Skocz do zawartości

ROOK Browar Domowy


Gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Rampowy napisał:

Fajny patent.

 

Dziurki masz tylko w tej obręczy z wężyka czy też w tej "poprzeczce" na środku z trójników??

Podpowiedz gdzie i o co pytać jak bym chciał kupić te trójniki.

Ja mam tylko w obręczy. Moje trójniki są z Castoramy z działu z akcesoriami do nawadniania ogrodu. Atestu do spożywki brak:naughty:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#23 ROOK Best Bitter 10,5° BLG

Warka r

Warka rozruchowa dla drożdży pod EIPA 

Warka 22 litry

Warzenie 04-03-2018

 

Pale ale 3,5 kg

Crystal 0,3 kg

 

Zacieranie w coolerze na lenia

68°C - 60 minut

Mash Out

 

IBU 30

Gotowanie 60 minut 

 

Magnum 15g - 60 minut

EKG 20g - 30 minut

EKG 20g - 5 minut

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże WLP007 starter 1,2 litra

Fermentacja 18° do 20°C

Edit: 11-03-2018 zlane na cichą w celu odebrania gęstwy do kolejnej warki zeszło do 3° Blg

Edit: rozlane 01-04-2018 z 80 g cukru. V 1.8. Zeszło do 2.6 blg

         

 

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 ROOK English IPA 15° BLG

 

Zasyp prosty i klasyczny. Słód podstawowy po raz pierwszy z Malteurope. Brzeczka mętna. Wydajność standardowa.

 

Warka 22 litry

Warzenie 11-03-2018

 

Pale ale 5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Crystal 160 0,4 kg

 

Zacieranie w coolerze na lenia

67°C - 60 minut

Mash Out

 

IBU 50

Gotowanie 70 minut 

 

Iunga 40g - 60 minut

EKG 20g - 30 minut

Fuggle  20g - 15 minut

EKG 10g - 0 minut

Fuggle  10g - 0 minut

 

Drożdże WLP007 150 ml gęstwy po warce #23

Fermentacja 18° 

01-04-2018 zlane na cichą

03-05-2018 rozlew z 80 g cukru. Przedłużyła się cich z przyczyn niezależnych

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#25 ROOK American Wheat 11,5° BLG

 

Warka 22 litry

Warzenie 30-03-2018

 

Pale ale 2,2 kg

Pszeniczny jasny 2,2 kg

 

Zacieranie w coolerze na lenia

67°C - 60 minut

Mash Out

 

IBU 20

Gotowanie 60 minut 

 

Centennial 10g - 60 minut

Ahtanum 15g - 15 minut

Centennial 10g - 5 minut

Ahtanum 15g - Na wyłączenie palnika

Centennial 15g - Na wyłączenie palnika

Ahtanum 20g - Na zimno

Centennial 15g - Na zimno

 

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże us-05 zadane w 16°C

Fermentacja 18° do 20°C 

Oczywiście musiało się przytkać. Filtracja nieciekawa, ale jakoś poszło.

Edit. 14-04-2018 Padłem ofiarą trefnych paczek us-05. Fermentacja startowała 40 godzin i przebiegała mało spektakularnie jak na te drożdże. Aktualnie po 14 dniach piwo jest bardzo mętne i dominuje w nim siarkowodór. Odfermentowało do 2blg. Jutro decyzja co dalej z tym fantem zrobić.

EDIT: ostatecznie zabutelkowałem ze 100 gramami cukru. Szału nie ma. Wylazł lekki banan.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#26 ROOK English Barleywine 22° BLG

 

Mały fuckup przy filtracji spowodował, że zamiast planowanych 10 l 25° Blg uzyskałem mniej. Resztę wysłodziłem uzyskując 11 l 8°Blg.

 

Warka 8 litrów

Warzenie 01-04-2018

 

Pale ale 5,5 kg

Crystal 160 0,3 kg

 

Zacieranie w coolerze na lenia

67°C - 60 minut

72°C -30 minut

 

IBU 60

Gotowanie 120 minut 

 

Iunga 40g - 60 minut

EKG 20g - 15 minut

EKG 25g - 0 minut

 

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże Gęstwa Wlp007 zadane w 16°C

Fermentacja 18°C

Rozlane 26-05-2018 z 30g cukru v1.8

 

#26A Resztki po ROOK English Barleywine 22° BLG

 

 Popłuczyny po Barleywine. Wyszło 11l 8° Blg. Do fermentora poszło 11l 9° Blg, ponieważ dodałem garść cukru kandyzowanego i  dwie łyżki DME. Na oko. Chmielone delikatnie saazem. W planie jest dodatek mrożonych owoców. IBU ok. 20.

