 kg

Palony jęczmień 0,1 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie Klastein w 17 l wody

66°C 60 min

72° 15 min

MO

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 40

Gotowanie 70 minut

 

 

Mosaic 10 g 30 minut

Amarillo  10 g 15 minut

Mosaic 15 g 5 minut

Amarillo  15 g 5 minut

 

 

FERMENTACJA:

Gęstwa 2 tygodniowa Wyeast 1450 Denny's Favorite

Zadane w 16°, fermentacja w 18° tydzień, reszta w 20° + Cold Crush

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#64 ROOK London Brown Ale 9° BLG Karstein

 

Warka 11 litrów

 

Warzenie 13-12-21


WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pale Ale 1,25 kg 

Caraaroma 0,25 kg

Carabelge 0,15 kg

Caraamber 0,15 kg

Brown 0,15 kg

Cafafa 2 Special  0,05 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie Klastein w 17 l wody

66°C 60 min

78° 10 min

 

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 20

Gotowanie 70 minut

 

Fuggle 20 g 45 minut

 

FERMENTACJA:

Starter FM 10 

Zadane w 16°, fermentacja w 18° trzy dni, reszta w 20° + Cold Crash

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#65 ROOK Mango Milkshake IPA 15° BLG Karstein

 

Warka 11 litrów

 

Warzenie 28-12-21


WODA:

Kranówka

 

ZASYP:

Pale Ale 2 kg 

Płatki pszenne 0,50 kg

Płatki owsiane 0,35 kg

Abbey 0,25 kg

Laktoza 0,25 kg

750g mango w kawałkach dodane pod koniec burzliwej.

 

ZACIERANIE:

Zacieranie Klastein w 17 l wody

68°C 45 min

72° 15 min

78° 10 min

 

 

GOTOWANIE I CHMIELENIE:

IBU 35

Gotowanie 70 minut

 

Mosaic 10g 30 min

 

steep 15 min w 85°

Amarillo 25 g

Mosaic 25g

 

Na zimno 3 dni

Nelson 25 g

Mosaic 25g

 

 

FERMENTACJA:

Gęstwa FM 10 

Zadane w 16°, fermentacja w 18° trzy dni, reszta w 20° + Cold Crash

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy to będzie krok wstecz? Permanentny brak czasu, mnogość innych hobby, spowodował, że postanowiłem spróbować warzenia z ekstraktów jako uzupełnienie do zacierania. Lepiej tak, niż nie warzyć wcale i pić sklepowe. Postaram się w weekend zmajstrować jakiegoś porterka, lub stoucika.?

6BA3F33A-58EA-482B-9110-529FBFBACEC1.jpeg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.