Edit: 13.04.2018 dodałem 1,6 kg mrożonych truskawek 

Edit: Zabutelkowałem 02-05-2018.  Przyjemnie truskawkowe i dosyć wytrawne.

 

Edit. Zbyt kwaskowe i nieprzyjemne w w odbiorze. Chyba kanał.

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#27 Niskoalkoholowe 7,5° BLG

Warka totalnie na odpierdziel i spontan. Receptura stworzona w biegu bez odpowiedniego reaserch'u z tego co było na stanie. Dumny nie jestem, ale może coś wyjdzie z tego. Generalnie problemy na każdym etapie, bo robiłem w biegu i niechlujnie. Nie trafiłem z temperaturą zacierania, filtracja była koszmarem, a i chmiele nie jestem pewny czy gotowałem tyle ile chciałem. 

 

Warka 25 litrów

Warzenie 23-04-2018

Monachijski I 1 kg

Żytni 1 kg

Pale ale 0,5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Carahell 0,4 kg

 

Zacieranie w coolerze na lenia

68°C - nie wiem ile czasu. Pewnie z 2 godziny. Nie miałem czasu wysłodzić.

 

 

IBU 18

Gotowanie 60 minut 

dolałem 3 litry mineralki po gotowaniu

 

Fuggle 10g - 40 minut

Mosaic 10g - 15 minut

Mosaic 15g - 0 minut

Citra 25g- na zimno 5 dni

Whirlflock 1/2 tabletki

 

Drożdże s-04 zadane w 16°

Fermentacja 18°

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Korzystając z krótkiej przerwy w warzeniu zrobiłem akcję czyszczenia i zrywania etykiet z butelek.

Efekty:

aktualny stan czystych

+- 350 sztuk butelek 0,5 litra

+- 150 sztuk 0,33 litra bączków

+- 20 z krachlą

W śmieci poszło jakieś 100.

Do oddania wszystkie butelki mniejsze niż 0.5 litra nie będące bączkami, więc jak ktoś jest chętny, to zapraszam. 

Oddam butelki

Są to butelki głównie po belgijskich piwach o pojemności 0,25 i 0,33, ale także po grodziskim 0,4. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Mandarina Brett Ale 11,5° BLG

 

Pierwsze starcie z bretami. Warka tak naprawdę rozruchowa, aby pozyskać gęstwę i z resztek które pozostały po sezonie. Piwo na pół gwizdka.

To co uderza, to niesamowity zapach startera i fiolki po drożdżach. O ile sacharomyces spp. pachną po prostu jak drożdże, to bretty dają niesamowity poziom czerwonych owoców. Liczę na powtórkę poziomu estrów w gotowym piwie. Wybrałem chmiel Mandarina Bavaria którego próbowałem wcześniej w jakimś niemieckim sklepowym lagerku i był bałkiem niezły i faktycznie mandarynkowy. Może dobrze skomponuje się z estrami z brettów.

 

Warka 22 litry

Warzenie 26-05-2018

 

ZASYP:

Pale Ale 1,8 kg

Pszeniczny 1 kg

Płatki Jęczmienne 0,4 kg

Abbey 0,3 kg

Zakwaszający 0,2 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze na lenia

68°C -40 min

72°-40 min

76°-10 min

Wysładzanie na raty na 3 razy

 

CHMIELENIE:

IBU 20

Gotowanie 60 minut 

Mandarina Bavaria 20g - 60 minut

Mandarina Bavaria 30g - na wyłączenie palnika

 

FERMENTACJA:

Drożdże  WLP648 Brettanomyces Bruxelensis Trois Vrai

Dwustopniowy starter o pojemności 1,7 litra zadany w całości

Drożdże zadane w 16° C , zaś fermentacja  planowana  w temperaturach otoczenia w kotłowni, czyli jakieś 20-22°C

EDIT: fermentacja powoli ruszyła w 3 dobie.

EDIT: 20.07 zeszło do 3 blg i od miesiąca tak stoi. Chmielimy i butelkujemy.

Reg=zimno

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

OWarzenia nie ma, ale się coś tam w browarze dzieje. Zrobiłem pomiar pierwszego piwa 100% Brett i jak na razie jest 3, a startowało z poziomu 11,5 plato. W smaku i aromacie duużo estrów, a koń ledwo majaczy w tle, czyli tak jak miało być. Pół warki zostanie pochmielone na zimno Mandarina Bavaria, a reszta pozostanie tak jak jest. Tak to wygląda. Trochę się tych bąbli przestraszyłem, ale po konsultacjach zostałem uspokojony, że tak ma być.20180615_131619(1).thumb.jpg.cfe14061dad304a1ee939d1f63b0bfa3.jpg

 

Raport z chmielnika. Fuggle ma już ok 1,5 metra wysokości, a Cascade ok 0,8. Obydwa chmiele różnią się zdecydowanie pokrojem, tak, że nie sposób ich pomylić. Fuggle ma wyraźny przewodnik, większe liście w jaśniejszym kolorze i znacznie większe odstępy pomiędzy nimi, natomiast Cascade jest bardziej zbity i gęsztszy, ciemnozielony, oraz posiada znacznie więcej pędów bocznych. Może ze trzy szyski zbiorę w tym roku.:D

 

 

 

 

 

20180615_185856-02.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

#29 Fruity Funky Sour 12,5° BLG

Będzie to kwaśno brettowa baza pod dodatek owoców. Po podzieleniu na pół do jednej części trafią czarne porzeczki, zebrane wcześniej z własnego krzaka, a do drugiej wiśnie. Kupne. Zakwaszam metodą Kettle Souring, czyli zakwaszania w kotle przy pomocy bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum, pozyskanych ze znanego wszystkim probiotyku Sanprobi IBS, zaś do fermentacji dodam gęstwy po WLP648 Brettanomyces bruxelensis trois "Vrai".

 

Warka 22 litry

Warzenie 23-07-2018

 

ZASYP:

Pale Ale 2,5 kg

Pszeniczny 1 kg

Płatki Jęczmienne 0,8 kg

Abbey 0,2kg

Zakwaszający 0,2 kg

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze na lenia

68°C -60 min

72°-10 min

76°-10 min

Wysładzanie na raty na 3 razy

 

ZAKWASZANIE:

 

Wstępne 5 ml kwasu mlekowego.

SANPROBI Ibs 20 tabletek na 22 litry brzeczki w temperaturze ok 30 stopni przez 36 godzin.

EDIT. zmierzone paskami ph wyniosło 3.8, ale tylko do takiego poziomu była skala. Zapewne zeszło niżej. 

 

CHMIELENIE:

IBU 15

Gotowanie 60 minut

Fuggle 30g - 60 minut

 

FERMENTACJA:

200 ml gęstwy po brettach WLP648

Edit 11.08.2018 zeszło do 2,5 blg

 

 

 

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 Petite Saison 10,5° BLG

Lekka, stołowa wersja Saison na rozruch drożdży, ale też od dawna miałem ochotę na lekkie piwko w tym stylu. Warka zostanie podzielona na pół. Całość wstępnie przefermentuję Sach, a do połowy warki, do wtórnej fermentacji dodam brett. Zobaczymy, co wyjdzie.

 

Warka 21 litrów

Warzenie 30-07-2018

 

ZASYP:

Pilzneński 2,5 kg

Pszeniczny 0,5kg

Płatki owsiane 0,4 kg

Carapils 0,1kg

Abbey 0,1 kg

 

 

ZACIERANIE:

Zacieranie w coolerze 

64°C -40 min

72°-20 min

76°-10 min

 

CHMIELENIE:

IBU 25

Gotowanie 70 minut

Magnum 15g - 60 minut

Sladek 20g na 0 minut

 

FERMENTACJA:

Zacznę od 21 stopni ze stopniowym podnoszeniem do 28.

Starter 1,2 litra Wyeast 3726 Farmhouse Ale

Do połowy warki Wlp648 na wtórną fermentację. 

Edit. Zlane na cichą 11.08.2018 zeszło do 0,5 blg

Do połowy warki 20 ml gęstwy Wlp648

20180725_151835.jpg

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cały czas coś się dzieje w browarze. Warzenia mniej, ale na pewno nie jest nudno. Uruchomiłem własny bank drożdży w soli fizjologicznej, a to wszystko oczywiście dzięki koledze @Daniel() i jego serii artykułów o przechowywaniu drożdży, oraz pomocy udzielonej w prywatnych wiadomościach. Kto nie czytał, to zapraszam do lektury.

 

 

Na początek do banku trafiły Wayest'y użyte do ostatniej warki, czyli 3726 Farmhouse Ale. 

 

 

20180808_200848.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.